Jul for fornuftige sjeler

Kosthold25.12.2008Fredrik Aasgaard0

Her er ti tips for å hindre nerver, angst og dårlig samvittighet i denne ellers så positivt fylte tiden av året!!

1.Dropp alle planer du vanligvis har for diett og kalorirestriksjoner

Noen tenker kanskje at det er lurt å legge en plan for julen ? Tull sier jeg! Alle vet at julen stort sett er et evig kaos i form av julegaveshopping, matlaging og festing.

Er det en tid av året man ikke burde legge for mange planer så det ihvertfal nå, er jo ikke noe særlig å avslutte året med en haug av skuffelser.
Ønsker man å tilfredsstille hele familien så spør man selvfølgelig ikke om hva de ønsker seg av mat til jul. Man fyller på med alt det gode gamle vanlige, jo mer fett jo bedre, det er jo det som smaker godt!

Og hvis du faktisk begynner å spørre vil du til slutt sitte igjen med så mange forskjellig svar og detaljer om hva som skal og ikke skal lages at du like gjerne kan droppe hele greia og bestille fra Peppes.

2.Hver dag er en spisedag!

Noen har kanskje et fast opplegg for diett hvor man har faste spisedager i uka. Men nå kommer jo den beste julegaven av dem alle, spis alt hva du måtte føle for en hel uke!3. Spis det du har lyst på. Hvis du registrerer at det er mye grønnsaker og salat på tallerkenen så vet du at du har kommet feil. På juleaften er det ribbe, pinnekjøtt og lutefisk som gjelder, med ekstra fett! Forsyn deg godt med poteter og saus, ingenting er som å segne om i sofaen etter en fullkommen julemiddag.

3. Spis det du har lyst på

Hvis du registrerer at det er mye grønnsaker og salat på tallerkenen så vet du at du har kommet feil. På juleaften er det ribbe, pinnekjøtt og lutefisk som gjelder, med ekstra fett! Forsyn deg godt med poteter og saus, ingenting er som å segne om i sofaen etter en fullkommen julemiddag.

4. Spise fort, da orker du mer!

Hvis du virkelig er smart så spiser du julemiddagen gjerne litt fortere enn hvordan du vanlig spiser. Det tar nemlig litt tid før kroppen registerer at den er mett så om du forter deg får du spist mer.
Spar også drikken til etter maten, da får du plass til mer mat! Hvis noen prøver å snakke til deg mens du spiser så ber du dem tie stille til etter maten, kan jo ikke forårsake at maten blir kald!5. Forsyn deg flere ganger!

Det er jul og hver dag er en spisedag, det erviktig å nyte det til det fulleste. Vanligvis ville du kanskje bare forsynt deg en gang hvis du følte deg passe mett, men nå oppfordrer jeg deg til å forsyne deg gjerne både 2 og 4 ganger. Hvis du forsyner deg med litt mindre hver gang vil du få følelsen av at du spiser mindre, men ender opp med å totalt sett spise mer!

5. Forsyn deg flere ganger!

Det er jul og hver dag er en spisedag, det erviktig å nyte det til det fulleste. Vanligvis ville du kanskje bare forsynt deg en gang hvis du følte deg passe mett, men nå oppfordrer jeg deg til å forsyne deg gjerne både 2 og 4 ganger. Hvis du forsyner deg med litt mindre hver gang vil du få følelsen av at du spiser mindre, men ender opp med å totalt sett spise mer!

6.Lyst på et kakestykke? Ta to!

Dette pleier å være den vanskeligste delen i selskaper for mange. Hvor kjedelig er det ikke å sitte å se på alle de andre som storkoser seg med deilige kakestykker med glasur og annet snacks? Hvor mange ganger har du ikke sittet der med vann i munnen og ergret deg over den tåpelige dietten? Glem alt som heter kalorier søtsug, gi kroppen det den begjærer.Husk at kaloriene føles enda bedre ut inni magen enn utapå.
I år har du fått julegaven du alltid har ønsket deg, og du vil vel ikke være uforskammet og ikke utnytte deg av gaven du har fått? Nyt kakene med glede, det kan bli lenge til neste gang!

7. Hold deg inne.

Det er snø, det er kaldt og det er surt ute. Kveldene har blitt stadig mørkere og himmelen er stjerneklar og veiene er isbelagte. Hva er bedre enn en kopp kakao i sofakroken forran favorittfilmen på tv. Hold deg inne så forhindrer du å skli på isen og fryse og bli syk. Så får du også bedre tid til å nyte alle godsakene fra skap og skuffer.

8.Tenk fornuftig.

Jo mer du tenker på at du har lyst til å spise, jo bedre blir det når du endelig får spist. Så når du kjenner suget for fulgt kan det være en ide og holde igjen bittelitt til så blir det ekstra godt! Du må rett og slett ikke la deg lure av slankeguruer verden over som spruter ut slanketips for hvert minutt som går, det er DE som gir deg dårlig samvittighet, ikke maten. Du må rett og slett lære deg å tenke fornuftig og ikke la dietten styre deg, men være stolt av all den gode maten som lages og nyte den for alt den er verdt. Tenk deg at nå har du virkelig muligheten til å unne deg selv denne gode maten og samtidig virkelig sette pris på den maten du får servert, og de som steller i stand blir nok samtidig også ekstra glade for de gode tilbakemeldingene.

9. Ikke føl deg presset, fall for fristelsen.

Lær deg å takk ja. Den letteste utveien er å nekte fremfor å faktisk utføre handlinger! Nå har du muligheten til å gi helt slipp på pressfølelser og andre negative påvirkninger. Hvis du ser andre som febrilsk klamrer seg til dietten sin kan du gjerne kommentere at de ser litt tynne ut, det tar det sikkert som et kompliment....
Fall forfristelsen, har du lyst har du lov!

10. Unn deg livets goder.

Ikke kast bort julen på å være sur og gretten fordi du ligger i kaloriunderskudd. Ikke bekymre deg for muskelsvinn og fettlagring. Julen handler ikke om grønnsaker og tunfisk. Nei julen handler om kjærlighet, familie, samvær og glede. Det er høytid(spisetid) og det er her fokuset bør ligge.
Følger du disse rådene vil du komme bedre gjennom julen enn noen gang . Du blir ikke sittende igjen på nyåret full av dårlig samvittighet og anger. Kroppen og hjernen har blitt tilfredsstilt og blir bedre innstilt på et nytt år, med diettkaos og tunge treninger. Aldri før har du hatt så god motivasjon for å trene deg frem til toppform i det kommende året som nå. Du har fullført året med stil og gjort akkurat som det passer deg. Tåler man ikke en uke med et kcal inntak som ligger noe over basalstoffskifte så gjør man noe alvorlig galt resten av året!

Tenk på alle mødre, svigemødre og andre fjøsnisser som styrer både dag og natt for å gjøre i klart festmåltid for alle oss andre i julen! Det ville jo vært uforskammet og ikke forsyne seg skikkelig og spise godt!

God jul og godt nyttår!


Overrask de du er glad i med en sunn Julestrømpe på Julaften.

Hverdagsmat med julesmak

Kosthold07.12.20185

Dette er vanlig hverdagsmat med en tvist av julesmak.

Sunnere hjemmelaget julegodt

Kosthold04.12.201816

Dette er julegodtet og dessertene du bør lage til jul som er ekstra sunne!
En søt avslutning på måltidet hører til i julen

Hverdagsmat med julesmak

Kosthold07.12.20185

Sunnere hjemmelaget julegodt

Kosthold04.12.201816

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!