Egg - en unik kilde til næring

Kosthold25.01.2016Rita Immerstein0

Hvor mange kilo egg tror du vi spiser hvert år?

Hvert år spiser vi nordmenn cirka 11 kilo egg. Det er proppfullt av proteiner, mineraler og vitaminer og beskrives som «naturens egen vitaminpille».

Bruksområder

Egg har i tillegg til å være rik på en mengde næringsstoffer, mange unike egenskaper i matlagingen. Egget fungerer både som bindestoff, fortykningsmiddel, fettbinder, hevemiddel, glanser og emulgeringsmiddel. Det gjør at egget er uunnværlig for de fleste på kjøkkenet. Det er en kilde til mange gode matretter som er enkle og raske å lage. Omeletter, salater, eggerøre og paier kan lages med utgangspunkt i egg. Dessuten er de et «must» i enkelte desserter, pannekaker, vafler, supper og sauser.

Det beryktede kolesterolet

Egg er sammen med kjøtt og meierivarer, den største kilden for kolesterol i kostholdet. Det er eggeplommen som inneholder kolesterol. For bare få år ble det gitt anbefalinger på hvor mye egg man kunne spise fra norske helsemyndigheter. I dag vet man at naturlig kolesterol sannsynligvis utgjør en liten risikofaktor med tanke på kroppens kolesterolnivå og utvikling av sykdom. Norske helsemyndigheter har derfor i dag ikke gitt anbefalinger om inntak av kolesterol eller forbruk av egg i forhold til forebygging av sykdommer. Men myndighetene har uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger. Er man genetisk betinget for høyt kolesterolnivå, bør det allikevel tas noen hensyn til dette. Du skal imidlertid ikke være redd for å spise et egg om dagen - det smaker godt, er næringsrikt og lettvint mat.

Næringsinnhold per 100 gram

Et egg veier cirka 63 gram i snitt og næringsinnholdet per 100 gram egg gir deg blant annet 12.4 gram proteiner og 10.1 gram fett av enumettede og flerumettede fettsyrer. Den inneholder også en mengde vitaminer og mineraler og vil du sjekke det nærmere ut kan du gå til matvaretabellen.no og sjekke ut alt det et egg har å by på. Budskapet gir seg selv; spis egg med god samvittighet og for en bedre helse!

Kilder:
http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/egg/#tabs-1-2-anchor
http://www.prior.no/artikler-viten/fakta-om-egg/eggets-betydning/naeringsinnhold/fakta-om-egg-article33575-16881.html
http://www.matvaretabellen.no/egg-g2

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Her får du 7 tips til proteinrike og næringsrike frokoster.
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.
Fyll opp kjøleskapet med fargerike og næringsrike matvarer.

Spiste 70 egg hver dag

Diverse13.01.201914

Dietten hans bestod av 70 egg hver dag uten plomme!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!