Alkohol er bra?

Kosthold24.11.2008Gard Valderhaug4

Alkohol er mildt sagt hatet og elsket. I egenskap av å være vårt mest populære (og mer eller mindre eneste lovlige) rusmiddel skaper det mye glede og mye sorg.

At alkohol kan misbrukes er det neppe noen tvil om - abstinensene fra alkoholisme kan faktisk være dødelige i seg selv. Imidlertid fører alkoholens posisjon i samfunnet til mye usaklig kritikk. Spesielt i Norge betraktes alkohol med langt større skeptisisme enn i mange andre land. Å innta et glass vin eller en øl til lunsj er jo for eksempel nærmest utenkelig her til lands, mens det er relativt vanlig i enkelte andre land.

Denne innstillingen fører forhåpentligvis til færre alkoholmisbrukere, men den stigmatiserer også de som liker å innta litt alkohol - gjerne hver dag. Det uomtvistelige faktum er nemlig at et moderat alkoholinntak er sunt, og at et totalt avholdsforhold til alkohol faktisk rent helsemessig er et lite rasjonelt valg. Dette er jo herlig ironisk i og med at avholdsmennesker ofte finner stor tilfredsstillelse i å påpeke hvor skadelig alkohol er.

Denne artikkelen vil ha som mål å forklare hvorfor et moderat alkoholinntak er sunt, i hvilken grad det er sunt og hva som menes med "moderat". Først litt elementær biokjemi. Jabbadu!

Etanol 101

Alkohol, eller "etanol" som er den kjemisk korrekte betegnelsen, har et utall fysiologiske effekter. Når alkohol inntas brytes det først ned til acetaldehyd i leveren, og deretter til eddiksyre. Drikker man for mye over lengre tid, fungerer denne prosessen dårligere og dårligere - i en slik grad at fett oksideres i blodårene rundt leverens celler som deretter dør og man risikerer at Onkel Lever gir seg for godt.

Alkohol er hovedsakelig et sedativt stoff, men virker også til dels stimulerende i små doser. Den viktigste mekanismen bak den mentale reaksjonen man får av alkohol, kommer av effekten på GABA-systemet, hovedsakelig GABAa-reseptoren. Når disse reseptorene trigges, får man følelsen av å være avslappet, reduksjon eller fravær av angst og lavere inhibisjon og dømmekraft - dette er fenomener som de fleste antageligvis kjenner til.

Alkohol blir prioritert i kroppens forbrenningsrekkefølge - det vil si at eventuelle karbohydrater og fettsyrer som puttes i nebbet samtidig, blir lagret mens alkoholen forbrennes som energi.

Hva menes med moderat?

I denne artikkelen defineres "moderat" som 0.2-0.4 gram alkohol per kilo kroppsvekt daglig. For en mann på 85 kilo tilsvarer dette 1-3 alkoholenheter daglig, altså opp mot en tredjedel flaske rødvin daglig (som vi etter hvert vil se bør være den foretrukne måten å innta alkohol på). Dette er altså ikke en gjennomsnittsverdi, så å drikke 21 alkoholenheter hver lørdag vil åpenbart ikke være helsebringende (men kanskje gøy?). Disse nivåene er også noenlunde i tråd med offentlige anbefalinger om maksinntak i europeiske land: fra Italia på topp med 40 gram daglig som anbefalt maksinntak til Sverige som fra offentlig hold ikke anbefaler å innta mer enn 20 gram alkohol daglig.

Det er altså utelukkende et moderat inntak som er relevant for effektene som beskrives i denne artikkelen. At det er usunt å drikke seg full er velkjent og det antas at de fleste er inneforstått med det faktum. Artikkelen oppfordrer med andre ord på ingen måte til flatfyll - selv om den heller ikke nødvendigvis vil fraråde det fra tid til annen.

Helsemessige effekter av et moderat alkoholinntak

Den kanskje viktigste effekten av et moderat alkoholinntak er en betydelig økning av den gode kolesteroltypen, HDL. HDL-nivåene øker stort sett med 10-20% i løpet av et par uker, og dette kan være spesielt gunstig for menn som i utgangspunktet har lavere HDL-nivåer enn kvinner (som en følge av høyere testosteronnivåer).

I et studie ble ti forsøkspersoner satt til å drikke 400 ml rødvin daglig mens ti andre ble satt til å drikke 400 ml hvitvin daglig (altså godt over en halv vinflaske!). Etter to uker hadde rødvingsgruppen i snitt økt sine HDL-nivåer med 26%, mens denne effekten ikke ble obeservert hos hvitvinsgruppen [2].

I en annen studie ville man undersøke hvorvidt denne effekten kommer fra rødvinens antioksidantinnhold eller alkoholen. Tre grupper ble satt til å innta enten rødvin (300 ml), drueekstrakt eller vann hver kveld. Rødvinsgruppens HDL-nivåer økte med 11-15%, mens ingen forandring ble registrert hos de to andre gruppene [3].

Andre studier har funnet imidlertid funnet økte HDL-nivåer også ved inntak av hvitvin [4], øl [5] og sprit [5]. Det hersker dermed liten tvil om at det er alkoholen som er årsaken til denne effekten, og ikke antioksidantinnholdet i rødvin - imidlertid ser det ut til at rødvinen bringer med seg ytterligere positive effekter foruten alkoholinnholdet.

Alkohol i moderate mengder har også en systematisk antiinflammatorisk effekt. Nivåene av CRP, en inflammasjonsmarkør hvis høye nivåer korrelerer med lumske sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk og generelle kardiovaskulært bråk, reduseres av et moderat alkoholinntak. Yeah! I et nederlandsk studie ble tyve personer satt til å drikke fire glass øl hver kveld - en gruppe med alkoholholdig øl og en gruppe med alkoholfritt øl. Førstnevnte gruppe hadde etter tre uker redusert sine CRP-nivåer med 35% [6], mens gruppen som drakk alkoholfritt øl sine nivåer var uforandret.

Et annet studie så på alkoholinntaket og CRP-nivåene til en gruppe på neste tre tusen mennesker. Gruppen med høyest alkoholinntak (5-7 drinker ukentlig) hadde de laveste CRP-nivåene, nesten førti prosent lavere enn gruppen som sjeldent eller aldri inntok alkohol [7].Andre studier har kommet fram til samme resultater; et moderat alkoholinntak gir konsekvent en merkbar antiinflammatorisk systematisk effekt [8, 9]. Og, som om ikke dette var nok, fører også et moderat alkoholinntak til høyere insulinsensitivitet. 23 middelaldrende menn som inntok fire glass whiskey daglig (!) i sytten dager, endte opp med i snitt 21% forbedret insulinsensitivitet [14].

Konklusjonen bør være klar med mindre du heter Knut Storberget og har livstidsmedlemskap i avholdsorganisasjonen Juvente: et moderat alkoholinntak har en rekke helsebringende effekter og er sunnere enn både et høyt alkoholinntak og totalt avholdenhet. Medaljen har dessverre også en bakside - alt er ikke fryd og gammen med alkohol, selv i moderate mengder. Overrasket?

Negative effekter

Leveren er antageligvis det første mange vil beskymre seg over ved et daglig inntak av alkohol, fulgt av frykt for å legge på seg som en følge av de ekstra kaloriene. I tillegg til dette er det kjent at inntak av alkohol kan påvirke hormonbalansen, nærmere bestemt redusere testosteron- og veksthormonnivåer og øke østrogennivåer - ingen av delene er spesielt ønskelig hos styrketrenende mennesker.

Heldigvis viser det seg at et moderat alkoholinntak har en svært liten innvirkning på våre testosteronnivå - du vil med andre ord ikke gå til innkjøp av samtlige sesonger av Frustrerte Fruer på DVD og miste evnen til å lukeparkere.

I nok en nederlandsk studie ble ti middelaldrende menn gitt førti gram alkohol daglig i form av øl. Gjennomsnittlig testosteronnivå sank med beskjedne 6.7%, mens østrogennivåene var uforandret [10]. Et annet studie viser ingen sammenheng mellom testosteronnivå og alkoholinntak [11]. Det må riktignok understrekes at det ikke florerer med studier av denne typen - her trengs der mer forskningsmidler. Kroppsbyggere har altfor lenge måtte lide for at studier på kroppsbygging og fettforbrenning på urettferdig vis blitt nedprioritert til fordel for forskning på kreft og hjertesykdom.

Et studie har også funnet en transient økning av testosteronnivåene umiddelbart etter moderat inntak av alkohol, på hele tyve prosent [12]. Hvor kult er ikke det? Du kan sitte i sofaen og se på "Strippekongens Piker" og drikke øl - og testosteronnivået dit vil øke! Hvis ikke det er bevis for at Gud eksisterer og er en fin fyr, så vet ikke jeg.

Mange er også beskymret for at inntak av alkohol skal ha en negativ innvirkning på veksthormonnivåene. Disse nivåene er som kjent høyest umiddelbart etter en treningsøkt og om natten når man sover. I et studie fikk man ti menn til å gjennomføre en treningsøkt hvorpå man målte effekten denne hadde på deres nivåer av veksthormon og kortisol [13]. Denne treningsøkten ble gjennomført tre ganger; èn gang under normale forhold, èn gang hvor man i forkant inntok 0.5 gram alkohol per kilo kroppsvekt og èn gang hvor man i forkant inntok 0.75 gram alkohol per kilo kroppsvekt. Kun det høyeste inntaket av alkohol hadde noen innvirkning på hormonresponsen, i dette tilfellet ble verken kortisol- eller veksthormonnivåene elavert som forventet. Imidlertid hadde 0.5 gram alkohol per kilo kroppsvekt ingen effekt, her økte hormonnivåene like mye som under 'edru' trening. Følgelig er det rimelig å anta at moderat inntak av alkohol heller ikke vil ha noen negativ innvirkning på veksthormonutskilningen som finner sted om natten.

Hva med de ekstra kaloriene et daglig alkoholinntak medfører? Nå er ikke dette et problem om man justerer for disse ved å redusere matinntaket sitt - likevel er det en rekke interessante studier på alkoholinntak og BMI som er verdt å nevne. En studie fant at alkoholinntak økte forbrenningen med 5-10% i opptil halvannen time etter inntaket - det indikerer at kroppen har lettere for å forbrenne kalorier fra alkohol og at det mindre sannsynlig at de vil bli lagret som fett [15].

En konkluderende konklusjon

Alt i alt får hver enkelt vurdere hvorvidt daglig inntak av alkohol er noe å satse på. Å begynne å pimpe rødvin ene og alene på grunn av helseeffektene er kanskje litt ekstremt, men for de som setter pris på slikt fra før av og kanskje har unngått det i frykt for (på feilaktig grunnlag) bivirkningene kan nå med god samvittighet drikke alkohol på en vanlig tirsdag. Skål!

 

[1] Alcohol consumption is associated with enrichment of high-density lipoprotein particles in polyunsaturated lipids and increased cholesterol esterification rate. PMID: 12198387
[2] Effect of dietary supplementation of red or white wine on human blood chemistry, hematology and coagulation: favorable effect of red wine on plasma high-density lipoprotein. PMID: 7535990
[3] Effect of red wine and red grape extract on blood lipids, haemostatic factors, and other risk factors for cardiovascular disease. PMID: 15674304
[4] Wine: does the colour count? PMID: 8814966
[5] Daily moderate alcohol consumption increases serum paraoxonase activity; a diet-controlled, randomised intervention study in middle-aged men. PMID: 10559527
[6] Moderate alcohol consumption reduces plasma C-reactive protein and fibrinogen levels; a randomized, diet-controlled intervention study. PMID: 12428180
[7] Alcohol consumption and plasma concentration of C-reactive protein. PMID: 12551869
[8] Moderate alcohol consumption and plasma concentration of sensitive markers of inflammation. Comment on an atheroprotective relationship. PMID: 14574636
[9] Moderate alcohol consumption and lower levels of inflammatory markers in US men and women. PMID: 16055129
[10] Effect of moderate alcohol consumption on plasma dehydroepiandrosterone sulfate, testosterone, and estradiol levels in middle-aged men and postmenopausal women: a diet-controlled intervention study. PMID: 15166654
[11] Relationship between testosterone serum levels and lifestyle in aging men. PMID: 16390745
[12] Testosterone increases in men after a low dose of alcohol. PMID: 12711931
[13] Effects of moderate ethanol drinking on the GH and cortisol responses to physical exercise. PMID: 17435673
[14] Effect of moderate alcohol consumption on adiponectin, tumor necrosis factor-alpha, and insulin sensitivity. PMID: 14693987
[15] Effects of alcohol intake on resting energy expenditure in young women social drinkers. PMID: 8147323

 


Du trener mye, men drikker også alkohol av og til. Vil det påvirke resultatene?
Se hva som skjer med kropp og sjel hvis du lar være å drikke i januar.
Han bestemmer seg for å kutte ut sukker i 30 dager. Resultatene hans er fantastisk!
Reduser de negative effektene alkoholen har på kroppen din.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!