Du trenger ikke drikke melk bare fra kumelk

Kosthold06.12.2016Rita Immerstein7

Det finnes mange varianter enn bare kumelk.

Melk finnes i dag i mange ulike varianter. De fleste av oss bruker den tradisjonelle kumelka, men i blant annet matlaging og ved allergier kan det være en ny og god smaksopplevelse å velge et annet alternativ. Det finnes mange forskjellige melkevarianter å velge mellom. Den tradisjonelle kumelka selges med ulike smaker, egenskaper og fettprosent. Samtidig kan du også eksperimentere med andre typer av melk som er laget av blant annet nøtter, frø, soya og kokos. Les mer om bruksområdene her.

Viktige næringsstoffer i kumelka

Med utgangspunkt i vanlig kumelk, som er den eneste melken fra dyr som omtales her, så finnes det en rekke gode grunner til å drikke melk selv om dette er et omdiskutert tema. Fra melken får du viktige næringsstoffer som kalsium, fosfor, jod, vitamin, B-vitamin og proteiner. Enkelte melkeprodukter er også beriket med vitamin D. Melk er homogenisert og det vil si at fettkulene er oppdelt og finfordelt i melken. Kulturmelk er endret ved at det er tilsatt melkesyrebakterier og er derfor endret i konsistens og smak. Melkesyrebakteriene ser også ut til å ha en positiv effekt på fordøyelsen.

Hvorfor velge andre alternativer?

Kumelk egner seg godt som både drikke og ingrediens i matlaging. Fettinnholdet i melken bestemmer ofte hvordan vi bruker den og de mest fettrike typene brukes som oftest til matlaging, mens de magre melkeproduktene brukes som drikke. Vil du fornye matlagingen din så kan du også velge andre typer for å få en ny smaksopplevelse. Næringsinnholdet er også annerledes og passer for de som har ulike former for intoleranser eller utelukker animalske kilder i kostholdet.

Kokosmelk

Kokosmelk kan med fordel blant annet benyttes i sauser, gratenger, supper, smoothies og baking. Kokosmelk er en vanlig ingrediens i det asiatiske kjøkken. Avhengig av konsistensen du ønsker på maten kan du velge mellom vanlig kokosmelk eller en magrere variant. Når det gjelder næringsprofilen så er kokos en kilde til jern, magnesium og fiber. Fettet består av mellomkjedete fettsyrer, noe som enkelte eksperter hevder kan ha en positiv virkning på immunforsvaret og hemme betennelser og infeksjoner. Det kan også ha en god effekt på forbrenningen for det kan se ut til at kokosmelken har en positiv påvirkning på skjoldbruskkjertelen. Fettinnholdet ligger på 21% fett og er derfor et godt alternativ til vanlig kremfløte.

Mandelmelk

I motsetning til for eksempel soyamelk, så finner du ikke mettet fett i mandelmelk. Den er rik på en rekke næringsstoffer som vitamin A-, D- og E og kan dekke mye av ditt daglige behov kalsium som mandler er proppfulle av. Mandelmelk eller andre melkevarianter av nøtter kan man lage selv hjemme. Mandelmelk lages ved å legge mandlene i bløt i 6-8 timer før de puttes i blender og blandes med 1 del mandler og 3 deler vann. Smaken er svært lik vanlig kumelk og er et gunstig valg dersom du ikke tåler laktose, er veganer eller lever på en lavkarbodiett.

Soyamelk

Soyabønner er svært næringsrikt og har en profils som er svært lik vanlig kumelk. Hovedforskjellen er selvsagt at dette er en vegetabilsk kilde. En kopp usøtet soya som er beriket med kalsium, inneholder 6 gram proteiner, 6 gram karbohydrater og 450 milligram kalsium. Soya melk tilsatt smak kan ha et høyt innhold av sukker. Har du melkeallergi eller er veganer er dette et godt alternativ. Soyamelk kan drikkes av laktoseintolerante. Den inneholder samme nivåer av kalsium, proteiner, kalium, vitamin A og D som kumelk, og har færre kalorier enn vanlig kumelk. En ekstra egenskap som kan være greit å merke seg er at soyamelk ser ut til å være svært gunstig for leveren fordi soyaproteinene bidrar til å redusere mengden av usunt fett i leveren og minker presset på leveren.

Havremelk

Havremelk inneholder ikke så mye proteiner som soyamelk, men inneholder mye fiber og er derfor et godt alternativ. Havremelk inneholder 120 milligram kalsium per 100 gram, mens proteininnholdet er på gram mot soyamelk som inneholder opptil 3.7 gram. Det er allikevel et godt alternativ til vanlig melk og svært enkelt å lage hjemme selv. Du trenger bare å blande 200 gram store havregryn havregryn, 1 liter vann, 3-4 dadler og en femtedels ts med salt. Melken holder seg i 3-4 dager i kjøleskap. Prøve den over en frokostblanding eller i en havretoddy.

Kilder:
http://www.melk.no/melk-og-meierifakta/
https://www.rema.no/laermer/laer-deg-bruke-kokosmelk/
http://www.kk.no/livsstil/derfor-bør-du-velge-mandelmelk-23177
http://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-what-milk-to-drink?
http://dyrevennlig.org/mat/mat-og-trening/mat-for-muskler/soyamelk-og-soyayoghurt-perfekt-etter-trening-istedenfor-protein/


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Spis mer av denne matvaregruppen for å bygge muskler.
Sjokolademelk er melk som vanligvis er tilsatt smak med kakao og sukker.

Hva er bra med yoghurt?

Kosthold14.03.201916

Er yoghurt sunt?

Miniguide over meieriprodukter

Kosthold10.09.201828

Cottage cheese, kesam, rømme, créme fraiche, kvarg og skyr. Hva er forskjellen og hvilke av typene er sunnest?

Hva er bra med yoghurt?

Kosthold14.03.201916

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!