Andreas Hjelmtveit - verdensmesteren

Styrkeløft22.07.2008Bjørnar Brende Smestad3

Etter rykter om et comeback for Andreas Hjelmtveit har vi møtt han og snakket om; planene fremover, hvordan det var å bli verdensmester og hvordan en verdensmester trener - utenfor gymmet!

Fra 14 år gammelt stortalent til verdensmester

Andreas Hjelmtveit knuste alle med unntak av én under VM i 2006. Da førsteplassen ble tatt for doping var det klart; Andreas Hjelmtveit ble Norges andre verdensmester for herrer gjennom tidene, og det i en alder på bare 23 år! Da han som 14 åring debuterte i styrkeløft og løftet 155 kg i knebøy, 90 kg i benkpress og voldsomme 210 kg i markløft så nok mange talent i gutten, men at han skulle være verdens beste styrkeløfter med 350 kg i knebøy, 212,5 kg i benkpress og 352,5 kg i markløft ni år etter var nok utenfor de fleste sin fantasi og fatteevne.


Etter VM gikk Andreas, med unntak av ett seriestevne, inn i en periode på ni måneder hvor han ikke deltok i styrkeløft, og heller ikke trente særlig styrkeløftrettet - dette på grunn av skolegang. Hjelmtveit gikk på Politihøgskolen for å etterhvert agere som politimann. Jeg har tatt meg en prat med den legendariske verdensmesteren, blant annet om planene fremover. Et stikkord er: "Sky is the limit".

Pause etter VM og gjennopptrening etter skade

"Som dere vet tok jeg en pause på grunn av skolen da jeg går på Politihøyskolen hvor jeg nå gjør ferdig mine siste eksamener. Det ble litt for mye med styrkeløft i tillegg til all treninga vi gjorde på skolen, hvilket medførte at jeg ikke kunne satse på styrkeløften. Akkurat nå har jeg begynt å trene igjen igjen etter å ha fått en smell i ryggen, som følge av at jeg skulle kjøre noen løft på 260 kg i knebøy. På grunn av alt for myke stenger på Elixia, hvor jeg trente, ble det ett ustabilt løft, og jeg fikk en skade i ryggen" forteller Hjelmtveit.

Men for å gå litt tilbake; hvordan føltes det å bli verdensmester som 23 åring, og hva er hemmeligheten?

"Det å bli verdensmester var fantastisk! Det var et langsiktig mål jeg hadde satt meg, og jeg ante ingenting om at det ville komme så tidlig. En av hovedgrunnene er at jeg har trent jevnt helt siden jeg begynte, og da understreker jeg å trene jevnt. Kan telle antall treninger jeg har gått glipp av gjennom årene på en hånd."

Andreas om alternativ trening

Andreas Hjelmtveit har også blitt brukt som argument idiskusjoner om alternativ trening da Hjelmtveit er kjent for å drive mye av treningen sin også utenfor styrkeløftlokalene.

"Jeg liker å padle, spille squash og innefotball, i tillegg til å trene friidrett, noe jeg syns er motiverende. Man utvikler støttemuskulatur og responderer bedre til trening mye grunnet bedre kondis.

Jeg kan anbefale alle å drive med alternativ trening, for treningsgevinsten og motivasjonens skyld. Jeg har kjørt alt fra ulike stabiliseringsøvelser, til egne økter der jeg trener lett manualer, frontbøy og andre idretter. Hadde jeg ikke drevet med styrkeløft hadde jeg uansett valgt en individuell idrett hvor det er hver enkelt utøversom har ansvaret for ned- og oppturer. Av idretter jeg ville drevet med kunne tenke meg å drive med kan jeg nevne kampsport, vektløfting eller friidrett -hvor jeg liker spurt og lengdehopp."

Andreas har blant annet 3.20m i lengde uten tilløp, og kan fortelle at han gjør det bra i de fleste øvelser. På politiskolen scoret han maksimal poengsum i det meste..."bortsett fra 3000 meter" sier han, med et glimt i øyet.

Etter spørsmål om å koke ned sine beste råd til nybegynnere og mer viderekommende løftere kan han komme med fem, gode tips:

1. Aldri gi deg
2. Tenk langsiktig
3.Fokuser på stabiliserende og skadeforebyggende øvelser
4.Fokuser på deg selv, ikke andre
5. Hør på erfarne "fjellfolk"




Den alternative treningen blir forsvart av svært gode løfteresultater og i tillegg til de 912,5 kg sammenlagt han hadde på VM i 2006 kan han vise til løft som 280 kg x 2 i knebøy, 185 kg x 1 i benkpress og 315 kg i markløft. Alt er utført uten utstyr. Dette er ikke maks da det som kjent er relativt sjeldent at en styrkeløfter på høyt plan får teste ut sine utstyrsfrie makser.

Men hva med styrken i de andre øvelsene?

Andreas avslører at han at han har vært oppe på 150 kg i stangroing, 50 kg hantler i skulderpress og 90 kg i verdens beste øvelse; underarmscurl! Om ikke ryggen holder så har han sistnevnte som kandidat til favorittøvelse. Om ryggen holder er det markløft. (Selvfølgelig sagt med en dose humor).

Veien fremover

Nå som Andreas er ferdig med politiskolen er det tid til å prioritere treningen igjen, og han er i full gang med å trene opp ryggen sin med juli måned som startskudd for mer eller mindre seriøs trening. Hans hypotetiske mål, om alt går i orden rent skademessig, er ikke mindre enn 400 kg i knebøy -på en kroppsvekt rundt 110 kg. Vi venter i spenning!

 


Løftevideoer av Hjelmtveit



350 kg i knebøy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

207,5 kg i benkpress

 

 

 

 



340 kg i markløft

 

 

 

 

 

 

Dette er en del av en intervjuserie hvor jeg tar for meg noen av Norges beste, og mest aktuelle styrkeløftere hvorpå det hele vil bli avsluttet med et intervju med en av tidenes mest kjente og legendariske styrkeløftere internasjonalt.

 


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Begge takket overraskende nei.

Intervju: Andreas Hjelmtveit

Intervju10.05.20060

Jeg er 181cm høy og veier rundt 100kg.
Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.

Intervju: Andreas Hjelmtveit

Intervju10.05.20060

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!