Fra strongman til kroppsbygger

Strongman04.06.2012Joachim Marhaug0

Espen "Bøs" Aune som ble Norges sterkeste mann 2011 prøver seg som kroppsbygger. Debuterer allerede til høsten.

Hva var det som fikk deg til å prøve ut kroppsbygger tilværelsen?

Jeg har alltid tenkt på å "ta av meg" vekt for å se hvordan jeg ser ut under, men jeg har alltid planlagt det etter jeg var 100% ferdig med strongman. Og skulle leve et mer normalt liv. Jeg har aldri hatt en plan om å være 130-35kg resten av livet uten grunn liksom. Da kan jeg heller være rundt 100 kg og i bra form, og MYE mer mobil. Så når jeg fikk den lille nedturen på NSM i år, ble resten av strongman sesongen mer eller mindre uinteressant for meg. Da bestemte jeg meg for å ta resten av året fri fra strongman og kose meg på gymmet. La motivasjonen komme tilbake av seg selv, ikke tenke oppkjøring, power eller konkurranser. Det var bare helt tilfeldig på ei trening at jeg og Håvard Huse begynte å snakke litt om deffing. Og jeg tenkte; "ja koffor ikke.". Jeg vil jo ikke delta på noe strongman uansett i år og kan jo bare gjøre det. Mine tanker, som jeg tenkte litt høyt, spredde seg som ild i tørt gress på gymmet. Og det ble foreslått gjesteposør på Norway Open for morro skyld. Jeg tenkte noen dager på det, snakket med sjefen hjemme og andre venner. Og bestemte meg for å bare gi dette 4 mnd og se hva som skjer. Nå ser det imidlertidig ut som den gjesteposør delen har gått bort og at det er å delta selve konken som nå er aktuelt. For meg er det egentlig det samme. Jeg vil uansett bare bli så bra som mulig og teste mitt hodet iforhold til å gå ned i vekt. Har jo kjempet i 10år for å gå opp i vekt. Blir rart å gjøre det motsatte, ler Espen.

Hvordan tror du livet blir som kroppsbygger i stedenfor strongman?

Det blir på noen måter mer avslappende. Da tenker jeg på at jeg trenger ikke stresse meg opp med at jeg MÅ løfte slik og slik for å ha sjans til å vinne. Nå får jeg jo beskjed om å gjøre lette vekter så tunge som mulig, ler Espen. Det blir rart det, legger Espen til. Matveien blir også helt annerledes. Spiste ikke direkte usunt før, men dette er noe HELT annet! Ellers er det jo mye samme. Være motivert, målbevist, disiplinert, være tøff mot seg selv osv.

Hvordan blir treningen fremover nå? Stor forskjell fra strongman?

Har nå trent ei uke bygge-trening. Og slik som jeg nå blir trent er det HELT forskjellig. Nå må jeg plutselig begynne å tenke på hvordan jeg løfter vektene. Før var det bare å få de opp. Ting kjørers rolig og kontrollert. Full strekk, skvis, hold, albuer slik, skuldre slik osv. Dette er ordene jeg hører ofte for tiden. Mot før: KOM IGJEN. FÅ OPP VEKTA, smiler Espen.

Og hva med kostholdet?

Jeg har som sagt ikke spist veldig usunt før. Mer vanlig norsk husholdnings mat som jeg kaller det. Og suplimert med shakes osv. Koset meg på lørdager med film, brus og snavel som den vanlig nordmann. Nå er det kylling, ris, grønnsaker, fiks og kjøtt. Lite variasjon, ikke noe saus, ikke noe som smaker like fantastisk som hushjelpas hjemmelaga pizza liksom. Og ikke noe brødmat, jeg som er så glad i brød mat. Så det har vært det verste så langt faktisk. Noe jeg også regnet med. Har vært "heldig" og fått 2 spisedager på 4mnd. og det er utdriknigslaget mitt og bryllup.

Hvor lenge antar du at du må være på diett for å komme i sceneform?

Spør du meg, så spør jeg deg. Jeg har ikke peiling. Det er 4 mnd til konkurransen, så må vel svare 4mnd da, humrer Espen. Jeg har ikke peiling på dette. Men jeg er en god soldat og gjør det jeg får beskjed om, og stoler på det. Så dette blir bra!

Er formen bra og konkurransen gikk som smør - stiller du på NM da?

Fikk faktisk en mail om dette etter dette kom ut på min fan-siden på facebook. Og for være helt ærlig visste jeg ikke at det var NM etter Norway Open heller. Eneste grunnen for at jeg evt. skal stille der er at jeg selv og coach føler at jeg har mere å gå på. Kan bli i bedre form, posere bedre osv. Så kan det kanskje hende at jeg vil komme dit å stille. Når jeg først gjør dette vil jeg jo gjøre det så bra som mulig. Så bra som jeg kan bli liksom. Men det tenker jeg ikke på, og som sagt visste ikke om NM før i går.

Hvem hjelper deg med dietten?

Diett og trening er det Paul Rusten og Kaliber Gym som hjelper meg med. Han var så snill og ville være med meg på dette "prosjektet" disse 4mnd. Han har jo gått i læra til John Morten Thomassen og Kim Torgersen, så stoler på at han har litt peiling. Pluss det har alltid gått ett jete ord om at en treningsøkt/uke med Paul er det værste man kan gjøre. Man spyr, stivner, har vondt osv. etter en runde med han. Og det kan jeg like. Det er litt min "stil". Så er glad for at jeg har han med på laget mitt. Pluss er det noen som skal ha skylden for en halvfeit "Bøs" 29.sept, er det bare å snakke med Paul, ler Espen.

 


Espen med 302,5 kg i knebøy

Strongman19.02.2019216

Espen Aune som har for lengst lagt opp som strongman er fortsatt råsterk!

Sterkest

Strongman31.05.201374

Se trailer av Espen Aune og veien til Norges sterkeste mann.
...sier Bjørn Andrè Solvang til Espen "BØS" Aune.

Deffet bort 35 kg fett

Intervju27.09.2012589

Kjenner du Espen Aune igjen? Han har gått ned fra 137 kg til 102 kg.

Espen med 302,5 kg i knebøy

Strongman19.02.2019216

Sterkest

Strongman31.05.201374

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!