Jørgen Skaug Aukland debuterer i styrkeløft

Intervju18.03.2015Anne Marie Hveding0

Jørgen Skaug Aukland går fra strongman til styrkeløft.

Jørgen Skaug Aukland har drevet med strongman på høyt nivå siste 2-3 årene, i år skal han debutere på styrkeløftstevne for Oslo Styrkeløftklubb.

Hvor lenge har du drevet med strongman?
Har trent det siden 2010, men vil si det har vært skikkelig satsning fra 2012. Og faktisk ikke før nå siste halve året jeg føler jeg har funnet en god måte å trene på.

Hva er dine beste oppnåelser så langt i konkurranse og på trening?
Med tanke på tittel er det største jeg har gjort er uten tvil å vinne Europas sterkeste mann 2014 u105kg. I tillegg vant jeg den første internasjonale Strongman Champions League konkurransen i u105kg klassen i fjor, hvor nivået faktisk var høyere enn på EM. Ellers er jeg og relativt fornøyd med å ha klart en 9. plass i Norges Sterkeste Mann åpen klasse, hvor jeg da konkurrerer med folk som er mye tyngre enn meg.
Av maksvekter innen strongman har jeg 161kg appolons axle i konkurranse som var ny verdensrekord i noen minutter før den ble slått av en polakk. Ellers har jeg 5er på 190kg stein, gått 15m med 420kg yoke og har 321kg markløft. Men der jeg er best er i løpeøvelser hvor jeg ikke ble slått av noen 105ere i Europa i løpet av 2014.

Styrkeløft persene på trening:
Knebøy: 230kg
Benkpress: Aldri persa skikkelig her, men har tatt en grei 1er på 147,5kg
Markløft: Aldri persa i IPF-godkjent stil, men tatt en grei 1er på 290kg og 2er på 270kg som treningsløft. Her blir det nok ingen persing før nasjonalt.Du har løst løftelisens hos Oslo Styrkeløftklubb. Hva er planen din med styrkeløft?
Planen med styrkeløft, er å bruke det som en måte å få fikset min største svakhet som strongman som er grunnstyrken. Det eneste naturlige for meg ble da å søke kunnskap og hjelp innenfor den grenen som har enormt med kunnskap om akkurat dette. Har siden etter NSM 2014 fått hjelp av styrkeløfter Jørgen Aasen (jobber i webcoaching) til å programmere treningen jeg gjør på gymmet, og har virkelig fått resultater av dette samarbeidet. Største grunnen til at jeg valgte å melde meg inn i OSK er pga. at jeg er et konkurransemenneske uten like, og jeg visste at for å virkelig få den motivasjonen jeg trengte til å fikse denne svakheten, måtte jeg ha en konkurranse å trene mot. Det falt da naturlig på Nasjonalt Utstyrsfritt stevne i styrkeløft (NUF 2015) som holdes 1.-3. mai i Oslo. Jeg gleder meg til å få ut all den harde jobbinga jeg har gjort dag inn og dag ut. Sånn jeg ser det, så blir det nok minst ett styrkeløftstevne i året for å holde motivasjonen for videre selvutvikling oppe.

Hvordan ligger du an i klassen til NUF 2015 hvis du ser på resultatene fra 2014?
Jeg har faktisk ikke sett på hva folk løftet i fjor, så det er jeg litt usikker på. Jeg vet jeg ikke har noe sjanser på gull da bøy og spesielt benk henger langt bak de beste. Målet er å komme over en 700kg total, så får komme på den plasseringa jeg kommer på. Nå i første omgang er dette noe jeg bruker for å utvikle meg selv som atlet, men jeg ser ikke bort ifra at jeg kommer tilbake neste år med litt mer fokus på selve konkurranseaspektet rundt denne konkurransen.

Hvordan tror du det blir å stå på plattingen på NUF 2015?
En helg som går ut på tunge vekter, magnesium, talkum, publikum og konkurranse kan ikke bli annet enn rått! Jeg satser på at jeg får ut det lille ekstra i konkurranse sammenheng, sånn at jeg når de målene jeg har satt meg for konkurransen. Blir nok ikke noe topp plassering på meg, men har troa på en konkurranse hvor jeg får vist hva jeg er god for på dette tidspunktet. Jeg gleder meg til å se om denne konkurranseformen faller i smak.
Markløft er en fellesøvelse for strongman og styrkeløft, men den utføres nokså forskjellig i de to sportene. Blir dette en utfordring eller er du såpass vant til de forskjellige teknikkene at det ikke blir noen problem?
Det at jeg ikke kan låre vektene i styrkeløft vil nok påvirke vektene jeg løfter negativt. Jeg lærer meg den teknikken jeg må for å løfte mest mulig, så derfor bare naturlig at jeg har market på den måten jeg har til i strongman sammenheng. Utenom dette er jo markløft en markløft. Eneste forskjellen blir at jeg ikke kan legge meg bakpå så fort jeg har stanga over knærne, noe jeg tror skal gå helt fint. Etter Arnolds blir det fokus på å ikke presse knærne frem og under stanga for å gjøre lockouten lettere. 300Kg eller mer skal løftes, og det med 3 hvite lamper som lyser fint utover lokalet i Bjølsen. Om noen derimot er redd for å se en krum rygg, bør man se vekk når strongmannen skal løfte.Hvordan trener du for å både gjøre deg klar til strongman- og styrkeløftkonkurranser?
Gjennom hele året trener jeg som regel syv dager i uken. Dette gjør at jeg kan få ganske mye mengde inn i løpet av en relativ kort tidsperiode. Da grunnstyrken er en stor svakhet jeg absolutt må forbedre skal jeg nå målet om å bli best, har jeg stor fokus på dette hele veien, med 5-6 økter med fokus på baseøvelser. I tillegg vil jeg før en strongman konkurranse trene øvelser 1-3 ganger i uka litt ut ifra hva slags øvelser og hvor viktig konkurransen er. Grunnen til at det er såpass mye mer grunnstyrketrening er at jeg er en av de klart beste på teknikk og fart, men henger etter på styrken som sagt. Denne måten jeg trener på nå har virkelig startet å gi gode resultater, og jeg vil tørre å påstå at Jørgen Aukland i 2015 blir mye bedre enn tidligere.

Hviler du aldri?
Trener 2-3 timer om dagen, så gir jo mye tid til hvile mellom øktene det. Jeg sover som regel 8-9 timer hver natt, er flink med kostholdet og holder meg som regel borte fra alkohol i treningsperioder. I tillegg vil alle som kjenner meg gå god for at jeg er en ekstremt lite stressa person, som igjen er positivt for restitusjonen. Etter så mange år som idrettsutøver med flere år på landslag i basketball, 7 år med styrketrening som lidenskap og 4 års osteopatiutdanning har jeg lært å kjenne kroppen min ekstremt godt. Tar meg derfor fri da jeg føler det trengs. Siste 3 månedene har jeg hatt 5 dager treningsfri, så noe blir det jo. Uken før konkurranse blir det også mer treningsfri enn vanlig, men jeg ser bare ikke noe grunn til å ikke trene om kroppen er ready to rock.

Du er godt inne i både styrkeløft- og strongmanmiljøet nå. Hva vil du si om samholdet?
Samholdet i begge miljøene er veldig godt! Det som er spesielt bra i strongman er at selv om man er konkurrenter, så vil man alle sitt beste og pusher hverandre for å gjøre det så godt man kan. Da jeg ikke har konkurrert noe i styrkeløft selv, så veit jeg ikke helt om det er like bra i styrkeløften. Ut ifra det jeg har sett av kompiser som driver med styrkeløften ser det positivt ut. Syns endel styrkeløftere iblant kan virke litt arrogante og dømmende utad hvis man ikke har drevet med den idretten fra første stund, men det går vel mer på enkeltpersoner og ikke styrkeløftmiljøet i sin helhet.
Det mest positive med styrkeløften er det profesjonelle rundt dette. Da spesielt med tanke på kunnskapsnivå, treningsmentaliteten og hvor seriøse de fremste løfterne er. Dette er også grunnen til at jeg valgte å involvere meg i styrkeløften for å utvikle meg videre.Hva er din neste strongmankonkurranse?
Min neste konkurranse er nå Arnold Classic u105kg 2015. Det å få oppleve denne expoen i sin helhet har vært en guttedrøm fra første gang jeg skjønte hva dette var. Her vil jeg konkurrere mot ca. 20 av de beste u105kg utøverne i verden, hvor de 4 beste går til finale etter første dagen. Målet mitt er da selvfølgelig å være blant disse 4.

Du tror ikke du kommer til å satse like fullt på styrkeløft som strongman?
Sånn som det er nå, er styrkeløften noe jeg velger å gå inn for å bli en bedre strongman. Om dette er noe som gir veldig mersmak kan det blir mer kombinasjon av disse to konkurranseformene, men det får nesten tiden vise. Raw styrkeløft er noe som lett kan kombineres med strongman, men man kan ikke satse 100% på to konkurranseformer på samme tid. Derfor er målet i første omgang å bli verdens beste 105kg strongman.

Har du noen andre med på laget som hjelper deg nå dine resultater bortsett fra styrkeløfttrener Jørgen Aasen?
Proteinfabrikken støtter meg godt på vei mot målene mine med alt jeg ønsker av kosttilskudd. Det å kunne bruke markedets kanskje beste tilskudd har virkelig hjulpet meg mot å optimalisere treningen og restitusjonen min. I tillegg får jeg god hjelp av Sigvar Garfors. Han har hjulpet meg med kostholdet mitt, slik at jeg kan ha energien og trykket på trening mens jeg holder vekta nede mot 105kg klassen nå før Arnolds. Det å få hjelp av markedets beste kosttilskuddfirma og de beste coachene gjør ting mye lettere for meg.

Noe du vil si til slutt?
Jeg vil først takke kjæresten min Katinka som støtter meg veldig i satsningen, både som samboer og treningspartner


Anne Marie Hveding 

Anne Marie har drevet med styrkeløft siden 2010 og har en rekke medaljer innen styrkeløft. Hun er meget interessert i styrkeløft og er også utdannet ernæringsfysiolog.

Det sier Norges sterkeste mann - Jørgen Skaug Aukland.

Slik ble han Norges Sterkeste Mann

Intervju23.12.2016145

Jørgen Skaug Aukland er Norges nye sterkeste mann.
Han er klar for Norges Sterkeste Mann 2013.

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Ole Martin Kristiansen spiser over 8000 kcal hver dag. Se hva han spiser her!

Slik ble han Norges Sterkeste Mann

Intervju23.12.2016145

Slik finner du treningsmotivasjonen etter et opphold.
Kalkun på nyttårsaften er en tradisjon. Godt Nytt År!
Hvis du vil forbrenne fett er tredemølle og sykkel gårsdagens nyheter.

Slik kommer du i form i 2020

Trening28.12.20192075

Følg disse 6 rådene for hva du må eller bør gjøre.

Kardio eller styrketrening først?

Trening23.12.2019352

Hva bør du trene først for optimal effekt?