Disse rettene har du aldri laget i vaffeljernet før

Kosthold05.02.2020Fride Skjønsberg200

Alt fra pizza til sjokoladekjeks, til grønnsakspletter til hamburgere til sjokoladekake.

Vaffeljernet fungerer som en perfekt mini-grill eller toastjern om du vil. Vaffeljernet kan på mange måter være en utrolig god erstatning for mat som kan lages i enten ovn eller stekepanne. Raskt godt og utrolig varierende!

Hamburgere + burgerbrød

Mekk sammen din ynglingsoppskrift på hjemmelagde burgere, eller prøv denne oppskriften.

HUSK:
Smør jernet med smør eller olje.
Stek burgerene i jernet ca 4-5 min, legg på ost og stek videre i 5-10 sek.
Det samme gjør du med burgerbrødene. Smør på med olje, eller smør, fordel deigen til burgerbrødet jevnt over stekeflaten, stek i 5-6 min.

Burgerbrød til 10 store boller
• 4-5 kopper brødmel
• 1 ts salt
• 2 ss sukker
• 1 ts gjær
• 1 egg
• 1-2 ss smør eller olje
• 1-2 kopper med melk

Slik gjør du:
1. Bland sammen mel, salt, sukker og gjær i en stor bolle.Hell i egget, smør eller olje og melk.Bland sammen til en fin deig.Hvis deigen virker stiv, ta litt vann i. Rør om.
2. Strø benken du skal arbeide på med mel, og begynn å kna deigen. Deigen skal være klebrig, men ikke klissete. Om nødvendig, tilsett mer mel, litt om gangen. Fortsett å kna i ca 10 minutter. Smør en bolle og overføre deigen til bollen. Dekk til.
3. La den stå i romtemperatur i ca to timer, eller til deigen har doblet i størrelse.
4. Ta deigen ut av bollen og del den i 10 stykker.
6. La bollene heve i 60 til 90 minutter, løst dekket med et håndkle. Bollene skal nesten ha doblet størrelse.

De er nå klare for waffling. Forvarm vaffeljern og pensle med smør. Legg deigen på jernplaten og lukk lokket. Stekes i ca 5 min.

Hjemmelaget hamburgere
4 porsjoner:
• 400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
• 1⁄2 ts salt
• 1⁄4 ts pepper
• 1⁄2 dl vann
• 1 ss margarin
• 4 stk salatblad
• 1⁄2 stk løk

Slik gjør du:
1. Rør inn salt, pepper og vann i kjøttdeigen, rør om lett.
2. Ha litt vann på en trefjøl og form deigen til runde kaker som formes ut til store flate burgere.
3. Stek burgerne i vaffeljernet, ca 6 min.
4. Server med det tilbehøret du måtte ønske


Vaffelstekt spagetti med frisk salat

Ingredienser 4 porsjoner
½ pakke spagetti
½ melk
2 egg
litt pepper
litt salt
ost etter ønske
skinke etter ønske
tomatsaus etter ønske

Slik gjør du:
1. Legg spaghetti i kokende vann og kok til svært al dente, ca 7 minutter.
2. I en stor bolle, visp sammen egg, melk, salt og pepper. Rør i osten.Tilsett spaghetti og rør om.
3. Forvarm vaffeljern på middels varme.
4. Fyll vaffeljern med spaghetti blandingen.
5. Lukk lokket og trykk ned for å komprimere blandingen litt inne i vaffeljern.
6. Waffles i ca 5 minutter eller til sprø og gylden brun.Topp med et dryss ost og lukke vaffeljern igjen i ca 30 sekunder for å smelte osten.
7. Fjern spaghetti fra vaffeljernet. Du kan fortsette å steke den på stekeplate under broiler i et minutt for ekstra skarphet hvis ønskelig.
8. Gjenta trinn 5 til 8 med gjenværende spaghetti.

Server med tomatsaus, og en passende frisk salat ved siden.

Tynne og sprø Quesedilla med kylling

Ingredienser:
200 g kyllingfilet
1 løk
1 tskryddermiks etter ønske (taco)
100 g smørost philadelphia
1 ts koriander
1 vårløk
1 rød chili
100 g revet ost etter ønske
4-6 stk lomer etter ønske (spelt lomper for eksempel)

server med hjemmelaget guacamole, salsa og rømme. Gjerne en grønn salat ved siden.

Slik gjør du:
1. Finhakk løken og stek den gyllen i olje. Dryss med tacokrydder på kyllingkjøttet. Stek det i stekepanna sammen med løken. Finhakk vårløk og chili og stek til kyllingen er ferdig.
2. Bruk en morter og knus korianderfrøene.Bland det med philadelphiaosten.Smør dette på den halvparten av lompene.
Legg kyllingblandingen på den ene halvdelen av tortillaen som du har smurt krydderosten på og dryss på med mer hvitost. Legg denne delen ned på vaffeljernet, og legg en lompe over. Legg ned vaffel-lokket og stek til de er sprø og gylne.

Nytes med salat og tilbehør. 


Potetvafler med laks, avokdo og rødløk

Ingredienser til 2 porsjoner:
120 g mandelpotet
1 ss smør
1 dl rømme eller kesam
40 g mel etter ønske (hvetemel eller hvremel for mer næring)
1 egg
½ ts bakepulver
½ dl melk

Slik gjør du:
1. Kok potetene i usaltet vann til de er møre og fine. Damp deretter potetene tørre og mos dem.Ha potetmosen over i en ny bolle.
2. Rør inn smør, rømme/kesam, egg, mel og bakepulver.Hell i melk til du får en passe fin røre. Smak røren til med salt og pepper .
3. Stek dem gylne i et smurt vaffeljern.

Server med ønsket tilbehør.

Sprø frokost omlelett

1 porsjon:
2-3 egg
2 ss vann
litt salt
litt pepper
1 ss smør
1/4 finhakket løk
2 ss revet hvitost
4-5 cherrytomater

Server med salat og ønsket brød eller lompe

1. Visp sammen egg, vann, salt og pepper. Putt i de andre ingrediensene.Hell en porsjon røre i vaffeljernet og stek til den er sprø. Server med tilbehør.
TIPS: stek bacon i vaffeljern, her får du prøhet på beggesider! Baconet trenger ikke stekefett da det inneholder godt med fett i seg selv.

Tradisjonell toast i vaffeljern

Perfekt til mellomlåtid, lunsj eller kveldsmat.
Ingredienser til 2 porsjoner:
2 skiver brød
2 skiver hvitost
2 skiver skinke
½ ss sennep
½ ss ketchup
litt krydder etter ønske

Slik gjør du:
1. Ta to brødskiver og smør dem med sennep og/eller ketchup på hver sin side.
2. Legg på en gulostskive og skinke.
3. Legg den andre brødskiven oppå.
4. Legg toasten i et varmt vaffeljern.
5. Når gulosten har smeltet er den ferdig.

Tips: Du kan også tilsette krydder som f eks oregano, grillkrydder, hvitløkspepper eller pesto.
Server gjerne med grønnsaker som agurk, paprika, tomater, salat ved siden.


Garanterte-sprø-Brownies

Ingredienser til en langpanne. Halvver oppskriften om du vil.
150 g smør
3 dl sukker
1 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
4 ss bakekakao
1-2 remser med sjokolade etter ønske
2 egg
2 ss hakket nøtter (kan utelukkes)
en bitteliten klype salt

Slik gjør du:
1. Smel smør. Bland alle ingrediensene sammen. Rør godt om.
2. Varm opp vaffeljernet, tilsett smør.
3. Stek en og en porsjon om gangen til du ser de er sprø og deilige.
4. Avkjøl på rist.

Server med friskebær og en klatt vaniljekesam.

Pizzavaffel chorizo og mozzarella

Ingredienser:
2 egg
3 ½ dl skummet melk
1 dl vann
350 g blanding av fin og grov sammalt hvetemel
1 ts bakepulver
½ ts natron
½ ts salt
125 g smeltet smør

• ca 100g Chorizo skåret i skiver
• 100 g Jarlsberg eller Norvegia revet
• 100 g pizzasaus
• 100 g fersk Mozzarella
• 1 liten rødløk
• 8-10 cherry eller torrito tomat

Slik gjør du:
1. Stek en lys vaffelplate.
2. Ta ut og legg på fyllet.
3. Legg tilbake i vaffeljernet og stek til osten er smettet og gyllen.

Server med en frisk grønn salat

Vaffel-sandwich

Dette trenger du til 5-6 plater
4 egg
4 ss cottage cheese
0,5 dl melk
0,5 dl vann
10 ss havregryn
0,5 ts bakepulver
En klype salt
Smør/olje til vaffeljernet

Slik gjør du:
1. Bland ingrediensene i en bakebolle. Bruk en stavmikser og kjør blandingen fin. La røren stå kjølig i 10 min.
2. Skru på vaffeljernet, ha på stekefett. Stek vaflene til du synes de er perfekte. Smør på godt pålegg og nyt.

Forslag til pålegg:
ost + skinke + agurk + salat + paprika
philadelphiaost + salami + agurk + salat + tomat
egg + salat + tomt + agurk + smør
peanøttsmør + banan
roasbiff + majo + sylteagurk + grønt
kyllingfilet + ost + grønt + paprika


Waffel-cookie

Gir ca 20 cookies

Ingredienser:
1/2 kopp usaltet smør, smeltet [117 gram]
100 g sukker (du kan bruke søtning hvis du vil)
2 store egg
1 ts vaniljesukker
80 hvetemel
1/2 ts natron
1/4 ts salt
50 g havregryn
150 g sjokolade i biter eller dotter

Slik gjør du:
1. Forvarm vaffeljernet. I en bolle, visper du smør og sukker til en jevn røre. Tilsett egg og vanilje, visp litt til.
2. Rør inn mel, natron og salt. Tilsett havre og sjokoladebiter og rør om. Ha stekefett i jernet.
3. Bruk en skje og, legg deigen på hver vaffel del-rute. Lukk vaffel-jernet og stek til cookies, de skal bli brune og fine.
4. Dette vil ikke ta veldig lang - ca to eller tre minutter, avhengig av varme på vaffeljern. (De vil være myk når du fjerner dem fra jernet.
5. Legg cookiesene på en rist og nyt.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Verdens største pølse i brød

Kosthold30.11.201841

Glad i pølser? Dette er verdens største pølse i brød.

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Det er mer enn bare pølser og flintstek du kan grille. Se her!

Cheeseburger med 70g protein

Kosthold15.06.201764

Skal du grille? Prøv denne cheeseburgeren.
Se de ulike rettene og treningsaktivitetene du må gjøre for å forbrenne bort måltidet fra McDonald`s.

Verdens største pølse i brød

Kosthold30.11.201841

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Cheeseburger med 70g protein

Kosthold15.06.201764

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!