Arti og Lisbeth sin fitnesshistorie

Intervju13.05.2014Rita Immerstein0

Den tøffe kampen mot fitnesscenen 2014 med Arti og Lisbeth.

Arti Sharma Lopes og Lisbeth Karlsen har knyttet et nært bånd sammen.

Det og stå på fitness-scenen er selve høydepunktet for en fitnessutøver, men det er ukene og dagene før selve konkurransedagen som betyr noe. Atletene skal igjennom tøffe treningsøkter på gymmet, og de skal igjennom en diett som reduserer fett% samtidig beholde muskelmassen. Dagene på jobb, og dagene hjemme blir mer krevende ettersom ukene går, og energinivået kan sammenlignes med en berg og dal bane.

Denne artikkelen beskriver hvor viktig det er med støtte både før, under og etter en konkurranse. Sporten og motivasjonen for å drive med fitness er i stor grad basert på individuelle valg og prestasjoner, men i takt med økende krav til å komme i god form er det også behov for ytre motivasjon og støtte. Det gir mindre stress, større trygghet og langt flere gode opplevelser i følge Arti og Lisbeth som har valgt å dele sine erfaringer som fitness-utøvere og betydningen av støtte og vennskap underveis.

Begynnelsen på et vennskap

Denne suksesshistorien om to fitnessutøvere starter egentlig våren 2012 under Oslo Grand Prix på Chateau Neuf. Arti Sharma Lopes hadde med en sjokoladekake som skulle nytes etter finalen, og Arti er ei som ønsker og dele med andre, og ønsket at alle skulle smake på kaken. Lisbeth Karlsen var den gang ikke vond å be, og takket gladelig ja til et stykke sjokoladekake. Det ingen av de visste var at det stykket skulle bli starten på et godt vennskap noen år senere. Begge jentene var med på flere konkurranser i årene etterpå, men det blei bare med hils og gratulasjoner. Høsten 2013 tok de begge et «friår» fra konkurranse, men helt uforventet fra begges parter dro de sammen for å sitte i salen å være publikum under Norges Mesterskapet 2013.


Arti og Lisbeth (høyre).

Artis gryende forberedelser

Lisbeth hintet om at hun kunne tenke seg en ny konkurranserunde våren 2014, og Arti blei småfristet, men valgte å ikke si så mye der og da. Hun ville allikevel komme i form og 3 måneder etter NM 2013 tok Arti kontakt med Tommi Thorvildsen som er eier driver gymmet 24 fitness. Arti ønsket en fin sommerform, og hun ønsket å måle fett% for å se at alt gikk i riktig retning.

- Ettersom ukene gikk begynte tankene mot scenen og ta over. Etter et klarsignal hjemme var vårens konkurranser neste mål, sier Arti.

- Tommi har hele tiden vært profesjonell mot meg, og han sammenlignet meg aldri opp imot de andre atletene i teamet. Tommi har vært hensynsfull, men likevel presis i sine meninger. Jeg har hatt en knalltøff diett og har aldri ligget så lavt på karbohydratinntaket før som jeg har gjort denne sesongen. Gode tilbakemeldinger og oppfølging hele veien har vært en stor motivasjonsfaktor og spesielt da med Tommi som ny coach som jeg er veldig godt fornøyd med. En annen ting som har vært annerledes fra tidligere er at jeg faktisk har trent mindre, og jeg har hatt mindre kardio. Sist jeg sto på scenen hadde jeg en 7 dagers splitt, og det gikk med omtrent 3.5 time til kardiotrening daglig. I denne forberedelsesfasen har jeg i stedet trent 5 dager i uken, og hatt 50 minutter til 2 timer cardio daglig i stedet. De siste 3 ukene begynte jeg også å fokusere på mer på enkelte muskelgrupper, forteller Arti.

Tilbake til røttene

Lisbeth har også byttet Team denne sesongen, og hun har nå endelig landet sier hun selv. Hun er nå leder i Team High Energi som har holdepunkt i Porsgrunn. Noe som ikke så mange vet er at Lisbeth er i fra Telemark, nærmere bestemt Hjartdal og hun følte at det var trygt og ha ståstedet der.

- Jeg har hatt en god tone med Rita Immerstein (tidligere leder for klubben Team High Energi) i noen år, men fikk vi fikk øynene opp for hverandre som atleter først i 2013. Vi har backet hverandre opp i harde tider, og ikke minst har Rita gitt meg akkurat de tilbakemeldingene jeg trengte på de rette tidspunktene, sier Lisbeth.

Hva førte Arti og Lisbeth sammen?

Arti hadde fått med seg Lisbeths fitnessplaner på facebook, og spurte om hvordan dietten og treningen gikk. Et så åpent spørsmål førte de sammen, og det blei mange meldinger inne på facebook og sms. Etter en stund så spurte Arti om ikke Lisbeth ville komme på besøk og bli bedre kjent og det var da vennskapet begynte for fullt.

Lisbeth og Arti forteller at timene gikk fort, og praten gikk langt bedre enn forventet. Ingen av dem visste egentlig hvordan den andre personen var uten JanTana, riskaker og bikiniform. Det var under dette besøket at Arti kom med nyheten om konkurranseplanene, og at hun hadde skiftet team til 24 Fitness. Dermed var det klart at planleggingen og forberedelsene i gang for dem begge.

Lisbeth om Arti
De har kjent hverandre skikkelig i noen måneder bare, men de føler det som om vennskapet har vart en evighet.
- Jeg er ikke ei som slipper så mange inn under skallet, men Arti sneik seg raskt inn og hun forstår meg. Vi kan snakke om mye, og jeg føler at vi er også flinke til å legge konkurranselivet bort nå så som vi er ferdig med denne runden. Arti har lært meg å åpne meg følelsesmessig, og sant skal sier at det er lenge siden jeg har sagt at jeg er glad i noen. Nå har vi hatt veldig mye kontakt de siste månedene, og vi har møttes mye, jeg føler at jeg har blitt tatt godt imot av familien hennes, og nå har vi store planer for tiden fremover, forteller Lisbeth.

Arti om Lisbeth:
Arti opplever Lisbeth som et flott menneske med godt humør og som er lett å prate med. Dette merket Arti allerede første gangen hun traff henne.
- Lisbeth er en person med mange baller i luften, hun er jordnær, god lytter, har godt humør og får en til å føle seg vel. Vi har mange felles tanker og meninger som appellerer til meg og mine verdier. Dette er en jente jeg har blitt veldig glad i og som jeg vil holde på til jeg blir gammel. En som bryr seg om deg, hvordan du tenker, får deg i godt humør, er motiverende og har respekt for dine verdier, ja det er Lisbeth Karlsen! Føler at jeg har kjent Lisbeth lenge og jeg gleder meg masse til tiden fremover, smiler Arti.

«Felles» morgenkardio

Begge disse atletene har hatt morgenkardio hver morgen, og på slutten av konkurranseforberedelsene så var de i telefon med hverandre under denne morgenøkten. Det har vært mange timer med telefonsamtaler hvor de har backet hverandre opp, og de har støttet hverandre opp med tekstmeldinger og MMS. De har delt de tøffe dagene seg imellom, og de har fått den andre opp og igjennom dagen.
- Vi er begge enige om at vi har vært svært viktige for hverandre under oppkjøringen. Vårens første konkurranse i Norge foregikk i Sandefjord. Arti var i en bra form, men ydmyk som hun er turte hun ikke innse det selv, forteller Lisbeth. Formbilder og småfrustrerte tekstmeldinger blei sendt til meg fra Arti, men jeg visste at dette kom til og gå rett vei. Vi snakket sammen på telefon dagene før Sandefjord Open, og Arti blei i bedre og bedre form ettersom timene gikk, sier Lisbeth.

Sandefjord Open

Arti skulle opp på scenen, mens Lisbeth kom for å støtte henne opp backstage. Når søndagen kom var hun klar for scenen i Hjertnes Kulturhus.

- Etter alle de timene i telefon og alle smil og tårer vi hadde delt den siste måneden var det ikke noe tvil om at jeg måtte komme og backe opp Arti backstage. Det blei håndballklister på rompa, det blei smil og tårer om hverandre. Tommi var selvsagt til stede og fikk atletene sine perfekte til sceneopptreden. Arti strålte på scenen, og alle som var til stede kunne se at hun koste seg i rampelyset. Hun flørtet med publikum, og hennes sjarmerende smil traff alle som satt der, forteller Lisbeth med et bredt og varmt smil. Sandefjord Open gikk Arti sin vei, og hun gikk av med seieren. Hvem av oss som syntes det var størst er vanskelig å si; Vi hadde stått sammen de siste ukene og det var en ubeskrivelig følelse og stå i sceneteppet og ta imot Arti etter seieren, sier Lisbeth.

- Det det beste som kunne skje var å bli tatt imot av Lisbeth som visste hva dette betydde for meg, legger Arti til.

Det var kun 5 dager til neste konkurranse, og under Oslo Grand Prix skulle de to ha det gøy backstage sammen, men Lisbeth blei valgt inn i styret til NKF, og valgte da å stå over Oslo Grand Prix med hensyn til det nye styret som skulle arrangere og gjennomføre hele konkurransen.

- Selv om vi hadde hver våre oppgaver å fylle på Oslo Grand Prix så fikk vi likevel god tid til litt småprat og pepping. Arti ble overlykkelig av finaleplass fordi det var en beinhard konkurranse. Arti forteller at hun merket at «presset» var tilstede for i salen på Oslo konserthus satt det både venner og familie. Når barn, familie og venner sitter i salen og ser mamma stå på scenen blei fokuset satt på barna i stedet for sceneopptreden. Hun merket at det rørte ved «mammahjertet» når barna stod på stolene og heiet på henne, forteller Lisbeth.

Uken før Loaded

Den aller siste uken med oppkjøring av konkurransehysteriet var en tøff uke for begge jentene. Nå hadde Lisbeth vært med på de to konkurransene i Norge, men i kulissene og som publikummer. Arti hadde kost seg på selve scenen og de siste dagene ble det en rutine at mobilen ringte rundt 06:15, og de sier begge to at det var en stor gulrot for å gjennomføre morgenøkten. Arti var trofast på tredemølla på SATS Nydalen, mens Lisbeth travet rundt i gatene i Drammen med hunden på slep. Verden er blitt liten med andre ord. Kroppene deres blei mindre og mindre, og begge følte seg som små skjelett som vandret rundt mens de hver for seg kjempet om å komme i form og samtidig støttet hverandre underveis.

Loaded Cup Danmark

Fredagen kom, og «ferien» kunne begynne. Det var påske og mange fridager og dermed føltes det som at det blei en liten jentetur og ferie. Jentene sjekket seg inn på et skikkelig idyllisk hotell med levende kaniner som spratt rundt i hagen.
- Når vi våknet på lørdagsmorgenen visste vi begge to at nå var det virkelig i gang, forteller Arti entusiastisk. Oppkarbingen skulle begynne, og vi skulle innta expoen for første gang denne våren. Vi hadde forhåndsbestilt spraytan i bur og det var virkelig noe vi satte pris på. Det å føle at fargen blir jevn og fin, og stole på at de som sprayer kan jobben sin var virkelig betryggende. Helheten er viktig i denne sporten; du skal føle deg flott, du skal være fornøyd med din innsats, du skal være stolt av deg selv. Det lyser av deg hvis du er usikker på scene. Vi kjente blodet strømme litt raskere når vi så de andre atletene i de ulike klassene. Særlig Bodyfitness Master var en klasse med meget høy standard. Men vi var klare for å gi vår innsats, forklarer Arti og Lisbeth.

Konkurransedagen

Mye skal være på plass på selve konkurransedagen. Makeup skal legges, hår skal krølles, mat skal spises, formen skal sjekkes og det gjelder å holde humøret oppe hele veien.
- Vi merket at vi var veldig glade for å ha hverandre der, og vi hjalp hverandre med det meste. Vi var tidlig ute for å få en god plass backstage og vi roet hverandre ned med positive ord, og holdt fokus på hverandre i stedet for og la tankene fly rundt, forteller Lisbeth.

- Under selve konkurransetimene blei fokuset satt mer på oss selv, men tankene var på hverandre underveis i konkurransen, legger Arti til.

Tommi var tilstede for Arti hele veien frem til hun skulle ut på senen i begge klassene. Formen var fin og pumpingen i gang. Arti gledet seg til å gå ut å vise seg frem, og hun hadde ingen forventninger til noen plassering. Begge klassene var tøffe.

- Det viktigste for meg var å smile og ha det gøy på senen. Mitt mål var å vise publikum og dommere min utgave av en bodyfitness kropp og det var en magisk følelse å komme ut på senen, sier Arti med et bredt smil. Det var full sal, bra musikk og store skjermer. Jeg følte meg fresh, fin og klar. Gleden var enda større da jeg så Tommi smile i salen med tommelen opp og vissheten om at dette var min siste konkurranse denne våren. Jeg måtte gjøre mitt beste nå, motivasjonen steg når publikum klappet og jeg fikk blikkkontakt med mange publikum og dommere, fortsetter hun.

- Da jeg visste at jeg kom i finalen i begge klassene hadde jeg vunnet allerede. Med så mange flotte atleter i begge klasser var jeg utrolig fornøyd. Jeg koste meg veldig under t-walken, noe jeg hadde gledet meg masse til og jeg følte at jeg fløt i takt med musikken og var i mitt ess. Da det var premieutdeling i Master klassen og jeg visste at det var kun jeg og Heidi Løvdahl som ikke var ropt opp banket hjertet mitt enda fortere. Jeg var sikker på at jeg skulle få en 2.plass og jeg ventet bare på å høre navnet mitt. Da jeg fort forstod at nr. 166 ikke var ropt opp ble jeg utrolig sjokkert, glad, rørt og gledstårer trillet frem. Det var en fortryllende følelse og vite at jeg var best og hadde vunnet. Gleden var enda større da jeg også vant i -163 klassen! Jeg var overlykkelig, stolt, glad og rørt over at jeg hadde tatt gull i begge klasser. Det å vinne gull i Loaded Cup er jeg veldig stolt av, forteller en strålende fornøyd Arti.

Etter konkurransen

Dagen ble feiret med en herlig middag med Team 24Fitness og Cava og kaker senere på kvelden. Arti og Lisbeth hadde satt av en hel dag etter Loaded Cup, der de koste seg med en flott middag på en av Tjuvholmens beste restauranter Hanami.
- Jeg må bare få si tusen takk til Tommi Thorvildsen for fantastisk oppladning til konkurransen, tro og vennskap og Lisbeth som var der for meg hele veien! Lisbeth tok flyet hjem før premieutdeling, men hun var i mine tanker hele kvelden. Glemmer aldri da hun sa: «Du vinner Arti, ser en overall på deg....»

- Tusen takk til alle som kom med positive og fine tilbakemeldinger under min diettperiode, konkurransen og i ettertid. Jeg er utrolig takknemlig, sier Arti.

Lisbeth sin sceneopptreden

Loaded Cup er selve festen denne våren. Loaded Cup er nok den konkurransen som mange atleter tar som sitt hovedevent. De som stiller i Loaded Cup har en topp 3 plassering fra et tidligere stevne, så derfor er standarden deretter.
- Jeg som er en AF-entustiast stilte nå i "feil" klasse, og sto i blinkende flott bikini og høye hæler. Det var som en ny verden, og jeg må innrømme at jeg savnet styrke-elementene. Jeg så med en gang at kampen mot finaleplass var hard, og de andre jentene var rett og slett skarpere og i mye bedre form. Selv om det ikke blei noen finaleplass på meg så var det likevel verdt turen nedover. Det samholdet som finnes backstage er helt ubeskrivelig, og det og få kontakter innenfor miljøet utenfor Norgeslandegrenser er bare positivt. På slike reiser blir vi ifra Norge bundet sammen, og vi kommer i snakk med hverandre uten at det er noen baktanker i det hele tatt. I en slik konkurransesesong er du ofte ikke helt alene, og det er mange som fortjener en takk, forteller Lisbeth.

Lisbeth ønsker å takke:
• We2: Tusen takk for flotte negler jeg fikk.
• Rita Immerstein: Tusen takk for støtte og oppbacking underveis. Beklager sytet mitt, men det er godt og få det ut noen ganger.
• Inga S. Steingrimsdottir: Uansett hva slags galskap jeg gjør så er du tilstede!
• Tina Johannesen: Tusen takk for at du holder ut med meg. Jeg vet jeg er litt fraværende uken før, og uken etter konkurranse, men nå er hverdagen tilbake!
• Arti: tusen takk for et nytt og fantastisk flott vennskap.
• ELIXIA: Tusen takk for støtte, og ikke minst at dere har hjulpet meg med å tilrettelegge alt på jobb.

Arti ønsker å takke:
• Familien; Tusen takk til min fantastiske familie, Amarildo Lopes og mine nydelige unger som har vært tålmodig med mamma. Hadde det ikke vært for deres positive innstilling og respekt for mine ønsker hadde denne drømmen ikke gått i oppfyllelse. Jeg elsker dere! Mamma og pappa som alltid støtter og stiller opp til enhver tid. Jeg er heldig som har så fin familie!
• Tommi Thorvildsen (Coach): Tusen takk for all støtte, positive tilbakemeldinger, motiverende mail og all hjelp til konkurransene. Jeg har aldri vært i bedre form og er veldig fornøyd med de små forbedringene på fysikken som muligens bare jeg ser. Det tar tid, men jeg ser det går den riktige veien. Du har aldri sammenliknet meg med noen, og har kun konsentrert deg om hva jeg kan bli bedre på, det liker jeg så godt! Du er dyktig, snill, tålmodig, har godt humør, og en mann med enormt mye kunnskap om kost/trening. Litt mer kunnskapsrik og jeg lærer stadig mye nytt fra deg. Gleder meg til tiden fremover!
• Lisbeth Karlsen: Jeg følte vi «klikket» bra sammen allerede første gang jeg traff deg. Tusen takk for at du har hørt på all «skravlingen» min. Jeg har blitt så glad i deg og gleder meg til å bli enda bedre kjent. Du er fantastisk!
• Venner: Tusen takk til alle fine sms, mail og facebook hilsner jeg har fått under oppkjøring til mine konkurranser. Dere har vært motiverende og fått meg til å bli sterkere for hver dag. Jeg setter enormt stor pris på dere og gleder meg masse til fine eventer fremover. Ingen er glemt, og jeg har dere i mine tanker og hjerte! Dere vet hvem dere er. Superglad i dere!
• SATS Nydalen/Storo: Tusen takk for lån av strikker og motiverende tilbakemeldinger. Jeg føler meg alltid «hjemme hos dere»
• Gymgrossisten: Tusen takk til Gymgrossist Butikk i Oslo (Jesper Samson - Daglig leder og Leo Fossen MIonyeni) for sponsingen av alt jeg ønsket å kjøpe her om dagen. Dette kom som en hyggelig overraskelse! Jeg ble så glad og rørt!
• Ivan Andre Abelsen setter av tid til å bli kjent med deg, hva du ønsker av foto, budskap, bruker god tid og får deg til å se best mulig ut på bilder. Han får frem en unik presentasjon/ fotogalleri av deg du ikke trodde var mulig. Ekte og naturlige bilder fremstilt på en måte du er fornøyd med. Jeg kan anbefale Ivan på det varmeste. Et flott menneske med god humør og proff kvalitet. Link til Ivan Andrè Abelsen:

Lisbeth og Arti har begge lang erfaring med å stå på scenen under konkurranser. De anser seg selv som gode ambassadører for sporten. De har erfart at dette er en idrett som krever mye både i form av tid og rene kostnader. En sponsor er derfor hjertelig velkommen.

Øvrige sponsorer til fitness-duoen:

Lisbeth får treningstøy fra: www.treningstøy.com  
Arti får fotpleie fra: Storo Hud og Fotpleie: http://hudogfot.wordpress.com/  v /Ana Rosa Døving
Følg gjerne jentene på: www.arti.no  og www.fitlisbeth.wordpress.com 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Arti og Charlie på NRK1

Fitness08.02.201375

I kveld klokken 20:00.

Tren skuldre med Arti Lopes

Intervju14.01.2013223

Se videointervju.

Sunne lapper fra Arti

Kosthold10.08.201236

Bodyfitness Arti Sharma Lopes gir deg sunne lapper.

Arti Sharma Lopes til Loaded Cup

Intervju22.03.201297

Se ferske bilder og film.

Arti og Charlie på NRK1

Fitness08.02.201375

Tren skuldre med Arti Lopes

Intervju14.01.2013223

Sunne lapper fra Arti

Kosthold10.08.201236

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!