Triggerpunkter

Trening15.09.2019Rita Immerstein0

Sliter du med såre punkter i muskulaturen din?

Årsaken til såre punkter i muskulaturen kan blant annet være overbelastning og uttretting over tid og disse ømme punktene kalles triggerpunkter. De fleste av oss går rundt med triggerpunkter som alltid er litt ømme og et trykk på dem er bare det som skal til for at det utløser smerte.

Årsaker og symptomer

Ømheten og smertene som utløses ved trykk på triggerpunktene er et signal om at ikke alt er som det skal. Overbelastning av en eller flere muskler(trening og arbeid), stress(mønster av fysiologiske, atferdsmessige, emosjonelle eller kognitive responser), dårlig bevegelighet i ledd, monotont arbeid, trekk, kulde og traume(fysisk eller psykisk) bidrar til at kroppen setter i gang et varslingssystem for å fortelle at kroppen vår er utsatt. Fibromyalgi er en relativt "ung" diagnose. Det er et smertesyndrom som kvinner spesielt ser ut til å være utsatt for. Man antar at årsaken er fysisk og/eller psykisk overbelastning og stress over tid som til slutt manifesterer seg som kroniske smerter. Erfaringer viser at disse smertene forverrer seg etter som tiden går. Triggerpunkter kan blant annet føre til stivhet, dårligere koordinasjonsevne, søvnforstyrrelser og redusert bevissthet.

Du har kanskje også satt et trykk på en muskel og fått vondt, et annet sted på kroppen? Dette kalles referert smerte fordi ikke alle muskler har egne nerver. Det betyr at du kan ha vondt på framsiden av skulderen, mens det aktive triggerpunktet ligger på baksiden av skulderen.

Behandling

Triggerpunkter behandles hovedsakelig med massasje, og ofte skal det ikke mye til for å redusere smerter. Både fysioterapeuter, naprapater, kiropraktorer og massører har kunnskap og erfaring knyttet til triggerpunkter og kan raskt bidra til at du blir bedre. Enda bedre er det at du faktisk kan behandle deg selv og drive egenmassasje. Når du søker etter spenningspunkt og finner det setter du et trykk til spenningene begynner å gi seg. Unngå å trykke for hardt for da risikerer du å skade muskelen. Gjør det vondt og brenner etter at du har gitt slipp på trykket bør du avslutte og heller ise området litt ned. Det er gratis og du kan gjøre det når du vil. Vanligvis kreves det mer enn en runde med behandling eller egen massasjerunde for å bli kvitt spenningen og smertene. Om det er utført riktig skal du få en følelse av midlertidig og "god følelse som er i ferd med å forsvinne".

Triggerpunkt og trening

Triggerpunkter er ingen unnskyldning for å kutte ut treningen, men du må finne rett balanse på hvile og treningshyppighet og intensitet for å forbygge triggerpunkter. Det legges mer og mer vekt på å ha utstyr tilgjengelig på treningssentrene som kan bidra til å redusere triggerpunkter og treningsprogram som skal kunne løse opp bindevev og øke din bevegelighet. Trigger point foamroller er det mest vanlige å fine på treningssentrene. Den er bygd opp med ulik struktur og tetthet for best å kunne lokalisere og behandle triggerpunkter eller "hot spots" som de også kalles. Lei av såre og ømme knuter i muskulaturen. Prøv en roller, egenmassasje, behandling eller kanskje det holder med litt ekstra omtanke og trykk fra kjæresten din!

Kilder:
Wikipedia.no(2013) Triggerpunkt, nettside:
http://no.wikipedia.org/wiki/Triggerpunkt
Fysiopunkt.no(2013) Triggerpunkt, nettside:
http://www.fysiopunkt.no/behandlingsformer/triggerpunkt/
NHI.no(2012) Fibromyalgi, nettside:
http://nhi.no/sykdommer/muskel-skjelett/ulike-muskelsykdommer/fibromyalgi-oversikt-1193.html 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

5 feil ved bruk av foamroller

Trening24.05.201816

Dette er 5 feil du ikke må gjøre når du bruker foamroller.

Triggerpunkt-Behandleren

Trening02.04.200817

Sliter du med hyperirritert muskelknute? Behandle deg selv med Triggerpunkt-Behandleren.
Bruk rumble roller for økt bevegelighet.

Treningsmassasje i Oslo

Intervju22.08.201223

Trenger du skikkelig massasje?

5 feil ved bruk av foamroller

Trening24.05.201816

Triggerpunkt-Behandleren

Trening02.04.200817

Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.
Disse kraftplantene og grønnsakene har mest proteiner i seg.
Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?