Supermaten som kickstarter kroppen

Kosthold07.01.2019Fride Skjønsberg0

12 matvarer du bør spise mer av.

Mange av disse matvarene har du allerede på kjøkkenet! Matvarene som er listet opp under inneholder sunne næringsstoffer kroppen trenger hver dag. De er fullpakket med vitaminer, mineraler, sporstoffer, sunne fettsyrer, proteiner, langsomme karbohydrater eller antioksidanter. Matvarene har en positiv helseeffekt på kroppen og er derfor noe vi med fordel bør spise mer av.

Her er en liste over 12 fantastiske matvarer som kan gi deg superkrefter!

1. Egg

Næringsbomben! Egg inneholder både fullverdige proteiner, vitaminene A, B, D, E og K og mineralene jern, kalsium, kalium, natrium, sink, selen og fosfor. 1 egg inneholder hele 6 gram proteiner med alle de essensielle aminosyrene.
Egg er en all-arounder. Det kan kokes, stekes, ovnbakes, brukes i bakst eller smoothies. Prøv en av disse smakfulle eggrettene. 

2. Sitron

Sitrusfrukten inneholder masse C-vitaminer som styrker immunforsvaret, motvirker infeksjoner, danner proteinet kollagen og forebygger kreft. Sitron kan bedre fordøyelsen med å få skilt ut avfallsstoffer og redusere oppblåsthet.
Et forfriskende tips er å starte dagen med et stort glass vann med 1 sitron.
1 sitron dekker 1 av 5 frukt, grønnsaker eller bær om dagen. 

3. Avokado

Superfrukten. Den har et høyt innhold av det sunne enumettede fettet, omega- 9 som har en betennelsesdempende effekt og kan forebygge hjerte- og karsykdommer. Avokado inneholder mange vitaminer og mineraler: Kalium som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Folat som kan bidra til å redusere tretthet. Vitamin E, som bidrar til å beskytte cellene mot frie oksygenradikaler. Vitamin B6 som er viktig for normal energiomsetning i kroppen. Kopper som er viktig for normal transport av jern i kroppen, for at nervesystemet og immunsystemet skal fungere som det skal. Frukten er fiberrik. Avokado kan forebygge hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes. Avokado kan spises som den er, som guacamole eller moses og bruke som pålegg. Den passer også godt i smoothies eller i salater. Eller hva med å lage sjokoladepuddig av avokado? Test denne oppskriften! 

4. Blåbær

Antioksidantbombe! Blåbærene inneholder mange viktige næringsstoffer. Bær er rike på C-vitamin som er viktig for immunforsvarets og nervesystemets normale funksjon, reduserer trøtthet og er med på å danne kollagen. I tillegg inneholder blåbær fiber som er bra for fordøyelsen både når det kommer til forstoppelse og diaré. Blåbær kan spises som de er, brukes i bakst, kaker, desserter, iskrem eller som topping på yoghurt eller frokostblandinger.

5. Brokkoli

Den grønne skjønne buketten inneholder store mengder folat som kan redusere trøtthet og utmattelse. Den er spesielt rik på C-vitaminer som styrker immunsystemet. Brokkoli er en kilde til K-vitaminer som er viktig for normal blodlevring. Det du kanskje ikke visste er at brokkoli også inneholder noe protein, per 100g får du 2,8g protein. Grønnsaken er kjempe god som tilbehør i middagsretter. Den kan stekes, wokkes, kokes og ovnsbakes. Den er også supergod i supper og salater. 

6. Kakao

Kakao inneholder antioksidantene som kalles flavanoider. Antioksidantene beskytter kroppen vår mot oksidativt stress. De beskytter blant annet mot betennelser i kroppen og kan forebygge hjerte- og karsykdommer. Det finnes mange søte fristelser du kan lage med kakao. Her er 5 sunne kakaovarianter du bør teste. Har du testet havregrøt med sjokoladesmak? Test denne oppskriften. 

7. Laks

Laks inneholder mange sunne næringsstoffer. Ikke bare er den rik på fullverdige proteiner, men den inneholder også sunne omega-3 fettsyrer, vitamin D og mineralene selen og jod. Kroppen kan ikke produsere omega3-fettsyrene selv. Laks er derfor ypperlig å spise for å få i seg de viktige fettsyrene. Laks er en allsidig råvare som kan kokkeleres på mange forskjellige måter. Den kan stekes, kokes, spises rå eller som pålegg. Helsedirektoratet anbefaler oss å spise minst 200g fet fisk i uken.

8. Havregryn

Superkornet som bidrar til god, sunn og stabil energi. Havre inneholder jern, kobber, sink, fosfor, B-vitaminer, fiber, proteiner, sunt fett og langsomme karbohydrater. I tillegg inneholder havre betaglukan som virker kolesterolsenkende. Det høye innholdet av fiber har en positiv effekt på fordøyelsen skal fungere normalt. Fiber vil også bidra til økt metthetsfølelse. Det finnes mange måter å bruke havregryn på. Du kan lage grøt, tilsette de i bakst, i smoothie, eller i yoghurten. Helsedirektoratet anbefaler å spise tilsammen gir 70-90 gram kornprodukter (sammalt mel eller fullkorn) hver dag. 6 smakfulle oppskrifter med havregryn. 

9. Peanøtter

Peanøtter inneholder masse sunne umettende fettsyrer som bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. I tillegg bidrar fett til en god metthetsfølelse. Peanøttene inneholder proteiner som bidrar til vekst og muskelmasse. Vitamin E og sink som beskytter cellene mot oksidativt stress. Tiamin og niacin som er viktig for normal energiomsetning. B-vitaminet folat hjelper til å redusere tretthet og utmattelse. Peanøtter inneholder også mineralene kalsium, magnesium og fosfor som er viktige for et sterkt og normalt skjelett, knokler og tenner. Nøttene har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Peanøtter er gode å spise som de er, som peanøttsmør, som snacks eller mellommåltid. De passer også ypperlig i asiatiske retter, i kaker eller i salater.

10. Kalkun

Kalkun er rent kjøtt som både inneholder masse proteiner som kroppen bruker til vekst, vedlikehold og oppbygging av muskler, celler og vev. Kalkunkjøtt er magert og inneholder bare 1,8 g fett per 100g. Kalkun er også rik på mineralene kalium, selen og vitamin B12. Vitamin B12 er viktig for normal nervefunksjon og dannelse av blodceller. Kalkun benyttes gjerne som pålegg. Det er den perfekte nyttårsmiddag, men nå som våren er her passer den også godt på grillen. 

11. Chiafrø

Superfrøene er rike på den essensielle fettsyren omega-3. I tillegg inneholder frøene masse fiber. Frøene er en kilde til proteiner, antioksidanter, mineraler og vitaminer. Chiafrø bidrar til god metthetsfølelse, da de kan absorbere ca. 10 ganger sin egen vekt når de kommer sammen med væske. Når frøene absorberer væske vil de får en geleaktig masse rundt seg, og det virker positivt på sunn fordøyelse. Både for løs og hard mage. Bruksområdet er stort da frøene kan brukes i bakst som brød og knekkebrød, smoothies, frokostblandinger eller yoghurt.

12. Kikerter

Gullerten som er en fantastisk vegetabilsk proteinkilde for veganere. Kikerter inneholder også et høyt innhold av vannløseligfiber og mineraler som jern, folat, kobber, magnesium og magnan. Kikerter har en kolesterolsenkende effekt og gir et stabilt blodsukker. Belgfrukten kan spises som snacks, som hummus, i salater og i gryter.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Sommerens supermat

Kosthold17.06.2014135

Spis mer av disse sunne råvarene i sommer.
Disse tolv matvarene bør du inkludere i kostholdet ditt.

10 tips for et bedre kosthold

Kosthold03.03.2016128

Har du bestemt deg for å bli litt sunnere? Her har du tipsene som kan gi deg et bedre kosthold.
Dette er pannekaker som er rike på fullverdige proteiner.

Sommerens supermat

Kosthold17.06.2014135

10 tips for et bedre kosthold

Kosthold03.03.2016128

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!