Kan kaffe øke metabolismen og forbrenne mer fett?

Kosthold28.01.2019Kris Gunnars0

Kaffe inneholder koffein og kan dette hjelpe deg med å forbrenne mer fett?

Kaffe er den vanligste konsumerte substansen i verden som påvirker psyken. Koffein er også inkludert i de fleste kommersielle fettforbrennende kosttilskudd i dag - og med god grunn.Videre er det en av de få stoffene som er kjent for å bidra til å mobilisere fett fra fettvevet og øke stoffskiftet.Men hjelper kaffe deg med å gå ned i vekt? Denne artikkelen tar en nærmere titt på noen studier.

Kaffe inneholder stimulanter

Mange biologisk aktive stoffer som finnes i kaffebønner finnes også i den ferdigstilte drikken som vi kjenner igjen som kaffe.

Flere av dem kan påvirke metabolismen:

Koffein: Den viktigste stimulansen i kaffe.

Theobromin: Den viktigste stimulansen i kakao; finnes også i mindre mengder i kaffe (1).

Theofyllin: En annen stimulant som finnes i både kakao og kaffe; har blitt brukt til å behandle astma (2).

Klorogen syre: En av de viktigste biologiske aktive forbindelsene i kaffe; kan bidra til å redusere absorpsjonen av karbohydrater (3).

Den viktigste av disse er koffein som er veldig kraftig og har blitt grundig studert. Koffein virker ved å blokkere en hemmende signalsubstans kalt adenosin (4, 5). Ved å blokkere adenosin øker koffein brensel av nevroner og frigjøring av signalsubstans som dopamin og noradrenalin. Dette igjen gjør at du føler deg mer energisk og våken. På denne måten hjelper kaffe deg til å holde deg aktiv når du ellers ville føle deg trøtt. Faktisk kan det øke treningsytelsen med 11-12%, i gjennomsnitt (6, 7).

Oppsummert:
Kaffe inneholder en rekke stimulanter og den viktigste er koffein. Ikke bare øker koffein metabolismen din, men den gjør deg også mer våken.

Kaffe kan mobilisere fett fra fettvev

Koffein stimulerer nervesystemet som sender direkte signaler til fettcellene og forteller dem til å bryte ned fett (8). Det gjør dette ved å øke blodnivået av hormonet epinefrin (9, 10). Epinefrin, også kjent som adrenalin, beveger seg gjennom blodet ditt til fettvevet og signaliserer dem til å bryte ned fett og slippe dem inn i blodet. Selvfølgelig vil utslipp av fettsyrer i blodet ikke hjelpe deg med å miste fett, med mindre du forbrenner mer kalorier enn du spiser gjennom kostholdet. Denne tilstanden er kjent som en negativ energibalanse. Du kan nå en negativ energibalanse ved å spise mindre eller trene mer. En annen komplementær strategi er å ta fettforbrennende kosttilskudd som koffein. Koffein kan også øke stoffskiftet.

Oppsummert:
Ved å øke blodnivåer av epinefrin (adrenalin) fremmer koffein frigjøring av fettsyrer fra fettvev.

Kaffe kan øke stoffskiftehastigheten

Hastigheten som du forbrenner kalorier i hviletilstand kalles for resting metabolic rate (RMR). Jo høyere stoffskiftehastighet, jo lettere er det for deg å gå ned i vekt og jo mer kan du spise uten å øke vekten. Studier viser at koffein kan øke RMR med 3-11%, en større dose vil gi større effekt (11, 12). Interessant nok er at den største delen av økningen i metabolismen er forårsaket av økt fettforbrenning (13). Dessverre er effekten mindre tydelig hos de som er overvektige. En studie viste at koffein økte fettforbrenningen med så mye som 29% hos personer som er magre, mens økningen var bare rundt 10% hos overvektige personer (14). Effekten ser også ut til å synke med alderen og er større hos yngre individer (15). 

Oppsummert:
Koffein øker stoffskiftehastigheten (metabolismen) når du hviler, noe som betyr at det øker antall kalorier du forbrenner når du er i ro. 

Kaffe og vekttap på lang sikt

Det er en stor vekker. Det er at folk blir tolerante overfor koffeinens virkninger over tid (16). På kort sikt kan koffein øke stoffskiftet og øke fettforbrenningen, men etter en stund blir folk tolerante for effektene og det slutter å virke. Men selv om kaffe ikke gjør at du forbrenner mer kalorier på lang sikt er det fortsatt en mulighet for at det reduserer appetitten og hjelper deg med å spise mindre. I en studie hadde koffein en appetittreduserende effekt hos menn, men ikke hos kvinner, noe som gjorde at dem spiste mindre ved et måltid etter koffeininntak. En annen studie viste imidlertid ingen effekt for menn (17, 18). Hvorvidt kaffe eller koffein kan hjelpe deg med å gå ned i vekt på lang sikt kan avhenge av den enkelte. På dette punktet er det ingen tegn på slike langsiktige effekter.

Oppsummert
Folk kan bygge opp en toleranse for effekten av koffein. Av denne grunn kan drikk av kaffe eller andre koffeinholdige drikker være en ineffektiv vekttapstrategi på lang sikt.

Sammendrag

Selv om koffein kan øke stoffskiftet på kort sikt reduseres denne effekten ved langvarig inntak på grunn av toleranse.
Hvis du først og fremst er interessert i kaffe på grunn av vekttap kan det være best å drikke kaffe i sykluser for å forhindre toleranseoppbygging. Kanskje sykluser på to uker på, to uker av er best. Selvfølgelig er det mange andre gode grunner til å drikke kaffe som blant annet at det skjerper sansene og gjør deg mer våken. Kaffe er også en av de største kildene til antioksidanter i det vestlige kostholdet.


Artikkelen er publisert med tillatelse av Authoritynutrition.com


Kris Gunnars 

Kris er en amerikansk medisinstudent, personlig trener og spesielt interessert i sammenhengen mellom kosthold og helse. Kris er kritisk til mye av det myndighetene mener er etablert kunnskap og ønsker gjennom sine artikler og belyse en del av dette.

Drikker du kaffe eller tar pre-workout? Hvor stor dose med koffein er for mye?
Brokkoli-kaffe er det nyeste og sunneste som ingen ba om, men som mange trolig vil prøve.

Koffein er trygt

Kosthold07.11.201641

Drikk kaffe med god samvittighet!
Vil en kaffekopp eller to føre til at du presterer bedre på trening?

Koffein er trygt

Kosthold07.11.201641

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!