- Jeg er ikke fornøyd før jeg er best i alt

Strongman16.06.2017Julie Firing-Schou0

Det sier Norges sterkeste mann - Jørgen Skaug Aukland.

- Det som har motivert meg er å hele tiden streber etter å bli bedre, og bli bedre enn alle mine konkurrenter. Jeg er ikke fornøyd før jeg er best i alt. Samt at hele reisen bare er helt sinnsykt rå!

Den 27år gamle strongman utøveren følger ingen spesifikk treningsfilosofi. Og det er på gymmet Sparta han trener på den måten som passer han veldig bra. Noe han har funnet ut over alle årene han har trent. Jørgen jobber også som Osteopat og har plukket med seg mage tips og triks innen trening, fra mye forskjellig prøvelser av trening og fra mange kunnskapsrike mennesker.

Den 190 centimeter høye mannen er bosatt med sin samboer i Oslo, og er kjent for er at han trener mye og spesifikt, og han innrømmer at han trener mer enn alle de Norske konkurrentene han trener. Samtidig forteller Jørgen at han bruker lite tid på ting han ikke føler gir han noe igjen presentasjonsmessig, noe som synes godt på kroppen hans med sine 126 kilo.

Jørgen sin vei til Strongman

Han er an hardt arbeidene fyr, som virkelig jobber for de målene han setter seg - uansett hva. Jørgen er per dags dato aktiv innen strongman, og regjerende Norges sterkeste mann.

- Dette er også en tittel jeg tenker å holde så lenge jeg ønsker, ikke fordi selve tittelen er så viktig for meg, men fordi jeg vil vise at jeg er og skal forbli Norges beste strongman fremover. Hovedfokuset kommer til å ligge på den internasjonale scenen fremover, da det er viktig å bevise at man fortjener de konkurransene man får invitasjon til, for å skape flere muligheter, forteller Jørgen.Videre forteller han at det hele startet da han prøvde ut strongman, og ble allerede der foresket i trenings - og konkurranseformen.

- Jeg elsker virkelig hver eneste dag på trening samt det å gjøre de ekstra tingene ved mat, restitusjon etc for å støtte opp under treningen. Det er nok denne kjærligheten som gjør at jeg holder det gående hele veien på trening og aldri skipper en trening. For meg ofrer jeg ikke noe ved å trene så mye, jeg ofrer heller mer ved å måtte ta fri fra trening før konkurranse for eksempel, utpeker han

Jørgen som coach

- Jeg er en atlet som har blitt god ved å jobbe hardt og målrettet over mange år. Jeg har gjort mye smart, mye dumt og møt veldig mange kunnskapsrike personer innen styrkemiljøet. Gjennom disse årene har jeg funnet en treningsform som funker veldig bra for meg, og lært mye om å hvordan man må tilpasse treningsmengde, intensitet og periodisering opp mot konkurranser for å stille i best mulig form. Selvfølgelig finnes det mange gode veier til Rom, og min treningsform er en av dem, forteller han.

På grunn av dette ønsket Jørgen å komme i gang med å hjelpe andre mennesker som har en lidenskap for strongman og om å nå nye høyder samt å slå sine personlige mål.

- Til nå har så og si alle jeg har trent hatt veldig gode økninger med treningsformen, forteller han stolt.
I 2017 er fokuset til Jørgen å komme ut i verden: SCL Holland, en kvalikk konkurranse til Giants Live og en lag konkurranse i Polen med Ole Martin Kristiansen! Nå handler det om å skape kontakter for Jørgen, vise hva man er god for på konkurranser og potensiale man har. Noe som er sikkert er at motivasjonen hans er på topp, og Jørgen er sikker på at mye positivt vil skje i 2017!

Jørgens uttale om coachingen sin

«Det jeg først gjør er at å kartlegge hva som er deres nåværende nivå, hvor mye arbeid de er vant med i løpet av en uke, hvilke mål de har, om de har noen skader og hvordan motivasjonen deres er. Ut ifra den informasjonen jeg får lager jeg en langsiktig plan hvor jeg sikter inn mot personens neste konkurranse samt fokusere på å få opp svakheter som må jobbes med. Ut ifra den langsiktige planen sender jeg ukentlige programmer til alle. Grunnen til at jeg ikke sender lengre perioder om gangen er at det er mye som kan påvirke hvordan videre trening bør se ut, og det er lettere å optimalisere ting hvis man holder kontinuerlig kontakt og setter opp løft per uke. Dette har fungert veldig bra så langt for alle»

Meritter og maksløft

Jørgen har en imponerende liste bak seg, og det er med god grunn at vi forstår at det er mange utøvere som ønsker å ha denne mannen som lagspiller og coach.

Han har blant annet vunnet Europas sterkeste mann i 105kg klassen, vunnet NSM i 105kg, samt en tredje plass på VM i samme klasse. Til nå har Jørgen tatt tittelen Norges sterkeste mann, noe som var hans første mål på veien mot den internasjonale scene. 

- Det kan kanskje høres cocky ut, men jeg ser ikke på prestasjonene mine så langt som noe big deal. Jeg fokuserer på nuet og hva jeg kan gjøre for å nå målene jeg setter foran meg, og dveler ikke så mye på fortiden. Jeg lærer av feil jeg har gjort, så de forhåpentligvis ikke gjentas, smiler han bredt.

Jørgens treningsrutiner:
Mandag: benkpress, markløft, støtteøvelser, kondisjon
Tirsdag: stokk, knebøy, tung yoke, loading
Onsdag: Hviledag - 45min moblitetstrening
Torsdag: Pushpress, militærpress, power cleans, støtteøvelser (her hadde jeg ikke noe mark eller bøy pga ryggen var totalt kjørt etter 445kg yoke på tirsdag)
Fredag: Knebøy med stopp, speed reps markløft, kondisjon+mobilitet
Lørdag: Benkpress, knebøy, eksplosivitet, kondisjon+mobilitet
Søndag: Stokk, stein, farmers, loading

Jørgens maksløft:
Markløft: 360kg
Knebøy: 320kg
Pushpress: 190kg
Benkpress: 200kg
Yoke: 445kg
Stein: 190kgx5 (aldri prøvd noe tyngre)
Hantel: 117kg
Appolons: 175kg (Som 105kg utøver)

Ønsker du å følge Jørgen sine fotspor?

Jørgen mener at man skal respekter de som er bedre enn deg, men ikke respekter at de forblir bedre. Dette er en filosofi han selv følger.

- Lær det du kan av alle, jobb hardt for å gå forbi de som er bedre enn deg! Jobb ræva av deg, hvil bra, spis sundt og lær deg å elske det du driver med! Mitt tips er å ikke ville følge mine fotspor, men gå heller for å gå forbi meg! Ikke godta at jeg forblir bedre enn deg, selv om jeg kan garantere deg at du skal slite greit med å ta meg igjen, sier han med et stort smil.

Samtidig spesifiserer han at man må være ærlig med seg selv, da man ikke får noe igjen for å lyve.

- Gir du ikke alt du kan for å bli bedre, så er det helt greit, men ikke lat som man gjør det om man ikke gjør det. Innser man selv hva man kan gjøre bedre, vil det være veldig mye lettere å gjøre det som trengs for å ta steget videre. Samtidig må dere lære å elske veien mot målene, og ikke bare tenke på lyset i slutten av tunnelen! Det er gøy å nå mål, men det arbeidet man legger inn for å nå dem er vel så bra, avslutter Jørgen.


Julie Firing-Schou 

Julie sitter med god erfaring og kunnskap innen fitness, livsstilsendring, helse, trening og kosthold. Hun jobber aktivt innen trening som PT og treningsinstruktør i både spinning, bodypump, crossfit og bodybalance.

Slik ble han Norges Sterkeste Mann

Intervju23.12.2016145

Jørgen Skaug Aukland er Norges nye sterkeste mann.
Fra strongman til styrkeløft.
Han er klar for Norges Sterkeste Mann 2013.

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.

Slik ble han Norges Sterkeste Mann

Intervju23.12.2016145

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!