Med 245 kg var Marte en hårsbredd unna seier

Styrkeløft21.11.2017Anne Marie Hveding0

Se hvordan det gikk med resten av landslaget. Marte Elverum (bilde) ledet i noen minutter.

Marte Elverum og Linda Kristensen løftet torsdag morgen i klasse -72 kg.

Marte har lenge ligget på verdenstoppen i sin klasse og stod foran en tøff kamp mot amerikanske Priscilla Ribic. Marte ble europamester i klassen tidligere i år, kom på 4. plass på Word Games og vant kongepokalen under årets NM. Hun fikk med seg VM-bronsen sammenlagt i 2016 og var i storform før årets VM og klar for å sloss om gullet.Marte fikk full pott i knebøy med en lett start på 240 kg. Hun økte til 247.5 kg i andre løft, et fint og lett løft som ble godkjent 2-1 til ny europeisk rekord i øvelsen. I siste løft økte Marte til 252.5 kg, et løft som ikke var noen utfordring for trønderen. Det ble 2-1 godkjent til nok en europeisk rekord i øvelsen, ny personlig rekord og bronsemedalje i øvelsen. I benkpress startet Marte med litt motgang. Hun fikk åpningsløftet på 137.5 kg underkjent 2-1 på grunn av rumpeløft. I andre forsøk på samme vekt gikk det plettfritt og hun fikk det godkjent. Hun økte til 145 kg, et noe tyngre løft, men det gikk opp til godkjent fra to dommere og ny personlig rekord.

Til slutt skulle medaljer og plasseringer avgjøres og Marte startet på 232.5 kg, uten noe problem. Hun økte til 240 kg i andre løft, som ble noe tyngre, men godkjent. Hun lå nå på 637.5 kg sammenlagt, som var ny europarekord. Ribic lå 2.5 kg foran Marte etter at Ribic bommet på sitt andre løft på 249 kg i markløft. Marte meldte derfor inn 245 kg i håp om at Ribic skulle bomme på sitt siste forsøk på samme vekt og Marte ville vinne verdesmestertittelen. Marte dro et kjempeløft på 245 kg og kunne juble over å ligge på 1. plass et par minutter før Ribic løftet et sterkt sisteløft og tok tittelen tilbake. Marte endte på en sterk 2. plass i klassen og fikk med seg sitt første VM-sølv med 642.5 kg sammenlagt og nok europarekord, og sølv i markløft.

Linda har mange gode år i styrkeløft og har siste året blitt norgesmester i benkpress utstyrsfritt, fått sølv på NM og NM i benkpress med utstyr i tillegg til 5. plass på EM tidligere i år hvor hun fikk sølv i benkpress. Linda var i god form før VM og hadde også et meget godt mesterskap. Første knebøy på 212.5 kg var lett, men ble underkjent 2-1 på dybde. Hun beholdt samme vekt på andre forsøk og gjorde det plettfritt og godkjent. Hun økte til 220 kg i siste, som ble en del tyngre, men gikk opp og ble godkjent av alle tre dommere til ny personlig rekord.

I benkpress startet Linda på 145 kg, et fint åpningsløft. Hun økte til 150 kg, et forsøk på europeisk rekord for veteran 40-49 og nordisk rekord åpen klasse. Dessverre fikk hun noen problemer med teknikken og bommet på løftet. I siste forsøk på samme vekt gikk det mye bedre og hun løftet kiloene uten problem og til stor jubel. Det ble også en personlig rekord i øvelsen.

Linda åpnet på et lett og fint løft på 180 kg i markløft. Hun økte til 190 kg i andre forsøk, tangering av personlig rekord. Dessverre gikk ikke dette over knærne og hun måtte gi opp. Linda beholdt samme vekt på siste forsøk. Dette løftet gikk litt lengre opp, men hun fikk dessverre ikke stangen helt opp. Linda ble derfor stående med 180 kg i markløft. Totalt endte Linda på 550 kg, ny personlig rekord og 9. plass i klassen.

Torsdag ettermiddag løftet Kristoffer Eikeland og Stian Walgermo i klasse -105 kg. Kristoffer har jobbet hardt for og hatt et godt år i styrkeløft. Han ble norgesmester i styrkeløft og benkpress tidligere i år, fikk EM-sølv i benkpress og 5. plass totalt, han ble også tatt ut til å løfte på Word Games. Han var i god form til VM og gjorde sitt beste resultat noen sinne og krysset 1000 kg sammenlagt for første gang. Han gjorde tre fine og godkjente knebøy på 352.5 kg, 360 kg og 365 kg. Han fikk hele 7.5 kg personlig rekord i knebøy. En god start for vestlendingen.

I benkpress åpnet Kristoffer på 287.5 kg, et jevnt og fint løft. I andre forsøk økte han til 295 kg, et forsøk på 2.5 kg personlig rekord. Løftet gikk lettere enn første løft og ble godkjent. En meget fornøyd Eikeland økte så til magiske 300 kg. Han måtte kjempe litt med å få det til, men løftet gikk opp og ble godkjent 2-1 til jubel. Det ble en ny nordisk og norsk rekord i klassen i tillegg til nok en personlig rekord.

Kristoffer åpnet på et lett løft på 335 kg i markløft, et løft som sørget for hele 1000 kg sammenlagt og ny personlig rekord. Han økte til 345 kg i andre forsøk, tangering av personlig rekord, nok et fint og godkjent løft. Han økte til 350 kg i siste forsøk, som ville gitt han personlig rekord i absolutt alle øvelser, men hvor mye kan man forvente på et verdensmesterskap? Kristoffer hadde hatt et knallbra stevne hittil. 350 kg gikk til knærne, men ville ikke lengre. Kristoffer ble derfor stående med 345 kg i markløft og en 8. plass sammenlagt.

Stian Walgermo har siste året blitt norgesmester med og uten utstyr, løftet seg til 7. plass på Word Games, tatt bronse på EM både sammenlagt og i benkpress. Dessverre hadde han problemer før og under VM denne gang. Det spekuleres om noe nerver i klem eller lignende. Han fikk derfor ikke ut sitt potensiale i knebøy og markløft. Han åpnet på 360 kg, som var uproblematisk for Stian. Han økte til 370 kg, som også var lett og fint, men det ble underkjent 2-1 på dybde. Stian valgte å stå over siste knebøy og ble stående med 360 kg, 32.5 kg bak personlig rekord.

I benkpress startet Stian på 285 kg. Dette var et fint og jevnt løft. Han økte så direkte til 300 kg, et forsøk på norsk og nordisk rekord i øvelsen og å få med seg en ny milepæl på kjøpet. Dessverre gikk det akkurat ikke, han fikk presset det nesten helt ut før han måtte gi opp. Stian gjorde et forsøk til på 300 kg, men denne gangen ville det ikke opp fra brystet. Han ble derfor stående med 285 kg.

I markløft løftet Stian utstyrsfritt og startet forsiktig på 225 kg, da dette gikk fint økte han til 257.5 kg. Nok en gang ville kroppen løfte litt så da meldte han like godt 300 kg i siste løft. 300 kg er 22.5 kg bak personlig rekord ustyrsfritt, men med en kropp som ikke vil være helt med kan det være tungt nok. Stian fikk det derimot til å se ut som lek og han fikk løftet godkjent. Totalt endte han på 15. plass i klassen med 945 kg.

Heidi Hille Arnesen løftet fredag i klasse -84 kg. Heidi stilte på sitt første VM i 2005 og har siden da vært med og kjempet om medaljer blant verdens beste styrkeløftere. Hun har det siste året fått sølv på EM, blitt norgesmester og fått 6. plass på Word Games. Heidi fikk en 6. plass på VM i 2016 og på årets påmeldingsliste så det ut til å bli en hard kamp blant de 6 beste utøverne nok en gang.

Heidi hadde et fantastisk godt mesterskap med hele 9 av 9 godkjente løft. Det var helt klart at hun koste seg på plattingen da hun hadde et stor smil omtrent igjennom hele konkurransen. Første knebøy på 240 kg var en lek, hun økte så til 245 kg. Heidi gjennomførte nok et lett og godkjent løft. I siste knebøy økte hun til 252.5 kg. Et sterkt løft som ble godkjent til ny personlig rekord, som også var norsk og nordisk rekord i åpen klasse og for veteran 40-49, men også til bronsemedalje i øvelsen.

Heidi fortsatte med fine, godkjente løft i benkpress. Da fikk hun med seg 140 og 145 kg i de to første løftene. I siste meldte hun inn 150 kg, som hun har forsøkt på to ganger tidligere i år, men fikk fått til. Det var derfor til stor glede at det denne gangen gikk og ble godkjent. Hun fikk derfor med seg nok en personlig rekord og nordisk rekord for veteran 40-49.

Heidi stod foran en litt annen kamp om sammenlagtmedaljer enn hun hadde sett for seg ved start. En konkurrent røk ut i knebøy og en annen skadet seg, mulig under oppvarming i markløft eller under benkpress, hun løftet kun ett løft på 75 kg i markløft. Heidi kunne derfor fokusere på å slå kun en annen russer som lå nokså jevnt på totalen for å ta bronsen. Sølvet var uoppnåelig i denne konkurransen. Heidi startet på 195 kg, et lekende lett løft. I andre økte hun til 202.5 kg, som også var lett og godkjent. Russeren måtte se seg slått da hun bommet på sitt siste løft i håp om å ha en sjanse på medaljen. Heidi kunne derfor løfte 207.5 kg i siste markløft og smile over å ha sikret seg bronsen totalt med 610 kg. Dette ble også personlig rekord, norsk og nordisk rekord sammenlagt.

Hans Magne Bårtvedt var siste utøver ut fra Norge. Hans Magne har det siste året fått sølv på EM og blitt norgesmester. Han stod foran en hard kamp i klasse +120 kg lørdag med mange sterke utøvere. Dessverre ble det ikke helt den kampen Hans Magne hadde håpet på. Han startet på 395 kg som, men løftet ble underkjent på dybde. Han gjorde to forsøk til på samme vekt, hvor ett ble underkjent på nedoverbevegelse og det siste dessverre ble for tungt. Hans Magne ble derfor stående uten resultat i knebøy og var ute av konkurransen om sammenlagtmedalje.
I benkpress gikk det bedre. Hans Magne fikk med to sterke og fine løft på 340 kg og 347.5 kg. Han gjorde et forsøk på 355 kg i siste løft i et forsøk på å ta sølvmedaljen i klassen, men det gikk ikke helt opp denne gangen. Hans ble stående med 347.5 kg og fikk med seg bronsemedaljen i øvelsen.

I markløft startet Hans Magne på et lett løft på 322.5 kg og økte direkte til 342.5 kg i andre løft. I siste løft meldte han inn 357.5 kg, et forsøk på å ta bronsemedaljen i øvelsen. Dessverre ble dette for tungt denne gang og Hans ble stående med 342.5 kg. 


Anne Marie Hveding 

Anne Marie har drevet med styrkeløft siden 2010 og har en rekke medaljer innen styrkeløft. Hun er meget interessert i styrkeløft og er også utdannet ernæringsfysiolog.

Favoritten fra Island måtte vike for den nye Verdens Sterkeste Mann - Martins Licis.

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Se resultater, bilder og reportasje fra Norges Sterkeste Mann og Kvinne 2018.
Liker du muskler, glam og show? Sjekk ut NM i Fitness.
Vi har kåret en ny vinner av Verdens Sterkeste Mann.

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!