Sunnere hjemmelaget julegodt

Kosthold04.12.2018Fride Skjønsberg0

Dette er julegodtet og dessertene du bør lage til jul som er ekstra sunne!

Sunnere julemarsipan

Liker du de kjente og kjære marsipanstengene med sjokolade på tuppen? Da kommer du til å elske disse marsipankulene med sjokoladetrekk!

Ingredienser til ca. 35 kuler
100 g mandelmel 
150 g sukrinmelis
2 eggehviter
100g mørk sjokolade 
1 ss kokosolje 
En neve hakkede mandler

Slik gjør du
1. Bland sammen mandelmel og sukrinmelis i en bolle. Tilsett eggehvitene. Kna deigen for hånd.

2. Rull deigen til en lang tykk pølse og skjer 35 biter som du ruller til kuler.

3. Skjær sjokoladen i biter. Smelt sjokoladebitene over vannbad. Tilsett kokosolje og bland alt sammen. Dypp en og en marsipankule ned i sjokoladeblandingen. Plasser kulene over på et brett eller fat. Settes kjølig til sjokoladen er stivnet. Oppbevares i kjøleskap.

Kokosmakroner

Enkle, sukkerfrie og supergode kokosmakroner. Denne er en favoritt for både store og små.

Ingredienser til 20 stk
3 stk. eggehvite 
100 g sukrinmelis
150 g kokosmasse
5 dråper vaniljeessens

Slik gjør du
1. Sett ovnen på 175 grader.

2. Stivpisk eggehvitene og tilsett vaniljeessens. Hell i kokosmassen og sukrinmelis. Vend alt forsiktig sammen.

3. Finn frem et stekebrett med bakepapir. Lag små kokosmakroner med hjelp av to spiseskjeer.

4. Stek kokosmakronene på 175 grader i ca. 10-12 minutter.

Sjokoladerisboller

Puffetris med nydelig sjokolade som smeltes sammen og stivner til deilige småkaker. Disse må du bare teste!

Ingredienser
150g kokosfett
1 dl sukringold (eller annen søtning)
100 g sukkerfri mørk sjokolade
1 liten klype salt 
2 ss sterk kaffe
100g puffet ris
2 egg
4 dråper vaniljeessens

Slik gjør du
1. Smelt kokosfett og sjokolade sammen. Sett til side for å avkjøles.

2. Ha egg og søtning i en bolle. Pisk godt sammen til eggedosis.
Ha i kaffe, vaniljeessens og puffet ris. Vend forsiktig.

3. Lag små boller som plasseres på et brett med bakepapir. Avkjøles og oppbevares i kjøleskap. Disse kan godt fryses, og nytes når anledningen byr seg.

Sjokoladetrøfler

Disse smaker nydelig som kos til kaffen. Hva med å gi bort sjokoladetrøfler i et søtt syltetøyglass i gave?

Ingredienser til 10 stk
100 g mørk sjokolade
60 g kremfløte
2 ss sukringold
1 ss kaffe 
1 ss kakaopulver
5 dråper vaniljeessens

Dekor på trøflene etter smak og behag
forslag:
hakket mørk sjokolade
havsalt
hakket valnøtter
hakket hasselnøtter
hakket mandler
kokosmasse
Sukrin gold

Slik gjør du
1. Hakk sjokoladen og legg den i en skål. 
2. Kok opp kremfløten i en kasserolle. Hell fløten over sjokoladebitene samtidig som du rører i sjokoladen. Rør sakte og forsiktig. 
3. Tilsett vaniljeessens, kaffe og kakaopulver og bland alt sammen. 
4. Avkjøl sjokoladeblandingen i kjøleskapet ca. 3-4 timer. 
5. Form den stive sjokoladeblandingen til trøfler. Trill sjokoladekuler og rull dem i dekor. Oppbevares i kjøleskap.

Sukkerfrie havreflarn med sjokoladetrekk

Ingredienser til ca. 15 stk
100 g smør
100 g havregryn 
50 g sukrin
50 g sukrin gold
1 egg
1 eggehvite
1 ts bakepulver
1 klype salt
5 dråper vaniljeekstrakt 
50 g sukkerfri sjokolade

Slik gjør du
Sett ovnen på 200 grader. 
Smelt smør i en kjele og bland inn havregryn og salt. Sett kjelen til side.Ha egg, sukrin og sukrin gold i en bolle. Alt blandes godt sammen. Rør inn vaniljeekstrakt og bakepulver. Tilsett havregrynsblandingen. Røres godt. 
Bruk en spiseskje og lag små porsjoner med deig som du legger på et stekebrett med bakepapir. Press de relativt flate slik at de ser ut som havreflarn. Ikke la deigene ligge for nærme hverandre. Når de stekes vil de flyte utover. 
Stek i ovnen i ca. 5-7 min. Kantene skal bli sprø. 
La de avkjøles på rist før du dypper dem i smeltet sukkerfri sjokolade. 
Oppbevares i kakeboks, de kan også fryses.

Sukkerfrie vaniljefudge

Store firkantede karameller, like gode som de du finner i smågodtposen, og helt uten tilsatt sukker!

Ingredienser
2 dl kremfløte
2-3 ss sukrinmelis 
5 dråper vaniljeessens
100g smør med salt

Slik gjør du
1. Tilsett alle ingrediensene i en kasserolle. Småputre på lav temperatur under omrøring. - Blandingen skal småputre i 45-60 min. 
2. Når blandingen begynner å tykne er den ferdig. 
3. Avkjøl blandingen. Finn frem en brødform og kle den med bakepapir. Hell karamellblandingen over i formen og sett den i kjøleskapet. La den stå i kjøleskapet i 12 timer før du skjærer i den. 
4. Skjær ut firkantede karamellfudge. Oppbevares i kjøleskap.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Hverdagsmat med julesmak

Kosthold07.12.20185

Dette er vanlig hverdagsmat med en tvist av julesmak.
En søt avslutning på måltidet hører til i julen
Nå går det raskt mot jul, og det er på tide å fylle kakeboksene med søte fristelser.
Redd for å legge på deg av all julekosen?

Hverdagsmat med julesmak

Kosthold07.12.20185

Hjemmetrening i juleferien.
Slår magen din seg vrang? Denne matvaren er løsningen!

Svensk langbeinet fitnesskjønnhet

Intervju16.12.201880

Denne svenske modellen har over 220.000 følgere på Instagram.
Den danske jenta Emilie Kronborg Grell (12) satte en utrolig rekord i planken. Kommer i rekordbok!

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201821

Sjekk ut disse digge juletradisjonene gjort mye sunnere!