6 nye måter å spise havregrøt på
Kosthold17.10.2019Silje Bjørnstad732
Havre er sunt og trendy, og havregrøt er godt, næringsrikt og billig. Dette kornet har mange helsemessige gevinster og i tillegg er det en anvendelig og smakfull ingrediens i matlagingen.
Havregrøt er en klassiker, men er du lei av den tradisjonelle varianten så får du noen tips til spennende grøtalternativer her.
Havregrøt med sjokoladesmak
1 porsjon
1 dl vann
1 dl melk
1 dl havregryn
1 ss kakaopulver
1 ts sukrin
1 scoop sjokoladeprotein (30 gram)
Kok opp vann, melk og havregryn i en kjele. La det koke under omrøring i cirka 5 minutter. Deretter tilsetter du kakaopulver, sukrin og proteinpulver mens du fortsetter å røre rundt. Server med valgfritt tilbehør.
Snickersgrøt
Lag deg vanlig havregrynsgrøt og rør inn 1 ss kakaopulver og litt proteinpulver med sjokoladesmak (eller bruk sjokogrøt-oppskriften som utgangspunkt). Topp grøten med usaltede peanøtter og 1 ss peanøttsmør som «smørøye».
Kjøleskapsgrøt (også kjent som «Overnight oats»)
Denne varianten lager du kvelden i forveien og lar den godgjøre seg over natten slik at du har frokosten klar morgenen etter.
1 porsjon
1,5 dl havregryn
1 dl yoghurt (gjerne gresk yoghurt) eller kesam
1 dl melk
Søtning Smakstilsetning som for eksempel vanilje, kanel etc (kan sløyfes)
Bland sammen alle ingrediensene i en skål eller bolle. Tilsett søtning etter smak. Ha på lokk på bollen/plastfolie på skålen og la den stå i kjøleskapet over natten (minst 6 timer).
Ovnsbakt havregrøt
2 porsjoner
1 banan
2 dl store havregryn
1 eggehvite
2,5 dl kokosmelk
1 ts vaniljeekstrakt (eller vaniljepulver)
1 klype salt
Kokosolje eller smør til smøring av ildfast form
Sett ovnen på 180 grader. Smør en ildfast form med kokosolje/smør. Mos bananen med en gaffel og bland sammen med eggehvitte før du tilsetter resten av ingrediensene. Ha grøten oppi formen og la den stå i ovnen i cirka 20 minutter. Server med for eksempel bær og revet kokost.
Dessertgrøt
Dette er en dessertvariant av ovnsbakt havregrøt, men som selvfølgelig også fint kan spises til frokost og kvelds.
2-3 porsjoner
4 dl melk
2,5 dl havregryn
1 egg
1 ts bakepulver
2 bananer
1 ss sukrin eller sukrin gold
1 ts vaniljepulver eller vaniljeestrakt
150 gram bær (for eksempel bringebær)
En klype salt
Bland sammen egg og melk. Mos bananen og rør sammen med de tørre ingrediensene. Tilsett litt og litt av melk- og eggeblandingen. Bland godt sammen og fordel grøten over i en ildfast form. Stek grøten på 190 grader i 15-20 minutter (avhenger av ovn).
Blåbærgrøt
1 porsjon
1 dl store havregryn
2 dl vann
2 dl frosne blåbær og bringebær
En klype salt
Bland havregryn, vann, salt og bær i en kasserolle. Kok opp la det koke på svak varme i cirka 3 minutter under omrøring. Server med melk, ferske blåbær på toppen og eventuelt litt søtning.
7 frokoster fullstappet med proteiner
Kosthold12.03.2019170
Slik bør du starte dagen
Kosthold20.02.201911
Frokosten ekspertene anbefaler
Kosthold18.01.2020654