6 myter om proteiner

Kosthold19.03.2020Fride Skjønsberg0

Visste du dette om proteiner?

Proteiner er kroppens byggesteiner, og som vi vet spiller de en viktig rolle for hvordan kroppen fungerer. Musklene våre er særlig avhengige av protein. Ute på nettet, i magasinene, eller på leppene til folk kan en bli forvirret over all den informasjonen som finnes om protein, er det sant eller ikke?

For å gjøre noe med forvirringen din har vi funnet svaret på 8 myter angående de mest stilte spørsmålene om protein.

1. Du kan ikke få nok proteiner gjennom vanlig mat

Her tyr mange til kosttilskudd som proteinshaker, barer, drikker etc. da de ikke synes de får spist eller drukket nok proteiner gjennom kostholdet sitt. Hvor mye protein du skal ha per dag avhenger av behovet, men det er ikke slik at det er protein du har størst mangel av. Det krever bare at du prioriterer proteinkilder i kostholdet, at du er litt bevisst på hva slags matvarer som inneholder nettopp proteiner. Du kan gjøre enkle justeringer som ved å bruke litt ekstra kjøttpålegg, fiskepålegg, melkeprodukter på brødskiven, spise 1-2 egg ekstra til frokost, eller spise en høyproteinyoghurt som mellommåltid.Du kan altså få nok proteiner gjennom vanlig mat og drikkevarer.

2. Du må innta protein rett etter trening for å få effekt

Både rett og galt. Ny forskning viser at effekten er like stor om du spiser proteiner før, under eller etter trening om det så er 3 timer etter endt økt. Men når det er sagt, viser flere studier at proteiner som inntas rett etter trening gir best effekt da kroppen absorberer næringen best.Musklene dine vokser og reparerer seg i en prosess som foregår 2-3 døgn kontinuerlig etter en treningsøkt med god stimuli. Derfor vil et optimalt inntak av proteiner av god kvalitet gjennom hele denne perioden være viktig om man vil få den beste effekten. For at musklene i det hele tatt skal vokse ha effekt av trening er essensielle aminosyrer og proteiner alfa-o-mega, ikke bare rett etter økten men gjennom hele dagen.

3. Det er en grense på hvor mye proteiner en kan innta på en gang

Noe sant. Det er en myte som sier at det finnes en grense på 30 g proteiner på en gang er det meste kroppen kan ta opp, men denne påstanden er ikke sikker. Man kan oppta store mengder protein på en gang. Det er bare ikke sikkert at man bruker dem til å bygge proteiner i kroppen (=muskler). Et kjent forsøk fra Norges Idrettshøyskole har vist at hvis man inntar 3 måltider og kjører en styrketreningsøkt , ser det ut til at man får mer muskelmasse hvis man inntar den samme mengde energi og protein fordelt på 6 måltider. Hvis deltagerne i dette forsøket kun kunne utnytte 30-40 g per måltid, ville de kun kunne utnytte 90-120 g protein per dag, og det er i konflikt med de studiene man forøvrig har med proteininntak. Proteiner har forskjellige aminosyre sammensetning og at det er forskjellige essensielle proteiner i ulike proteinkilder (vegetabilske og animalske) dette spiller roen viktig rolle for kroppens evne til opptak av proteiner.
Til konklusjon kan en si at det er vanskelig å bedømme nøyaktig hva grensen på proteininntaket er på en gang er. Men et sted mellom 20-40 gram vil være en maksimal grense.

4. Det er kun proteiner som gir muskelvekst

Muskler består av proteiner, derfor er det klart at du må ha proteiner for å bygge musklene enda større og sterkere. Men selv om du inntar masse proteiner, og ligger i kaloriunderskudd vil ikke musklene dine bygge seg opp.
Ligger du i kaloriunderskudd vil inntaket av proteiner først og fremst brukes som energi og bli brukt til forbrenning isteden. Ønsker du deg større muskler bør du ligge i energioverskudd, men nok tilstrekkelig tilgang på essensielle proteiner fra et variert og godt kosthold samt optimal styrketrening. Det er vanskeligere å bygge muskler i energiunderskudd, men dog ikke umulig.

5. Du legger på deg av for mye protein

Protein inneholder like mange kalorier som karbohydrater per gram. 1 g protein gir 4 kalorier. Inntar du mer kalorier enn det du forbruker uansett om det er fra proteiner, karbohydrater eller fett vil det bli lagret som fett og du legger på deg. Så lenge du holder deg innenfor den energimengden du trenger per dag, samtidig som du får i deg optimalt med alle næringsstoffer som fett, karbohydrater, alle vitaminer og mineraler er det ikke farlig med for mye protein.
Likt som energiunderskudd gjør du det lettere å legge på seg muskelmasse, men dessverre så legger du på deg også lettere fett.

6. Protein i for store mengder skader nyrene

Flere steder på nett og i magasiner står det at proteiner kan skade nyrene. Dette er feil, for personer med friske og sunne nyrer tåler proteiner. Den mengden vi oppgir i denne artikkelen har ingen negative konsekvenser på nyrene eller andre organer i kroppen.


Kilder:
Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer, Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Nasjonalt råd for ernæring 2011

http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/faktaark/page467.html
http://forskning.no/helse-sport/2015/12/myte-avlivet-protein-etter-trening-gir-ikke-storre-muskler&sa=U&ved=0ahUKEwi8o7T85N7NAhVGhiwKHRTvA_YQFggEMAA&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNHX7z4nhLHA2xp9PQV9LtmxIG_Qvw
http://myocclusion.com/ 


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Spis mer av denne matvaregruppen for å bygge muskler.
Her er 10 sunne matvarer med mye protein som garantert vil gi deg protein av høy kvalitet.
Sjokolademelk er melk som vanligvis er tilsatt smak med kakao og sukker.
Du trenger mer protein jo eldre du blir for å opprettholde og bygge muskelmasse.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!