
Sunnere hjemmelaget julegodt
Kosthold04.12.2018Fride Skjønsberg0
Sunnere julemarsipan
Liker du de kjente og kjære marsipanstengene med sjokolade på tuppen? Da kommer du til å elske disse marsipankulene med sjokoladetrekk!
Ingredienser til ca. 35 kuler
100 g mandelmel
150 g sukrinmelis
2 eggehviter
100g mørk sjokolade
1 ss kokosolje
En neve hakkede mandler
Slik gjør du
1. Bland sammen mandelmel og sukrinmelis i en bolle. Tilsett eggehvitene. Kna deigen for hånd.
2. Rull deigen til en lang tykk pølse og skjer 35 biter som du ruller til kuler.
3. Skjær sjokoladen i biter. Smelt sjokoladebitene over vannbad. Tilsett kokosolje og bland alt sammen. Dypp en og en marsipankule ned i sjokoladeblandingen. Plasser kulene over på et brett eller fat. Settes kjølig til sjokoladen er stivnet. Oppbevares i kjøleskap.
Kokosmakroner
Enkle, sukkerfrie og supergode kokosmakroner. Denne er en favoritt for både store og små.
Ingredienser til 20 stk
3 stk. eggehvite
100 g sukrinmelis
150 g kokosmasse
5 dråper vaniljeessens
Slik gjør du
1. Sett ovnen på 175 grader.
2. Stivpisk eggehvitene og tilsett vaniljeessens. Hell i kokosmassen og sukrinmelis. Vend alt forsiktig sammen.
3. Finn frem et stekebrett med bakepapir. Lag små kokosmakroner med hjelp av to spiseskjeer.
4. Stek kokosmakronene på 175 grader i ca. 10-12 minutter.
Sjokoladerisboller
Puffetris med nydelig sjokolade som smeltes sammen og stivner til deilige småkaker. Disse må du bare teste!
Ingredienser
150g kokosfett
1 dl sukringold (eller annen søtning)
100 g sukkerfri mørk sjokolade
1 liten klype salt
2 ss sterk kaffe
100g puffet ris
2 egg
4 dråper vaniljeessens
Slik gjør du
1. Smelt kokosfett og sjokolade sammen. Sett til side for å avkjøles.
2. Ha egg og søtning i en bolle. Pisk godt sammen til eggedosis.
Ha i kaffe, vaniljeessens og puffet ris. Vend forsiktig.
3. Lag små boller som plasseres på et brett med bakepapir. Avkjøles og oppbevares i kjøleskap. Disse kan godt fryses, og nytes når anledningen byr seg.
Sjokoladetrøfler
Disse smaker nydelig som kos til kaffen. Hva med å gi bort sjokoladetrøfler i et søtt syltetøyglass i gave?
Ingredienser til 10 stk
100 g mørk sjokolade
60 g kremfløte
2 ss sukringold
1 ss kaffe
1 ss kakaopulver
5 dråper vaniljeessens
Dekor på trøflene etter smak og behag
forslag:
hakket mørk sjokolade
havsalt
hakket valnøtter
hakket hasselnøtter
hakket mandler
kokosmasse
Sukrin gold
Slik gjør du
1. Hakk sjokoladen og legg den i en skål.
2. Kok opp kremfløten i en kasserolle. Hell fløten over sjokoladebitene samtidig som du rører i sjokoladen. Rør sakte og forsiktig.
3. Tilsett vaniljeessens, kaffe og kakaopulver og bland alt sammen.
4. Avkjøl sjokoladeblandingen i kjøleskapet ca. 3-4 timer.
5. Form den stive sjokoladeblandingen til trøfler. Trill sjokoladekuler og rull dem i dekor. Oppbevares i kjøleskap.
Sukkerfrie havreflarn med sjokoladetrekk
Ingredienser til ca. 15 stk
100 g smør
100 g havregryn
50 g sukrin
50 g sukrin gold
1 egg
1 eggehvite
1 ts bakepulver
1 klype salt
5 dråper vaniljeekstrakt
50 g sukkerfri sjokolade
Slik gjør du
Sett ovnen på 200 grader.
Smelt smør i en kjele og bland inn havregryn og salt. Sett kjelen til side.Ha egg, sukrin og sukrin gold i en bolle. Alt blandes godt sammen. Rør inn vaniljeekstrakt og bakepulver. Tilsett havregrynsblandingen. Røres godt.
Bruk en spiseskje og lag små porsjoner med deig som du legger på et stekebrett med bakepapir. Press de relativt flate slik at de ser ut som havreflarn. Ikke la deigene ligge for nærme hverandre. Når de stekes vil de flyte utover.
Stek i ovnen i ca. 5-7 min. Kantene skal bli sprø.
La de avkjøles på rist før du dypper dem i smeltet sukkerfri sjokolade.
Oppbevares i kakeboks, de kan også fryses.
Sukkerfrie vaniljefudge
Store firkantede karameller, like gode som de du finner i smågodtposen, og helt uten tilsatt sukker!
Ingredienser
2 dl kremfløte
2-3 ss sukrinmelis
5 dråper vaniljeessens
100g smør med salt
Slik gjør du
1. Tilsett alle ingrediensene i en kasserolle. Småputre på lav temperatur under omrøring. - Blandingen skal småputre i 45-60 min.
2. Når blandingen begynner å tykne er den ferdig.
3. Avkjøl blandingen. Finn frem en brødform og kle den med bakepapir. Hell karamellblandingen over i formen og sett den i kjøleskapet. La den stå i kjøleskapet i 12 timer før du skjærer i den.
4. Skjær ut firkantede karamellfudge. Oppbevares i kjøleskap.
8 sunne ting du kan ha i Julestrømpa
Kosthold21.12.20185
De tradisjonelle juledessertene gjort sunnere
Kosthold21.12.20173
Det er tid for julebakst og desserter
Kosthold12.12.20171