10 fordeler ved å drikke smoothies

Trening17.01.2020Silje Bjørnstad0

Smoothies er sunt, søtt og godt.

Smoothies er en drikk laget av frukt, bær og/eller grønnsaker sammen med litt juice, yoghurt eller melk, og ofte isbiter. En smoothie har litt tykkere konsistens enn juice og dette er en sunn og forfriskende drikk som bidrar med flere gode næringsstoffer kroppen din vil juble over. Derfor gir vi deg her 10 fordeler ved å drikke smoothies.

1) Kan lage dine egne favoritter

En av de største fordelene ved smoothies er at du kan lage dem akkurat slik du selv ønsker. For eksempel kan du lage frokostsmoothie, pre-workout-smoothie, restitusjonssmoothie, mellommåltidsdrikk, og så videre - valget er ditt. Du kan selv velge og vrake i ulike frukter og grønnsaker, og du kan også justere næringsinnholdet som du selv vil. Hvis du for eksempel ønsker en proteinrik smoothie så bruker du mer av proteinrike ingredienser som for eksempel gresk yoghurt, melk, kesam, cottage cheese og/eller proteinpulver. Ønsker du en smoothies som egner seg bedre før en treningsøkt kan du bytte ut noe av yoghurten/melken med juice slik at du får i deg flere karbohydrater som blir raskt tatt opp i blodet og som kan gi et lite energikick. Ønsker du en smoothies som øker fettinntaket ditt i kostholdet kan du tilsette noen teskjeer olje, bruke avokado, tilsette frø eller hakkede nøtter i smoothien.

2) Næringsrikt

Smoothies er en sunn og næringsrik drikk som bidrar med flere viktige næringsstoffer. Dette er en fin kilde til å blant annet få i seg vitamin C og fiber fra frukt, bær og grønnsaker. Bruker du meieriprodukter i smoothien vil du blant annet også få i deg protein, kalsium og B-vitaminer.

3) Bidrar til et større inntak av frukt og grønt

Smoothies laget med frukt, grønnsaker og bær er en fin kilde til å dekke det anbefalte «5 om dagen»-behovet. Mange synes det er enklere å «drikke» vitaminene og mineralene, og på denne måten er smoothies et kjekt måltid for å få i seg frukt og grønt.

4) En sunnere dessertvariant

Hjemmelagde smoothies er perfekt som «sunn kosemat» uten tilsatt sukker. Ja, frukt har et naturlig innhold av fruktsukker, men husk at frukt i tillegg også bidrar med vitaminer og mineraler, samt fiber - noe ikke vanlig, hvitt sukker kan skryte av. Frukt og bær bidrar til at smoothies får en naturlig søtsmak slik at du ikke trenger å tilsette ekstra sukker for å få et søtt, lite måltid. I tillegg kan du ha drikken i ispinneformer og legge disse i fryseren, så får du smooth-is.

5) Enkelt

Du trenger slettes ikke å være noen stor kokk på kjøkkenet for å lage en smoothies. Alt du gjør er å legge de ønskede ingrediensene i en blender, kjør blenderen til du har fått ønsket konsistens, hell over i ett glass og nyt.

6) Raskt

I tillegg til at det er enkelt å lage seg en smoothie, så krever det også minimalt med tid. Blenderen tar seg av kuttingen og blandingen av ingrediensene, og det tar sjeldent mer enn et par minutter å fikse seg en smoothie.

7) Perfekt til å bruke opp rester av frukt og grønt

Har du brune bananer på kjøkkenet, grønnsaksrester og tre jordbær i fryseren som du ikke helt vet hva du skal bruke til? Putt det i blenderen og lag en smoothie! Du trenger absolutt ikke å kaste frukt- og grønnsaksrester, da dette er perfekte smoothieingredienser.

8) Passer til både små og store

Får du besøk og lurer på hva du skal servere? Både barn og voksne liker smoothies og er et supert alternativ til søtsaker og iskrem. De flotte fargene fra ingrediensene gjør det ekstra fristende å velge smoothies samtidig som det smaker søtt og godt!

9) «Gainer»

For de som sliter med å få i seg nok energi i løpet av en dag, eventuelt ønsker å gå opp i vekt, så kan smoothies være et godt alternativ. Mange synes det er lettere å få i seg kalorier ved å velge flytende måltider som går raskt å få i seg fremfor mat som må skjæres opp og tygges. Som tidligere nevnt er det også en fordel å kunne påvirke næringsinnholdet i smoothies når man lager de selv, så ønsker du en smoothies med flere kalorier kan du bruke mer energirike ingredienser. Tilsett for eksempel olje, ekstra proteinpulver, havregryn eller usukret kornblanding, og/eller bruk sjokolademelk i stedet for vanlig melk.

10) Tilfredsstiller søtsuget

Smoothies kan være et perfekt alternativ når du kjenner søtsuget kommer snikende. En smooothie har en naturlig søtsmak uten at du trenger å tilsette sukker samtidig som det også bidrar med flere viktige næringsstoffer sammenlignet med for eksempel sjokolade.

 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Bananhavregryns smoothie

Kosthold02.02.201832

Dette er en proteinshake med banan og havregryn.

Smoothie for ekte mannfolk

Kosthold03.11.201733

Denne smoothien er perfekt etter trening.

Peanut butter smoothie

Kosthold08.10.201745

Peanut butter smoothie med hele 28g protein.

Bærbonanza

Kosthold14.08.201712

August er høysesong for bær.

Bananhavregryns smoothie

Kosthold02.02.201832

Smoothie for ekte mannfolk

Kosthold03.11.201733

Peanut butter smoothie

Kosthold08.10.201745

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!