
Det er tid for julebakst og desserter
Kosthold12.12.2017Fride Skjønsberg0
Her har du noen av julens mest populære oppskrifter, gjort sunnere og med næringsinnhold.
Kransekakekuler med sjokoladetrekk
Sukkerfri
Ingredienser:
200 g mandelmel (fettredusert)
søtning (uten kcal som tilsvarer 100 g sukker)
4 eggehviter
100 g sukkerfri sjokolade
2 dråper vaniljeessens
Fremgangsmåte:
Bland sammen mandelmel, søtning og vanileessens.
Tilsett eggehviter og kna alt sammen til en deig.
La deigen stå i kjøleskap minimum 5 timer, eller over natten.
Rull kuler som legges på et bakepapirkledd stekebrett.
Stek på 200 grader i mellom 8-12 minutter.
De skal få en gylden farge.
Avkjøl på en rist.
Smelt sjokoladen over et vannbad.
Dypp kulene i sjokoladen, og la den stivne før du legger kulene i en kakeboks i kjøleskap.
Næringsinnhold for hele oppskriften:
1378 kcal
45 g karbohydrater
16 g fiber
73 g protein
66 g fett
Lussekatter
Sukkerfri
ca. 25-30 stk.
Ingredienser:
1 kg hvetemel
søtning (som tilsvarer 100 g sukker. Bland gjerne forskjellige typer som sukrin, sukrin+, etc.)
½ pakke fersk gjær
2 ts kardemomme
1-2 ts gurkemeie eller safran (1g)
2 små egg
5 dl lettmelk (romtemperert)
en god klype salt
150 g ekte meierismør (i terninger)
Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene i en foodprosessor, bortsett fra smør og salt.
Kjør deigen på lav hastighet i 2 minutter.
Tilsett salt.
Elt deigen i ca. 5 minutter.
Tilsett så litt og litt av smøret. La hele tiden deigen elte seg i foodprosessoren.
Dekk så til deigen med plast, og la den stå i ca. 2 timer til dobbelstørrelse.
Nå er deigen luftig, smidig og fin å forme.
Lag lussekatter etter ønskede former og fasinger.
Dekorer med rosiner om du vil.
La lussekattene etterheve ca. 1-2 timer.
Du kan pensle lussekattene med litt egg får å få de ekstra gylden.
Forvarm ovnen til 220 grader.
Stek lussekattene midt i ovnen i mellom 10-15 minutter.
Næringsinnhold for hele oppskriften
5014 kcal
153 g fett
742 g karbohydrater
36 g fiber
148 g protein
Lager du 30 lussekatter, inneholder hver lussekatt ca. 166 kcal.
Havreflarn
Sukkerfri
Ingredienser:
70 g ekte meierismør
100 g havregryn
søtning (tilsvarer 100 g sukker. Sukrin, etc. )
1 egg
1 ts bakepulver
noen dråper vaniljeessens
Fremgangsmåte:
sett ovnen på 200 grader.
Smelt smør i en kasserolle på lav varme.
Rør inn havregryn i smøret.
Pisk sammen søtning, egg, bakepulver og vanilljeessens til blandingen er blitt lysegul.
Bland sammen alle ingrediensene i en bolle. Brukt en spiseskje og lag små havreflarn fordelt utover på et stekebrett med bakepapir.
Stekes i 5-7 minutter midt i ovnen.
Avkjøl på rist.
Næringsinnhold for hele oppskriften:
993 kalorier
72 g fett
64 g karbohydrater
10 g fiber
19 g proteiner
Sunnere marsipankuler
30-40 kuler
Sukkerfri
Melkefri
Ingredienser:
2 eggehviter
2 dråper mandelessens
100 g mandelmel (fettredusert)
160 g sukrinmelis
Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene sammen i en bolle.
Rull deretter 40 kuler på et bakebrett.
Sjokoladetrekk:
4 ss sukrinmelis
3 ss kakao
litt vann
Søtning med smak (stevia dråper vanilje/toffe/sjokolade etc).
Fremgangsmåte:
Bland sammen alle ingrediensene i en bolle
Rull marsipankulene i sjokoladenbollen, og la det stivne på brettet.
Sett kjølig.
Næringsinnhold for hele oppskriften:
477 kcal
15 g fett
13,5 g karbohydrater
10 g sukkerarter
17 g fiber
63 g protein
Mjuke kakemenn
Sukkerfri
1 porsjon ca. 10 kakemenn
Ingredienser:
50 g ekte smør
2 dl skummetmelk eller vann
300 g havremel(siktet)
50 g hvetemel
1 ss hornsalt
150-200 g søtning (bland gjerne forskjellige typer søtning, for best smak)
Fremgangsmåte:
Smelt smør i en kasserolle. Avkjøl.
Rør inn skummet melk i smøret.
Bland sammen alt det tørre i en bolle.
Vend det tørre inn i smør og melkeblandingen. Du skal få en kompakt deig.
La deigen stå 5 timer i kjøleskap. (Den kan også stå natten over).
Kjevle ut deigen til den er ca. ½-1 cm tykk. Stikks ut kakemenn (-og damer) etter ønske.
Plasser disse på et bakekledd bakebrett.
Stek i ovnen på ca. 175 grader i 5-10 minutter. Varier fra ovn til ovn.
Næringsinnhold for hele oppskriften:
1732 kcal
63 g fett
230 g karbohydrater
27 g fiber
78 g proteiner
Kokosmakroner
Sukkerfri
Glutenfri
1 porsjon
Ingredienser:
5 stk. eggehvite (små egg)
200 g sukrinmelis
2 g kokosmasse
3-5 dråper vaniljeessens
Fremgangsmåten:
Stivpisk eggehvitene. Bland sammen sukrinmelis, vaniljeessens og kokosmasse. Vend så eggehviten forsiktig inn i kokosmassen.
Finn frem et stekebrett med bakepapir. Lag små kokosmakroner med hjelp av to spiseskjeer.
Stek kokosmakronene midt i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter.
Næringsinnhold for hele oppskriften:
1410 kcal
129 g fett
13,5 g karbohydrater
32, 7 g fiber
0 g sukker
Sjokoladerisboller
Glutenfri
Sukkerfri
1 porsjon 15 stk.
Ingredienser:
2 dl fløte
10 g smør, eller kokosfett
50 g sukrin (eller annen søtning)
40 g sukkerfri sjokolade
1 liten klype salt
2 ss sterk kaffe
puffet ris ca. 60-80 g
Fremgangsmåte:
Bland sammen vikingmelk, smør og sukrin i en bolle som tåler sterk varme.
Rør rundt, og bland alt godt sammen. Sett bollen i mikroen. Nå skal blandingen koke til den blir en tykk karamellmasse. Totalt skal den stå inne i ca. 10-12 min. Hvert 3. minutt tar du den ut, og rører litt. Du kan også koke blandingen i kjele på stekeovnen. Dette tar lengere tid, da den må koke på nokså svak varme.
Ta ut bollen fra mikroen, og bland straks inn sjokolade, kaffe og salt. Rør om. Tilslutt tilsetter du puffet ris. Her rører du inn til du får den konsistensen du ønsker på sjokoladerisbollene. Brukt en stor spiseskje til å fordele små risboller i muffinsformer.
Sett i kjøleskap for kjølig oppbevaring.
Næringsinnhold for hele oppskriften:
1268 kcal
96 g fett
89 g karbohydrater
2,6 g fiber
11 g protein
8 sunne ting du kan ha i Julestrømpa
Kosthold21.12.20185
Pepperkaker uten sukker
Kosthold14.12.201820
9 søte oppskrifter uten sukker
Kosthold12.12.20187