Derfor bør du spise eple

Kosthold18.01.2016Rita Immerstein114

Se hvorfor du bør spise eple hver dag.

Eplet er kjent så langt tilbake som i steinalderen. Den dag i dag er dette en av de mest populære fruktene og det er slett ikke uten grunn.

Bruksområder

Epler kan spises og nytes akkurat slik de er og det finnes mange ulike sorter av dem. Smak er viktig og de ulike eplesortene har ulike forhold av syre, sukker og aromastoffer. Eplets bruksområder er mange og det kan brukes i salater, til ost, i paier, kaker, hjemmelaget juice og til og med i omelett. Stekte og bakte epler med rosiner og hakkede nøtter smaker svært godt. Du kan godt lage ditt eget syltetøy av epler, men har du ikke tid til å lage eplemos, kan skivet eple med kanel og sukrin smake godt på skiva eller knekkebrødet dersom du er litt ekstra «småfysen» på en sunn og lett kveldssnack!

Næringsinnhold

Eple smaker godt, er enkelt og raskt å spise og gir en god metthetsfølelse på tross av sitt lave kaloriinnhold. Det er rikt på fiber og selv om det ikke er så rikt på vitaminer og mineraler kan vårt jevnlige inntak av epler bidra til å tilføre kroppen C-vitaminer. Husk bare på å spise eplet med skallet på for C-vitaminet ligger rett under skallet. Et normalt stort eple veier cirka 100 gram og gir 50 kcal. Innholdet av vann er høyt og ligger på 86%. Innholdet av proteiner og fett er lavt, men det gir 10 gram karbohydrater og 2.5 gram kostfiber. Spises eplet i sin naturlige form innebærer det en lav blodsukker stigning sammenliknet med annen type frukt som f.eks banan.

Epler er også en god kilde til fytokjemikalier, som er sterke antioksidanter og som demper oksidativt stress. Forbruket av epler i kostholdet kan ifølge studier virke positivt på forebygging av enkelte kreftformer, hjerte- og karlidelser, betennelsesrelaterte sykdommer, astma og diabetes. Da er det snakk om epler i naturlig form og ikke bearbeidete epler.

Det er derfor ikke noe å lure på - spis et eple til frokost, lunsj eller som en enkel dessertvariant etter middag. Kutt opp et eple i biter, tilsett litt hakkede nøtter og 2 ss mager vaniljekesam så har du en fin liten avslutning på hverdagsmiddagen!

Linker og kilder:
http://www.frukt.no/leksikon/frukt/faktaark/epler/
http://www.bama.no/frukt/epler/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC442131/
http://www.klikk.no/helse/kosthold/article365473.ece

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Epler inneholder karbohydrater, men påvirker det blodsukkeret?
Slår magen din seg vrang? Denne matvaren er løsningen!

Bærbonanza

Kosthold14.08.201712

August er høysesong for bær.
Derfor bør du spiser vannmelon.

Bærbonanza

Kosthold14.08.201712

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!