Vitenskapen bekrefter: Desto mer kaffe du drikker, jo lenger lever du

Kosthold27.03.2014Kris Gunnars0

Kaffe er en av de sunneste drikkevarene på jorden.

Det er mer enn en mørk drikk med koffein ...kaffe inneholder faktisk flere hundre sammensetninger, noen av dem har viktige helsefordeler.

Mange store undersøkelser har nå vist at de som drikker mest kaffe, lever lenger og har redusert risiko for sykdommer som Alzheimer og sukkersyke.

Kaffe er en hovedkilde til antioksidanter

Når varmt vann renner gjennom den malte kaffen under bryggingen, blander substansene i kaffen seg med vann og blir en del av drikken.

Noen av disse substansene er velkjente, som f.eks. koffein, men det er hundrevis av andre sammensetninger, og mange av dem er stadig ukjente for vitenskapen.

Mange av disse sammensetningene er antioksidanter som beskytter kroppen vår mot oksidasjon, som betyr at frie radikaler ødelegger kroppens molekyler.Forenklet sett mener man at oksidasjon er en av mekanismene bak aldring og alminnelige sykdommer som kreft og hjertesykdommer.

Kaffe, tro det eller ei, er faktisk den største kilden til anitoksidanter i vestlig diett, og rangerer høyere enn frukt og grønnsaker kombinert.(1, 2, 3).

Når du nyter en kopp kaffe, får du ikke bare koffein, men også mange andre gunstige sammensetninger, som bl.a. kraftige antioksidanter.

Flere store undersøkelser viser at de som drikker kaffe lever lenger enn de som ikke gjør det

Det er mange undersøkelser som viser at mennesker som drikker kaffe, har lavere risiko for å dø av en rekke alvorlige sykdommer. En banebrytende undersøkelse, den største av sitt slag, ble publisert i New England Journal of Medicine i 2012: Freedman ND, m.fl. Forbindelse mellom kaffedrikking med total og årsaksbasert dødelighet. New England Journal of Medicine, 2012.

I denne undersøkelsen ble 402 260 individer mellom 50 og 71 år spurt om kaffeforbruket deres. Resultatet var temmelig bemerkelsesverdig... etter å ha fulgt disse personene i 12-13 år viste det seg at de som drakk mest kaffe hadde vesentlig lavere sannsynlighet for å være døde.


Som du kan se på grafen, desto mer kaffe de drakk, jo lavere var dødsrisikoen.

Den beste mengden ser ut til å være 4-5 kopper om dagen, hvor menn hadde 12 % redusert risiko og kvinner 16 % redusert risiko. Hvis man drakk mer enn 6 kopper om dagen, ga det ingen ekstra gevinst. Selv et moderat forbruk av kaffe (1 kopp om dagen) var forbundet med 5-6 % redusert risiko i dødelighet, noe som viste at litt er nok til å gi effekt.

Selv om disse tallene synes å være små, når man tenker på hvor mye kaffe som egentlig blir drukket, kan dette ha konsekvenser for millioner av mennesker. Når de lette etter spesifikke dødsårsaker, fant de at kaffedrikkerne hadde mindre sannsynlighet for å dø av infeksjoner, skader og ulykker, luftveissykdommer, sukkersyke og hjertesykdommer.

Det virker som om denne gevinsten ikke kan tillegges koffein, fordi både koffeinfri og vanlig kaffe hadde samme effekt. Dette var en såkalt observasjonsundersøkelse som ikke kan bevise at kaffe forårsaket risikioreduksjonen. Det er en god forsikring om at kaffe i det minste IKKE er den skurken som man vil ha det til.

Mange andre undersøkelser har ført til lignende resultater

Effekten av kaffe på helse har faktisk vært grundig undersøkt i de siste tiårene. Minst 2 andre undersøkelser viser at kaffedrikkere har lavere risiko for tidlig død (4, 5). Hvis vi ser på spesifikke sykdommer, har kaffedrikkere mye lavere risiko for Alzheimer, Parkinson, type 2-sukkersyke og leversykdommer ...bare for å nevne noen. (6, 7, 8, 9)

Undersøkelser fra Harvard viser at kaffe gjør deg lykkeligere, og reduserer risikoen for depresjon med 20 % og risikoen for selvmord med 53 % (10, 11). Så kaffe gir ikke bare flere år til livet ditt, det gir også mer liv til årene dine.

Kaffe er supersunt

Selv om kaffe har vært svartmalt tidligere, er det en av de sunneste drikkevarene på jorden. Punktum.


Artikkelen er oversatt og publisert med tillatelse av Authoritynutrition.com


Kris Gunnars 

Kris er en amerikansk medisinstudent, personlig trener og spesielt interessert i sammenhengen mellom kosthold og helse. Kris er kritisk til mye av det myndighetene mener er etablert kunnskap og ønsker gjennom sine artikler og belyse en del av dette.

Drikker du kaffe eller tar pre-workout? Hvor stor dose med koffein er for mye?
Kaffe inneholder koffein og kan dette hjelpe deg med å forbrenne mer fett?
Brokkoli-kaffe er det nyeste og sunneste som ingen ba om, men som mange trolig vil prøve.

Koffein er trygt

Kosthold07.11.201641

Drikk kaffe med god samvittighet!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!