
Egg - en unik kilde til næring
Kosthold25.01.2016Rita Immerstein0
Hvert år spiser vi nordmenn cirka 11 kilo egg. Det er proppfullt av proteiner, mineraler og vitaminer og beskrives som «naturens egen vitaminpille».
Bruksområder
Egg har i tillegg til å være rik på en mengde næringsstoffer, mange unike egenskaper i matlagingen. Egget fungerer både som bindestoff, fortykningsmiddel, fettbinder, hevemiddel, glanser og emulgeringsmiddel. Det gjør at egget er uunnværlig for de fleste på kjøkkenet. Det er en kilde til mange gode matretter som er enkle og raske å lage. Omeletter, salater, eggerøre og paier kan lages med utgangspunkt i egg. Dessuten er de et «must» i enkelte desserter, pannekaker, vafler, supper og sauser.
Det beryktede kolesterolet
Egg er sammen med kjøtt og meierivarer, den største kilden for kolesterol i kostholdet. Det er eggeplommen som inneholder kolesterol. For bare få år ble det gitt anbefalinger på hvor mye egg man kunne spise fra norske helsemyndigheter. I dag vet man at naturlig kolesterol sannsynligvis utgjør en liten risikofaktor med tanke på kroppens kolesterolnivå og utvikling av sykdom. Norske helsemyndigheter har derfor i dag ikke gitt anbefalinger om inntak av kolesterol eller forbruk av egg i forhold til forebygging av sykdommer. Men myndighetene har uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger. Er man genetisk betinget for høyt kolesterolnivå, bør det allikevel tas noen hensyn til dette. Du skal imidlertid ikke være redd for å spise et egg om dagen - det smaker godt, er næringsrikt og lettvint mat.
Næringsinnhold per 100 gram
Et egg veier cirka 63 gram i snitt og næringsinnholdet per 100 gram egg gir deg blant annet 12.4 gram proteiner og 10.1 gram fett av enumettede og flerumettede fettsyrer. Den inneholder også en mengde vitaminer og mineraler og vil du sjekke det nærmere ut kan du gå til matvaretabellen.no og sjekke ut alt det et egg har å by på. Budskapet gir seg selv; spis egg med god samvittighet og for en bedre helse!
Kilder:
http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/egg/#tabs-1-2-anchor
http://www.prior.no/artikler-viten/fakta-om-egg/eggets-betydning/naeringsinnhold/fakta-om-egg-article33575-16881.html
http://www.matvaretabellen.no/egg-g2
7 frokoster fullstappet med proteiner
Kosthold12.03.2019170
Derfor er egg perfekt for deg som vil ned i vekt
Kosthold08.02.201962
8 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet
Kosthold22.01.201927