Slik ble han Norges Sterkeste Mann

Intervju23.12.2016Joachim Pedersen0

Jørgen Skaug Aukland er Norges nye sterkeste mann.

FOTO: John Andresen

Jørgen Skaug Aukland har jobbet hardt for der han er i dag. Det har kostet han blod, svette og tårer og enormt mange timer på gymmet. Les hvordan denne allsidige strongmanutøveren trener og hvordan han klarte å bli Norges Sterkeste Mann.

Navn: Jørgen Skaug Aukland
Alder: 27 år
Høyde: 190 cm
Vekt: 120-124 kg
Arbeid: Osteopat
Sivilstatus: Samboer
Sponsor: Skins og Proteinfabrikken
Klubb: Sparta

Meritter:
Norges sterkeste mann 2016
Europas sterkeste mann u105kg 2014
Norges sterkeste mann u105kg 2015
Verdens 3dje sterkeste mann u105kg 2015

Jørgen er en positiv og sosial kar som elsker å løfte tunge ting. Han setter seg høye mål og legger inn arbeidet som skal til for å oppnå disse målene.

- Sette meg høye mål er noe jeg alltid har gjort og var blant annet på alt av aldersbestemte landslag i basketball i mine yngre dager. Jeg ser alltid det positive i alt og alle og jeg dømmer ingen for hvem de er. Ved å ha denne type tankesett koser jeg meg ekstremt i livet og vil si jeg er en veldig lykkelig fyr, sier Jørgen.

Oppkjøringen til Norges Sterkeste Mann

Han har deltatt flere ganger på Norges Sterkeste Mann (NSM), men aldri kommet øverst på pallen. I år klaffet alt for Jørgen!

- Oppkjøringen til NSM var mitt livs beste oppkjøring vil jeg si. Jeg har lært mye de siste årene med hva som fungerer bra for meg. Jeg har funnet balansen mellom grunnstyrke- og strongmantrening for å få en jevn og god økning i begge deler. Jeg trente som regel 5-6 harde økter hver uke, og jeg var nok den som la inn mest arbeid av alle som trente mot denne konkurransen, noe jeg tror jeg som regel alltid er. Jeg hadde gått ut tidligere på året og sagt jeg skulle ta over NSM tittelen og opprettet hashtaggen #takingover2016. Jeg erklærte da at Ole Martin Hansen ikke skulle vinne sin femte tittel. Dette var kanskje utrolig kjepphøyt, men for å oppnå ting må man sette seg høye mål. Ved å si dette gjorde jeg det sånn at jeg ikke hadde noe annet valg enn å jobbe hardt mot målet hver dag og det fantes ingen unnskyldinger i hodet mitt. Jeg tror mye av grunnen til at enkelte klarer å holde økningene bra hele veien er målsetningene de har. Setter du deg et sinnsykt mål og akkurat ikke klarer det, er du fortsatt en råtass som har økt bra. Setter du deg et lavt mål og lykkes, så har du som regel ikke kommet deg stort mye videre selv om du klarte målet ditt. Det er denne typen mindsett jeg har på alt. Det kan være jeg ikke oppnår noen av målene jeg setter meg, men jeg skal fortsatt ha jobba ræva av meg for å nå det, og kommet mye sterkere ut av situasjonen.

Eneste store svakheten med oppkjøringen til Jørgen var at han ikke fikk trent arm over arm/truckpull så bra som han burde. Han hadde ikke tilgang til skikkelig lastebil og fikk dermed ikke trent dette i nærheten av så ofte som han ønsket. Dette viste seg på NSM da dette var den eneste øvelsen han ikke var helt i toppen i.

 

Ingen -105 kg konkurranser mer

Jørgen satser fullt og helt på åpen klasse som også er den tyngste klassen i Norges Sterkeste Mann.

- Jeg blir nok ikke å se i noen -105kg konkurranser fremover. Nå er det åpen klasse som gjelder og alle målene mine ligger i å oppnå ting på den store internasjonale scenen her!

Utviklingen som strongman

Jørgen startet sin karriere på 12. plass som også er sisteplassen i NSM. Derfra har veien vært lang og tøff.

- Jeg er en strongman som fort etablerte meg i Norge som en såkalt "teknikkhore". Jeg fikk det navnet fordi jeg slo mange sterke utøvere i konkurranse og de skyldte på at jeg hadde god teknikk, ler Jørgen og fortsetter: - Jeg har gradvis funnet mer og mer balanse på det å øke grunnstyrken samtidig som jeg holder teknikken i øvelsene bra. Jeg startet NSM med 12. plass og kanskje historien dårligste prestasjon med bare 2 poeng på hele konkurransen. Jeg fikk så en 10. plass, en 9. plass, en 5. plass og til slutt så er jeg Norges sterkeste mann. Jeg er med andre ord en som hele veien har vist god fremgang og jeg har ingen planer med å stoppe opp denne stigningskurven, snarere tvert imot nå som vektklassen ikke lenger er et hinder, smiler Jørgen.

Tøff og tung trening

Skal du bli Norges sterkeste mann er du nødt til å gjøre en god innsats på gymmet. Jørgen trener tungt 5-6 dager i uka og tidligere perset han ofte en del i øvelser.

- Alle styrkeentusiaster er nok enig i at det å perse er sinnsykt rått og får deg til å sitte igjen med en skikkelig god følelse i kroppen. Før var jeg nesten avhengig av en pers eller lignende for at jeg skulle si meg fornøyd, men nå som jeg har blitt mer moden og smart er ikke dette lenger casen. Å pakke baggen etter en hard treningsøkt hvor du har gitt ditt absolutt beste og fått inn masse god kvalitetsmengde gjør virkelig godt for sjelen. Det å vite at man er et lite skritt nærmere målene man har satt seg bygger motivasjonen flere hakk videre. Det starter grunnlaget for å gjøre seg klar til morgendagens økt hvor du igjen skal bevise for deg selv at du har det som skal til for å bli best.

En typisk treningsuke for Jørgen er som regel 5-6 dager. Den forrige uken ble det for eksempel 5 dager grunnet at kroppen var helt utslitt når helgen kom og han merket at det smarteste var å ta to dager treningsfri.

Slik deler han inn uken:
Mandag: Pushpress, markløft, yoke, hantel, benkpress
Tirsdag: Knebøy med stopp, militærpress, fronthold, prowler, nedtrekk og roing
Onsdag: Stokk, farmers, mark fra kloss, benkpress
Torsdag: Knebøy, benkpress
Fredag: Pushpress, knebøy med bind, fronthold, militærpress
Lørdag: Rehab økt
Søndag: Fri

 

Den beste øvelsen

Strongman har mange varierte øvelser og de mest populære er steinløft, truckpull, farmers og yoke. Jørgen har sin favorittøvelse både på gymmet og i strongman.

- Jeg tenker aldri muskelgrupper når jeg trener, men det å fremme prestasjoner i øvelser. Så jeg går aldri feks inn på trening og tenker «nå skal jeg trene bein, bryst eller armer». Jeg har derimot noen øvelser jeg syns er morsommere å trene enn andre. Markløft har alltid vært en god favoritt, men jeg har mer og mer blitt glad i å trene på svakheter. Et av mine mål er å være Norges beste i alle øvelser. Om det lar seg gjøre vil tiden vise, men det er med den tankegangen jeg angriper alle svakheter og også styrker, sier Jørgen.

- En av mine største styrker som utøver er at jeg egentlig er veldig jevnt over god i det meste, med bare noen få svakheter igjen. Mine beste øvelser er vel nå appolons, stein, farmers, yoke og loading.

Kostholdet er viktig

For å kunne øke i styrke og prestere på konkurranse må du innta store mengder mat. Jørgen har alltid vært obs på kostholdet sitt.

- Jeg er veldig bevisst på kostholdet på den måten at jeg hele veien passer på å få i meg nok næring til å prestere godt. Det å få i seg nok proteiner, karbo, omega 3 og vitaminer er veldig viktig. Jeg er absolutt ikke nazi med kostholdet mitt og spiser godt om det er kosekveld med dama eller guttekveld. Så få i deg nok næring, men ikke stress med å holde kosten som om du skulle stilt på noen scene, forteller Jørgen.

- Jeg synes vel egentlig ingenting med kostholdet er utfordrende. Prisen på kostholdet blir jo relativt høyt, men om man har dårlig økonomi en periode finner man billigere varianter av maten. Se løsninger og ikke problemer!

- Jeg har de siste årene vært ganske bevisst på kostholdet, med noen bedre og dårligere perioder, så føler egentlig det har vært bra hele veien nå. Det var mer når jeg måtte ned i vekt mot u105kg konkurranser jeg merket det var veldig viktig at den maten jeg spiste var bra, og ikke bare gikk ned på junk, sier han.

Kamp-moduset

Det voldsomme kamp-moduset til Jørgen er stort! Og sammen med målrettet trening, høy selvtillit og enormt konkurranseinstinkt gjorde ham til en vinner i år.

- Jeg har et sinnsykt konkurranseinstinkt og for meg er det viktig å bli bedre enn alle andre. Ikke fordi jeg trenger å slå andre for å bedre mitt selvbilde, men fordi jeg bare elsker det å gi meg selv utfordringer og gå seirende ut! Det å vite at dagen jeg har jobbet for i mange måneder og at det er på tide å få ut resultatet av alt arbeidet mitt får meg virkelig i kampmodus. Det blir en indre dialog som utelukkende er positiv og jeg overbeviser meg selv om at jeg er en "god damn boss".

- Det som motiverer meg er i bunn og grunn det at jeg virkelig elsker hele denne prosessen. Jeg gleder meg til alle treninger, jeg er glad i mat, glad i å sove og glad i å jobbe hardt mot et mål så jeg skal virkelig ikke klage, smiler Jørgen febrilsk.

Den store coachen

De fleste har en egen coach, men Jørgen er sin egen herre og coacher seg selv.

- Jeg trener vel egentlig meg selv. Jeg har noen jeg snakker med angående treningen min, deler kunnskap og blir enige om hva som er smartest med tanke på mengde og intensitet i treningen, men i bunn og grunn styrer jeg mye ut i fra dagsform med en grunnplan for hver økt, forklarer han.

Veien videre

Jørgen har klare mål og ambisjoner som strongman. Nå er det utlandet han er sulten på!

- I 2017 skal jeg etablere meg som en up and coming internasjonal utøver! Etter det er det topp 10 på WSM som er målet, altså å komme til finalen. Dette tror jeg kan være mulig i løpet av 2-3 år. Jeg har virkelig motivasjonen til å jobbe hardt nok til å nå dette og det er ingen tvil i hodet mitt om at jeg skal nå dette, konstaterer han.

Jørgen trener på Sparta treningssenter i Ski som i følge ham selv er Norges beste gym. Der er miljøet fantastisk synes han. De er en god miks av strongmen, styrkeløftere, crossfitere og vektløftere som alle sammen er seriøse i treningen sin.


Jørgen på Norges Sterkeste Mann 2016.

- Har man en dårlig dag er det alltid noen som minner deg på at det er på tide å skjerpe seg, og gjøre det som skal til på treninga. Jeg tror nok det er Norges beste miljø for å bli sterk.

Noen du vil takke til slutt?
- Min kjære samboer Katinka fortjener virkelig en takk! Hvor mye hun støtter meg må man bare sette pris på og absolutt ikke noe man egentlig kan forvente. Så virkelig glad for at jeg har henne med på denne reisen. Ellers er det familien og mine gode venner som støtter meg på veien mot å bli en av verdens råeste strongmen. Jeg må også takke for samarbeidet med Proteinfabrikken og Skins Norge!


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Det sier Norges sterkeste mann - Jørgen Skaug Aukland.
Fra strongman til styrkeløft.
Han er klar for Norges Sterkeste Mann 2013.
Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.
Da kan denne metoden være noe for deg.