
Hverdagsmat med julesmak
Kosthold07.12.2018Fride Skjønsberg0
Hva gir vel ikke bedre julestemning enn lukten og smaken av jul? I desember måned går det ofte i julekaker, pepperkaker, gløgg og julepølser. Dette er matvarer en ikke bør spise alt for mye av hver eneste dag, men selvfølgelig skal du kunne unne deg disse også. Det du derimot kan spise hver dag er hverdagsmat som grøt, brød, smoothie, melkeprodukter, kjøtt, fisk, fugl, egg, frukt, grønnsaker og bær. Her får du derfor hverdagsfavorittene med smakfull julvevri.
Julesmoothie
1 porsjon:
3 dl mandelmelk
1 håndfull isbiter
2 dadler
¼ salt
¼ ts kanel
¼ ingefær
½ ts kakao
5 dråper vaniljeessens
Slik gjør du
1. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til smoothien er fri for klumper.
2. Server og drikkes straks
Grovt julebrød
1 porsjon gir 2 brød
3 dl sammalt hvete fin
3 dl sammalt hvete grov
1 dl hasselnøtter
1 dl valnøtter
1 dl mandler
1 dl chiafrø
1 dl rosiner
1 dl tørkede tranebær
1 pk tørrgjær
1 ts salt
1 ts sukker
6 dl lunkent vann
½ dl olje
(topp med hakkede nøtter, frø og rosiner)
Slik gjør du
1. Hakk hasselnøtter, valnøtter og mandler til mindre biter. Ha nøttene i en bolle sammen med mel, chiafrø, tørrgjær, sukker og salt.
2. Tilsett vann og olje og sett bollen i kjøkkenmaskinen. Elt deigen godt i maskinen på middels hastighet. Deigen skal være klissete. La deigen kjøre ca. 10-12 minutter. Tilsett rosiner og tranebær. Rør lett om.
3. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle eller med plast og sett deigen til heving i ca. 40-50 minutter.
4. Finn frem 2 brødformer og smør dem med litt smør. Hell deigen over i formene.
5. Brødene stekes midt i ovnen på 200 grader i 40-50 minutter. (Dette varierer fra ovn til ovn).
6. La brødene avkjøles på rist før du skjærer i dem.
7. Nytes med godt pålegg eller som de er.
Cottage cheese-krem med rød saus
Oppskriften gir 4 porsjoner:
400g cottage cheese
4 dl vanilje kesam mager
200g frosne røde bær (jordbær, kirsebær eller bringebær)
50g sukrin eller annen søtning
Slik gjør du:
1. Kok opp kirsebær med søtning og la det småkoke et par minutter.
2. Avkjøl blandingen.
3. Kjør kirsebærblandingen i en foodprosessor til du får en glatt og fin saus.
4. Sett kirsebærsausen kjølig.
5. Bland cottage cheese og kesam vanilje mager i en bolle. Rør om.
6. Ha cottage cheesekrem i skåler og hell over rød saus.
Pepperkakegrøt
1 porsjon:
1/2 ts kanel
1/2 ts kardemomme
1/4 ts nellik
1/4 ts ingefærkrydder
1/3 ts salt
1/2 ts søtning
60 g havregryn
1 ts chiafrø
3 dl melk
1 dl vann
1-3 eggehviter for en mer fluffy og proteinrik grøt
(Topp gjerne med rosiner, pepperkake, kokos eller nøtter)
Slik gjør du
1. Bland melk, vann og havregryn i en kasserolle. Kok opp under omrøring.
2. Tilsett kanel, kardemomme, nellik, ingefærkrydder, salt og søtning. Rør om.
3. Skru ned temperaturen og la havregrøten småkoke i 5-7 minutter.
4. Tilsett eggehviter og la grøten stå på varm plate i mens du rører inn eggehvitene.
5. Tilbered grøten i en skål. Den er god nok som den er, men med en klatt smør, et dryss kanel og søtning setter prikken over ién.
Juleomelett
Ingredienser til 2 porsjoner:
4 egg
2 ss melk
½ vårløk
100g julepølse
litt salt og pepper
Slik gjør du:
1. Ha egg, melk, salt og pepper i en bolle og visp alt godt sammen.
2. Skjær julepølse i skiver.
3. Skjør vårløk i små biter.
4. Finn frem en stekepanne og stek julepølsebitene på middel varme.
5. Tilsett eggeblandingen over pølsebitene og topp med vårløk.
6. Stekes til omeletten har stivnet.
7. Servers med ønsket tilbehør.
Rundstykke med gravlaks og lettere majo
Ingredienser til 2 porsjoner:
4 rundstykker
4 skiver gravlaks
½ avokado
1 ts dill
1 ss majones
1 ss kesam mager
1 ts grov sennep
½ ts saften fra sitron
(sitronskiver og dill til pynt)
Slik gjør du:
1. Skjær rundstykkene i to og smør et tynt lag med avokado på halvdelene.
2. Ha dill, majones, mager kesam, grov sennep og sitronsaft i en bolle. Bland alt godt sammen.
3. Bruk en skje og ha på passe mengde sennepsmajones på rundstykkene.
4. Topp rundstykkene med skivet gravet laks, sitron og dill.
Vegetarwraps med hint av jul
Ingredienser til 4 porsjoner
600g kikerter
200g blandede bønner
2 ss valgfritt mel (kikertmel, mandelmel, hvetemel etc)
2 dl frisk koriander
saften fra ½ sitron
1 fedd hvitløk finhakket
1 ss koriander knust
½ ts spisskummen
1/4 ts kanel
1/4 ts kardemomme
¼ ts gurkemeie
½ ts salt
½ ts pepper
smør eller olje til steking
wraps etter ønske (taco lefser, speltlomper, havrelomper o.l)
revet gulrot
baby leaf eller annen type salat
syltet rødkål(valgfritt)
Yoghurt dressing:
4 dl naturell yoghurt
2 ts grov sennep
1 ss saften fra en sitron
Smak til med salt, pepper og litt sukker.
Slik gjør du:
1. Skyll kikertene og bønnene godt under rennende vann.
2. Ha kikertene og bønnene i en kjøkkenmaskin sammen med mel, frisk koriander, sitronsaft, hvitløk, korianderfrø, spisskummen, kanel, kardemomme, gurkemeie, salt og pepper. Kjør blandingen til du får en grov falafelrøre.
3. Varm en stekepanne og ha i litt smør eller olje. Bruk en skje og form små boller og klem de litt flate på stekepannen. La de stekes på middels varme. Når du ser at falafelbollene har fått en skorpe på undersiden, snus du de og steker på andre siden. Sett bollene til side i men du lager dressingen.
4. Rør sammen yoghurt naturell, sennep, sitronsaft, salt pepper og sukker.
5. Dander wrapsene med salat, revet gulrot og syltet rødkål. Legg på 2-4 boller og ha på et par ss med dressing. Rull wrappen sammen, og nyt.
8 sunne ting du kan ha i Julestrømpa
Kosthold21.12.20185
Pepperkaker uten sukker
Kosthold14.12.201820
9 søte oppskrifter uten sukker
Kosthold12.12.20187
Sunnere hjemmelaget julegodt
Kosthold04.12.201816