6 nye måter å spise havregrøt på

Kosthold17.10.2019Silje Bjørnstad732

Hva med snickersgrøt eller ovnsbakt dessertgrøt?

Havre er sunt og trendy, og havregrøt er godt, næringsrikt og billig. Dette kornet har mange helsemessige gevinster og i tillegg er det en anvendelig og smakfull ingrediens i matlagingen.
Havregrøt er en klassiker, men er du lei av den tradisjonelle varianten så får du noen tips til spennende grøtalternativer her.

Havregrøt med sjokoladesmak

1 porsjon
1 dl vann
1 dl melk
1 dl havregryn
1 ss kakaopulver
1 ts sukrin
1 scoop sjokoladeprotein (30 gram)
Kok opp vann, melk og havregryn i en kjele. La det koke under omrøring i cirka 5 minutter. Deretter tilsetter du kakaopulver, sukrin og proteinpulver mens du fortsetter å røre rundt. Server med valgfritt tilbehør.

Snickersgrøt

Lag deg vanlig havregrynsgrøt og rør inn 1 ss kakaopulver og litt proteinpulver med sjokoladesmak (eller bruk sjokogrøt-oppskriften som utgangspunkt). Topp grøten med usaltede peanøtter og 1 ss peanøttsmør som «smørøye».

Kjøleskapsgrøt (også kjent som «Overnight oats»)
Denne varianten lager du kvelden i forveien og lar den godgjøre seg over natten slik at du har frokosten klar morgenen etter.

1 porsjon
1,5 dl havregryn
1 dl yoghurt (gjerne gresk yoghurt) eller kesam
1 dl melk
Søtning Smakstilsetning som for eksempel vanilje, kanel etc (kan sløyfes)
Bland sammen alle ingrediensene i en skål eller bolle. Tilsett søtning etter smak. Ha på lokk på bollen/plastfolie på skålen og la den stå i kjøleskapet over natten (minst 6 timer).

Ovnsbakt havregrøt

2 porsjoner
1 banan
2 dl store havregryn
1 eggehvite
2,5 dl kokosmelk
1 ts vaniljeekstrakt (eller vaniljepulver)
1 klype salt
Kokosolje eller smør til smøring av ildfast form

Sett ovnen på 180 grader. Smør en ildfast form med kokosolje/smør. Mos bananen med en gaffel og bland sammen med eggehvitte før du tilsetter resten av ingrediensene. Ha grøten oppi formen og la den stå i ovnen i cirka 20 minutter. Server med for eksempel bær og revet kokost.

Dessertgrøt

Dette er en dessertvariant av ovnsbakt havregrøt, men som selvfølgelig også fint kan spises til frokost og kvelds.

2-3 porsjoner
4 dl melk
2,5 dl havregryn
1 egg
1 ts bakepulver
2 bananer
1 ss sukrin eller sukrin gold
1 ts vaniljepulver eller vaniljeestrakt
150 gram bær (for eksempel bringebær)
En klype salt

Bland sammen egg og melk. Mos bananen og rør sammen med de tørre ingrediensene. Tilsett litt og litt av melk- og eggeblandingen. Bland godt sammen og fordel grøten over i en ildfast form. Stek grøten på 190 grader i 15-20 minutter (avhenger av ovn).

Blåbærgrøt

1 porsjon
1 dl store havregryn
2 dl vann
2 dl frosne blåbær og bringebær
En klype salt

Bland havregryn, vann, salt og bær i en kasserolle. Kok opp la det koke på svak varme i cirka 3 minutter under omrøring. Server med melk, ferske blåbær på toppen og eventuelt litt søtning.


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Her får du 7 tips til proteinrike og næringsrike frokoster.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Sjekk ut frokosten som gir deg den næringen du trenger og holder deg energisk hele dagen.

Frokosten ekspertene anbefaler

Kosthold18.01.2020654

Dette vil gi deg en den beste starten på dagen.

Dette er gullkorn for kroppen din

Kosthold04.12.2014485

Nå er det trendy med havre og bygg

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Frokosten ekspertene anbefaler

Kosthold18.01.2020654

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!