Powerarms 2012

Intervju16.05.2012Rita Immerstein0

Treningsforum har tatt en prat med Knut Bergan Sandbakken og hans to klubbkamerater Darius Anelauskas og Johnny Angre. De er i disse dager i Polen, nærmere bestemt Gdansk.

Her går EM 2012 i håndbak av stabelen den 15.-19. mai og de er 3 av utøverne som er tatt ut fra Norge! De stiller i hver sin vektklasse og det forventet at flere hundre deltakere er med! Klassene er inndelt fra -55kg og opp til +100kg!

Hva er håndbak?

Håndbak går ut på å bryte motstanderens arm ned mot en pute på et bord. Dommeren starter kampen ved å si "ready, go!". Når "go" har blitt sagt har man lov til å bøye håndleddet og å flytte albuen innenfor puten som den hviler på. Håndbak er en sport som i norge er organisert under Norges bryterforbund. Håndbakmiljøt i Norge vokser stadig, men er foreløpig noe ukjent for mange. I Europa og spesielt i Russland er håndbak en stor sport. I Russland er håndbak et eget fag på toppidretsgymnaset. Det arrangerers NM, EM og VM i håndbak. I tillegg så arrangeres det svært mange turneringer i håndbak.

Litt om utøverne fra Skien:

Knut er opprinelig i fra Drangedal. Representerer Skien håndbak klubb og Norges landslag. Jeg er samboer og har to barn. Darius Anelauskas bor også i Skien, men er opprinnelig i fra Litauen. Han representerer både Skien håndbak klubb og Landslaget. Darius er gift. Johnny Angre er opprinnelig i fra Seljord. Representerer Skien og landslaget. Singel og attraktiv!

Hvorfor valgte dere å bli gode i handbak?

Knut forteller: Det var litt tilfeldig at jeg startet med denne sporten. Det begynte med at jeg fikk en ny kollega, Erik Olsen, som hadde vært med i sporten i mange år. Han fikk meg med på noen treninger og viste meg det grunnleggende. Etter det så ble det en tur til Sverige på min første konkurranse som endte ca midt på resultatlista. Etter flere måneder med trening stilte jeg på mitt første NM hvor jeg kom hjem med en bronse medalje. Etter det så fant jeg ut at jeg ville satse videre med blant annet landslagdeltakelse som et av målene. "

Johnny startet på gymmet og han forteller: Det begynte med håndbak etter at en kollega tok med meg opp på treningslokalet. Har alltid hatt sansen for styrke og styrketrening og fant raskt ut at dette var noe for meg! Etter hvert ble resultatene bedre og bedre og i 2011 ble jeg Norgesmester i -75 kg klassen!

Darius ble også introdusert til håndbak som sport av Erik Olsen som var svært aktiv på den tiden. Jeg ble med på noen konkurranser og gjorde det bra. Etter en liten pause i fra sporten er jeg nå tilbake og satser for fullt!

Hva er deres egne forventninger til denne konkurransen?

Forventninger til EM er å kunne delta og bygge seg opp erfaring fra denne type stevner. Resultatmessig så regner vi ikke med å plassere oss i toppen i denne omgang, men skal sørge for å gjøre et godt stevne. Konkurransen på dette nivået er svært høy og det er dermed mye viktig erfaring å få med seg for videre satsing.

Hvor jevnt er nivået mellom utøverne?

Nivået på de beste i Europa er veldig høyt! Skal man kunne hevde seg helt i toppen må man være hundre prosent dedikert og kjøre knallharde treningsøkter. Ofte ser man at når de beste møtes i finalen så er det kun små marginer som gjelder.

Hvordan er forberedelsene før en konkurranse?

Det er litt inviduelt, men generelt så blir det roet ned på treningen gradvis frem mot konkurransen. Johnny og Knut forteller at de må sørge for at vekta er der den skal være, mens Darius som går i tungvektsklassen trenger ikke å bekymre seg over dette. I tillegg så prøver vi å fokusere mye på teknikk og ikke minst starttrening(eksplosivitet) den siste tiden frem mot konkurransen.
Fortell litt om hva slags trening som må gjennomføres hver uke og hvor dere trener!

Knut beskriver sin treningsuke og sier at: Jeg trener minimum 4-5 ganger i uka, noen ganger mer. Jeg har en jobb som krever mye reising og jeg har derfor ikke noe fast plass jeg trener utenom klubblokalene i Skien, men det har blitt mange timer på diverse treningsstudioer rundt omkring i landet. I tillegg så prøver jeg å besøke andre håndbakklubber i nærheten av der jeg jobber hvis det er mulighet for det. Den beste treningen er å bryte mot andre motstandere svarer han smilende!

Johnny trener fast på Progym i Skien og han forteller at: Det blir minimum 4-5 ganger i uka. I tillegg så blir det en økt i uka med bryting i klubblokalene.
Darius derimot holder trening til et sted og det er på en låve på Sneltvedt i Skien og han sier:Jeg holder meg kun til treningslokalet til klubben, vi har mye bra utstyr der som jeg bruker".
For å bli god i håndbak så gjelder det å ha styrke i håndledd og fingre i tillegg til resten av kroppen. I tillegg til styrketrening så er det minst en gang i uka med brytetrening. Felles for oss alle er at vi kjører mye styrke på underarmer i tillegg til "normale" øvelser.

Tar dere spesielle hensyn med tanke på kosthold?

Vi spiser mest mulig sunn og proteinrik mat slik som f.eks kylling, fisk og rødt kjøtt. Vi som har en vektklasse å forholde oss til passer på at vi er innenfor kravene til den, men bortsett fra det så er det ikke så mange hensyn og ta så lenge man har et fornuftig kosthold i forhold til trening.

Hva er favorittmaten deres?

Gutta er klare i svarene og Knut svarer smilende: Grillet Biff og kylling i store porsjoner! Darius derimot forteller at han spiser frukt i STORE mengder. Kort og kontant sier Johnny ganske enkelt: Biff!

Hva gjør du når du ikke trener Knut?

Som sagt så reiser jeg mye i jobben og har derfor ikke mye til utenom til annet en trening og arbeid i ukene.

Har dere noen forbilder - hvem?

Det er mange gode håndbak brytere både i Norge og utlandet som imponerer og inspirerer, felles for alle håndbak brytere er vel legenden John Brzenk. I tillegg så er det vel få Norske brytere som ikke har hørt om Arne Thuen i fra Os.

Hva skal til for å bli en god handbakutøver?

Utenom at du må være sterk og villig til å trene så må du også være villig til å lære deg sporten og alt det innebærer. Det tar tid å bli en god håndbak bryter. De beste har holdt på i mange år. Noe kan man få gratis, men mesteparten kommer av tålmodighet og hard jobbing.

Hvordan støtter dere hverandre opp mot EM?

Vi møtes fast minimum en gang i uka for felles trening. Da diskuteres taktikk, treningsmetoder med mer. I tillegg så har vi et svært godt miljø i klubben og mye moro på trening forteller de tre EM-klare guttene smilende!

Hvem av dere er best?

Siden vi er i forskjellige vektklasser alle tre så blir det ikke noe rettferdig sammenligning egentlig. Alle kan slå alle på trening og vi gjorde det bra på NM i 2011 alle sammen, men rett skal være rett og det er Darius som har gjort det best i konkurranse sammenheng til nå i år forteller Knut.

Hva vil dere gi av tips/råd til andre som vil bli god i håndbak?

For håndbak så gjelder en ting; oppsøk nærmeste klubb og lær deg å bryte og hvordan du skal trene for å bli god!
Det er vel ikke akkurat riktig å si "break a leg", menvi ønsker uansett alle tre lykke til i mesterksapet som

 

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Hafthor Bjørnsson i håndbak duell

Strongman03.03.201953

Hafthor Bjørnsson og Larry "Wheels" Williams møtes til en uoffisiell håndbak duell.
Lars Rørbakken fullført sin drøm og besteg det høyeste fjellet i vest-Europa.

Daniel har en arm som Skippern

Diverse23.08.201816

Daniel (11) har en sjelden sykdom som gjorde at han fikk en kjempebiceps.
Med såpass mye snø i vinter har Lars Rørbakken nok å gjøre.

Hafthor Bjørnsson i håndbak duell

Strongman03.03.201953

Daniel har en arm som Skippern

Diverse23.08.201816

Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.
Disse kraftplantene og grønnsakene har mest proteiner i seg.
Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?