
6 supersunne muffins - av alle slag
Kosthold06.01.2020Fride Skjønsberg0
Muffins er kanskje ikke regnet å være det sunneste du kan spise, da de ofte inneholder mye fett, sukker og lite med næringsstoffer. Disse 6 muffins oppskriftene derimot, er super sunne! Lagd med masse proteiner, sunne fett- og karbohydratkilder. De gir deg perfekt energi hele dagen. Frokostmuffins, lunsjmuffins, middagsmuffins, dessertmuffins. Her er oppskriftene du må teste ut!
Bananbrød muffins
- Er du glad i bananer? Da vil du elske disse søte bananbrød muffinsene!
Disse kan du spise til frokost med god samvittighet!
Uten tilsatt sukker og stappet med proteiner!
Ingredienser:
3 modne bananer
3 egg
1 ss melkefri margarin
søtning etter ønske (stevia, sukrin, etc.)
5 dråper vaniljeessens
250 g havremel (kokos, mandel, spelt, havre kan også brukes)
2 ss fiberfin
en klype bakepulver
en klype salt
0,5 dl knuste valnøtter (kan utelukkes, men hever smaken)
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 170 grader.
2. Mos bananene med en gaffel.
3. Smelt margarin. Tilsett margarin og søtning i bananmosen.
4. Ha i de tørre ingrediensene, og miks alt i en kjøkkenmaskin.
5. Finn frem muffinsformer og fyll dem halv fulle med røren.
6. Stek i cirka 15-20 minutter (OBS: steketiden vil variere ut i fra hvor store former du bruker.)
Proteinrike egg- og grønnsaksmuffins
Start dagen med energi og næringsrike muffins.
Ingredienser 12 stk.
100 g babyspinat
10 egg
vårløk hakket
1 boks (300g) cottagecheese
litt salt og pepper
Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen på 180 grader.
2. Fordel 12 muffinsformer på et stekebrett.
3. Ha eggene, spinaten, hakket vårløk, cottagecheese, salt og pepper i en bolle. Visp dette lett sammen, til alt er blandet.
4. Fordel røren i muffinsformene.
5. Stekes på midterste rille i ovnen mellom 15-18 minutter.
Pizzamuffin med pølse, skinke og grønnsaker
Passer like godt til lunsj som middag. Super enkle å lage, sunne og mettende.
Ingredienser:
2 dl lunkent vann
10 g gjær
1 ss olje
litt salt
3 dl hvetemel
2 dl sammalt hvete grov
Fyll:
50 g Kalkunpølse
50 g skinke
50 g hakkede grønnsaker etter ønske (paprika, mais, tomat, løk, hvitløk, sopp)
1 dl pizza saus etter ønske
2 dl revet lett ost
Slik gjør du:
1. Begynn med deigen. Rør gjæren ut i lunket vann, sammen med olje og salt. Sikt inn melet litt etter litt. Kna deigen godt, slik at den blir jevn og fin. La den heve i ca. 30 min, til den har fått dobbel størrelse.
2. Kjevle ut deigen i passe tykkelse. Smør deretter pizza sausen på deigen. Ha på fyllet og strø over med ost.
3. Rull pizza deigen sammen til en rullekake.
4. Skjær så 2-3 cm brede stykker av pizzarullen. Legg disse i muffinsformer på høykant.
5. Du kan gjerne trykke de litt ned i muffinsformene. La disse heve ca. 25 minutter.
6. Stek pizza muffinsene midt i ovnen ved ca. 225 grader i ca. 12-15 minutter.
7. De er nydelige varme, men kan og spises kalde.
Grove-baguett- muffins med ost og skinke
Disse passer ypperlig etter trening eller som kveldsmat.
Er proteinrike, har sunne karbohydrater, og smaker helt fantastisk.
Nytes ferske, eller ta de opp fra fryseren og ha de litt i ovnen, ferdig på 1-2-3.
Ingredienser til 10 store muffins:
3 egg
100 g cottagecheese
100 g kesam
100 g havremel
1 dl vann
100 g havregryn
1 ts bakepulver
½ salt
100 g revet ost
100 g kokt skinke i strimler
Slik gjør du:
1. Bland sammen egg, cottagecheese, kesam, havremel, vann, havregryn, bakepulver og salt i en bolle. Bruk en hurtigmikser og kjør til du får en fin deig.
2. Ha i revet ost, og skinke strimler. La deigen stå å hvile i 20 minutter.
3. Forvarm ovnen til 180 grader.
4. Fordel deigen i muffinsformer. Stek på midterste rille i 15-18 minutter. Avkjøl på rist og nyt.
Sunne sukkerfrie sjokolademuffins
Sunne sjokolade muffins du kan spise med god samvittighet!
Spis de gjerne til frokost, lunsj, før trening, etter trening, som dessert eller kvelds.
Ingredienser til 10 muffins:
2 store egg
100 g søtning (for eksempel sukringold eller sukrinmelis)
30 g kakao
1 ts bakepulver
50 g havremel (peanøttmel og kokosmel kan også brukes)
150 g kesam
0,5-1 dl vann
litt salt
50 g sukkerfri sjokolade eller 80 % mørk sjokolade
Slik gjør du:
1. Bland alle ingrediensene i en food prosssor. Du skal få en fin glatt røre.
2. Fordel røren i muffinsformer og stek de i ovnen ved 180 grader i ca. 12 minutter.
3. Steketiden kan variere fra ovn til ovn, så sjekk underveis.
4. La de avkjøle seg litt, og nyt.
Saftige proteinrike blåbærmuffins
Disse er sukkerfri, stappfulle av antioksidanter og sunne karbohydrater. Smaker helt nydelig!
Ingredienser til 10 store muffins:
2 dl havregryn
100 g havremel
100 g speltmel
100 g sammalt hvete
3 dl melk (lettmelk, soyamelk, rismelk, mandelmelk)
1 ts bakepulver
litt salt
2 dl sukrin gold (eller annen søtning)
2 egg
2 ss smør eller olje
300 g blåbær
Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen 190 grader.
2. Pisk egg og søtning til en lett eggedosis.
3. Bland inn melk og de andre tørrvarene.
4. Vend forsiktig inn blåbærene.
5. Fordel røren i muffinsformer ca. ¾ fulle.
6. Stek midt i ovnen i 20-25 minutter.
6 fantastiske oppskrifter med jordbær
Kosthold22.08.201838
4 oppskrifter på muffins fulle av protein
Kosthold25.03.202088