Svinekjøtt - Bare noe svineri eller en god variasjonskilde i kostholdet?

Kosthold22.02.2016Rita Immerstein0

Kjøttet fra grisen selges i mange varianter og er den mest populære kjøttkilden i Norden.

 Samtidig er det mange som ikke spiser svinekjøtt av religiøse årsaker. Jøder, adventister og muslimer har av religiøse grunner ikke svinekjøtt inkludert i kostholdet. Dersom du ikke har et forbud mot å spise dette kjøttet, kan du fint spise det og nyte en proteinrik middag med lite mettet fett.

Bruksområder

Foruten Norden er svinekjøtt en ettertraktet kjøttkilde i både Europa, Nord-Amerika og Kina blant annet fordi det regnes som sunnere enn rødt kjøtt. Dagens svinekjøtt er magert og velsmakende sett i forhold til hva som fantes på markedet for noen tiår tilbake. Kvaliteten på kjøttet kan ses i sammenheng med både nye avls- og slaktemetoder. Dessuten går kjøttet gjennom en trikinkontroll og med dagens kvalitet og riktig tilberedning(koking og steking) er man ikke utsatt for dette. Selv om innholdet av fett kan være høyt har det den fordelen at det ofte er konsentrert til et gitt område på kjøttstykket. Det kan dermed lett fjernes og etterlater en fettprosent på kun 3-5 %. Kjøttet passer helt utmerket til typisk norsk husmannskost og til mer eksotiske varianter med asiatiske innslag i matlagingen. Det passer derfor med svinekjøtt til både hverdags og fest. Smaken på svinekjøttet er ganske mild og tilsettingen av krydder, oljer og sauser piffer opp kjøttet eller tilpasser maten til litt mer «sarte» ganer. Behold gjerne fettranden på under steking, men fjern den etter tilberedning for å unngå unødvendig inntak av mettet fett. Svinekjøtt og grønnsaker stekt i pannen eller en wok gir retten et eksotisk preg med rett krydder og asiatiske sauser. Stek dem hver for seg og bland dem raskt sammen etterpå. Du kan strimle selv eller kjøpe all maten ferdig skåret i butikken. Næringsrikt, magert, enkelt og smakfullt er det uansett.

Næringsinnhold

I svinekjøtt er det stor variasjon i fettinnholdet på de ulike kjøttdelene. Ribbe og bacon kan inneholde rundt 40% fett, mens ytrefilet og flatbiff har under 2% fett. Proteininnholdet varierer mye mindre og ligger vanligvis på mellom 14-22%. Proteinene har høy biologisk verdi og det vil si at vi får i oss de proteinene vi trenger for bygge og vedlikeholde muskler og bindevev. En 100 grams svinekotelett gir 240 kcal, 12.7 gram fett(kan fjernes) og 31.5 gram proteiner. I tillegg er svinekjøtt godt rustet med andre næringsstoffer som fosfor, vitamin B1, B3 og B6. Kjøttet er også en god kilde til vitamin B12, kalium, sink og selen.

Kilder:
https://no.wikipedia.org/wiki/Svinekj%C3%B8tt 
http://www.animalia.no/Kjott-og-egg-i-kostholdet/Naringsstoffer/Naringsstoffer-i-svinekjott/

 

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Du kan godt kose deg med grillmat flere ganger i uken hvis du følger disse rådene.
Dette er høstens matvarer som kommer inn nå.
Mener ernæringsprofessor.
WHO går ut nå med en pressemelding om kreftfremkallende kjøtt. Se hvilke her!

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!