Det er tid for julebakst og desserter

Kosthold12.12.2017Fride Skjønsberg0

Nå går det raskt mot jul, og det er på tide å fylle kakeboksene med søte fristelser.

Her har du noen av julens mest populære oppskrifter, gjort sunnere og med næringsinnhold.

Kransekakekuler med sjokoladetrekk

Sukkerfri

Ingredienser:
200 g mandelmel (fettredusert)
søtning (uten kcal som tilsvarer 100 g sukker)
4 eggehviter
100 g sukkerfri sjokolade
2 dråper vaniljeessens

Fremgangsmåte:
Bland sammen mandelmel, søtning og vanileessens.
Tilsett eggehviter og kna alt sammen til en deig.
La deigen stå i kjøleskap minimum 5 timer, eller over natten.
Rull kuler som legges på et bakepapirkledd stekebrett.
Stek på 200 grader i mellom 8-12 minutter.
De skal få en gylden farge.
Avkjøl på en rist.
Smelt sjokoladen over et vannbad.
Dypp kulene i sjokoladen, og la den stivne før du legger kulene i en kakeboks i kjøleskap.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
1378 kcal
45 g karbohydrater
16 g fiber
73 g protein
66 g fett

Lussekatter

Sukkerfri
ca. 25-30 stk.

Ingredienser:
1 kg hvetemel
søtning (som tilsvarer 100 g sukker. Bland gjerne forskjellige typer som sukrin, sukrin+, etc.)
½ pakke fersk gjær
2 ts kardemomme
1-2 ts gurkemeie eller safran (1g)
2 små egg
5 dl lettmelk (romtemperert)
en god klype salt
150 g ekte meierismør (i terninger)

Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene i en foodprosessor, bortsett fra smør og salt.
Kjør deigen på lav hastighet i 2 minutter.
Tilsett salt.
Elt deigen i ca. 5 minutter.
Tilsett så litt og litt av smøret. La hele tiden deigen elte seg i foodprosessoren.
Dekk så til deigen med plast, og la den stå i ca. 2 timer til dobbelstørrelse.
Nå er deigen luftig, smidig og fin å forme.
Lag lussekatter etter ønskede former og fasinger.
Dekorer med rosiner om du vil.
La lussekattene etterheve ca. 1-2 timer.
Du kan pensle lussekattene med litt egg får å få de ekstra gylden.
Forvarm ovnen til 220 grader.
Stek lussekattene midt i ovnen i mellom 10-15 minutter.

Næringsinnhold for hele oppskriften
5014 kcal
153 g fett
742 g karbohydrater
36 g fiber
148 g protein

Lager du 30 lussekatter, inneholder hver lussekatt ca. 166 kcal.

Havreflarn

Sukkerfri

Ingredienser:
70 g ekte meierismør
100 g havregryn
søtning (tilsvarer 100 g sukker. Sukrin, etc. )
1 egg
1 ts bakepulver
noen dråper vaniljeessens

Fremgangsmåte:
sett ovnen på 200 grader.
Smelt smør i en kasserolle på lav varme.
Rør inn havregryn i smøret.
Pisk sammen søtning, egg, bakepulver og vanilljeessens til blandingen er blitt lysegul.
Bland sammen alle ingrediensene i en bolle. Brukt en spiseskje og lag små havreflarn fordelt utover på et stekebrett med bakepapir.
Stekes i 5-7 minutter midt i ovnen.
Avkjøl på rist.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
993 kalorier
72 g fett
64 g karbohydrater
10 g fiber
19 g proteiner

Sunnere marsipankuler

30-40 kuler
Sukkerfri
Melkefri

Ingredienser:
2 eggehviter
2 dråper mandelessens
100 g mandelmel (fettredusert)
160 g sukrinmelis

Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene sammen i en bolle.
Rull deretter 40 kuler på et bakebrett.

Sjokoladetrekk:
4 ss sukrinmelis
3 ss kakao
litt vann
Søtning med smak (stevia dråper vanilje/toffe/sjokolade etc).

Fremgangsmåte:
Bland sammen alle ingrediensene i en bolle
Rull marsipankulene i sjokoladenbollen, og la det stivne på brettet.
Sett kjølig.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
477 kcal
15 g fett
13,5 g karbohydrater
10 g sukkerarter
17 g fiber
63 g protein 

Mjuke kakemenn

Sukkerfri
1 porsjon ca. 10 kakemenn

Ingredienser:
50 g ekte smør
2 dl skummetmelk eller vann
300 g havremel(siktet)
50 g hvetemel
1 ss hornsalt
150-200 g søtning (bland gjerne forskjellige typer søtning, for best smak)

Fremgangsmåte:
Smelt smør i en kasserolle. Avkjøl.
Rør inn skummet melk i smøret.
Bland sammen alt det tørre i en bolle.
Vend det tørre inn i smør og melkeblandingen. Du skal få en kompakt deig.
La deigen stå 5 timer i kjøleskap. (Den kan også stå natten over).
Kjevle ut deigen til den er ca. ½-1 cm tykk. Stikks ut kakemenn (-og damer) etter ønske.
Plasser disse på et bakekledd bakebrett.
Stek i ovnen på ca. 175 grader i 5-10 minutter. Varier fra ovn til ovn.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
1732 kcal
63 g fett
230 g karbohydrater
27 g fiber
78 g proteiner

Kokosmakroner

Sukkerfri
Glutenfri
1 porsjon

Ingredienser:
5 stk. eggehvite (små egg)
200 g sukrinmelis
2 g kokosmasse
3-5 dråper vaniljeessens

Fremgangsmåten:
Stivpisk eggehvitene. Bland sammen sukrinmelis, vaniljeessens og kokosmasse. Vend så eggehviten forsiktig inn i kokosmassen.
Finn frem et stekebrett med bakepapir. Lag små kokosmakroner med hjelp av to spiseskjeer.
Stek kokosmakronene midt i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
1410 kcal
129 g fett
13,5 g karbohydrater
32, 7 g fiber
0 g sukker

Sjokoladerisboller

Glutenfri
Sukkerfri
1 porsjon 15 stk.

Ingredienser:
2 dl fløte
10 g smør, eller kokosfett
50 g sukrin (eller annen søtning)
40 g sukkerfri sjokolade
1 liten klype salt
2 ss sterk kaffe
puffet ris ca. 60-80 g

Fremgangsmåte:

Bland sammen vikingmelk, smør og sukrin i en bolle som tåler sterk varme.
Rør rundt, og bland alt godt sammen. Sett bollen i mikroen. Nå skal blandingen koke til den blir en tykk karamellmasse. Totalt skal den stå inne i ca. 10-12 min. Hvert 3. minutt tar du den ut, og rører litt. Du kan også koke blandingen i kjele på stekeovnen. Dette tar lengere tid, da den må koke på nokså svak varme.

Ta ut bollen fra mikroen, og bland straks inn sjokolade, kaffe og salt. Rør om. Tilslutt tilsetter du puffet ris. Her rører du inn til du får den konsistensen du ønsker på sjokoladerisbollene. Brukt en stor spiseskje til å fordele små risboller i muffinsformer.
Sett i kjøleskap for kjølig oppbevaring.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
1268 kcal
96 g fett
89 g karbohydrater
2,6 g fiber
11 g protein


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Dette er julens mest populære oppskrifter, gjort sunnere og med næringsinnhold.

Hjemmelaget sunt julegodt

Kosthold17.12.2015125

Kom i julestemning med hjemmelaget sunt julegodt.

Sunn proteinrik julebakst

Kosthold08.12.2015301

Er du i gang med bakingen til jul? Prøv dette.

7 sukkerfrie slag til jul

Kosthold12.12.2014127

Her finner du oppskrifter til julekaker uten tilsatt sukker.

Hjemmelaget sunt julegodt

Kosthold17.12.2015125

Sunn proteinrik julebakst

Kosthold08.12.2015301

1 år uten alkohol gjør mye

Diverse15.11.20181459

Se også 12 andre som har gjort en kjempejobb.

7 tips for bedre hip thrust

Trening15.11.201833

Få bedre utbytte av hip thrust ved å følge disse rådene.
Nils Harald Moe på 71 år har stilt flere ganger i fitness.

TOPP-3 for STØRRE triceps

Trening13.11.2018105

Vil du ha større armer? Da bør du fokusere på tricepsen. Se hvorfor!
Disse 5 matvarene er med å øke energien din.