Anja Olsen - langsomt, men sikkert på vei til å nå sine mål

Intervju30.09.2014Rita Immerstein430

Da Anja Olsen veide 133 kilo bestemte hun seg for at nok fikk være nok.

Anja Olsen ville få kontroll på vekten en gang for alle og startet den lange prosessen med å gå gradvis ned i vekt. Hun ville ikke ha noen quick fix og har helt bevisst valgt en moderat linje med kostholdet som ikke byr på det aller strengeste kostholdsregimet. Det holder imidlertid til fortsatt vektnedgang og nok energi til å glede seg over sin store lidenskap; trening.

Dette er Anja

Anja bor i Øygarden på en liten plass som heter Tjeldstø, litt over en time fra Bergen sentrum. Hun er forlovet og samboer med to barn på 3 og 5 år. Anja er 1.67 cm høy, veier i dag 88 kg og er 29 år.

- Som person er jeg omsorgsfull, sprudlende, blid og fornøyd, litt hissig og veldig målrettet og sta. Skulle min forlovede beskrevet meg ville han nok kalt meg søt, rar og vulgær, hemningsløs, trofast og snill men også ganske streng, forteller Anja og ler med en sprudlende latter.

- Jeg vil også beskrive meg selv veldig omgjengelig da jeg har ekstremt lite fordommer. Når det gjelder fordommer så tenker jeg med en gang at dette er noe man har når man har liten forståelse for det som er ukjent og noe man har lite kunnskap rundt rett og slett. Det ukjente er skummelt og mange rundt meg har for eksempel hatt fordommer imot opplegget mitt fordi de ikke har kunnskapen til å skjønne hvordan det fungerer. Man blir skeptisk og dette skaper ofte en fordom tenker jeg. Vi har vel alle en eller annen fordom. Jeg prøver og ikke ha fordommer om noe før jeg vet hva det er snakk om. Mange ganger er jeg vel litt påståelig i min sak, og det er kanskje en måte å uttrykke fordommer på, sier Anja litt undrende.

Vil være et godt forbilde

Anja har siden 13 års alderen slitt med sitt eget syn på kropp og hadde spiseforstyrrelser fra hun var 13 til 17 år.

- Etter 17 års alderen snudde det andre veien og jeg begynte å legge på meg. Dette kom nok av lite kunnskap om akkurat dette med ernæring. Men det var da jeg fikk barn at jeg begynte å ta tak i kiloene på en sunn måte en gang for alle. Jeg ville være et godt forbilde for mine barn og jeg ville ikke at de skulle vokse opp med et feil syn på kropp, vekt og helse. Så nå gjør jeg det ordentlig, sunt og riktig. Det er derfor har det tatt meg noen år å gå ned 45 kg og jeg er enda ikke ferdig. Men jeg stresser ikke med det, for jeg har lært at resultater kommer over tid og med kontinuitet, forteller Anja.

Bruker coach

Anja bruker en coach og når hun ser seg tilbake så skulle hun ønske at hun hadde tatt kontakt med en coach tidligere enn hun har gjort.

- Selv om jeg greide å gå ned det meste selv har jeg brukt lang tid og det er ikke tvil om at det er en trygghet rundt dette med å ha trening og kost oppsatt fra en du stoler på at kan tingene sine. Jeg har de siste tre månedene fått god hjelp av coach og fitnessutøver Therese Ødegaard og jeg har fått utrolig gode resultater de 12 ukene jeg fikk hjelp med trening og kosthold og oppfølging. Det er ikke tvil om at jeg kanskje hadde nådd minus 45 kilo litt raskere med hjelp fra henne litt tidligere, sier Anja.

 

Anjas tanker om egen helse

I forhold til fysisk helse er ikke målet hennes å bli så rippa som mulig. Hun drømmer om å stille i Bodyfitness en gang i tiden, og tiden vil vise om er mulig for henne. Hennes mål er å kunne ha et avslappet forhold til mat og trening som mulig.

- Jeg jobber for en helårskropp hvor målet å ha en fettprosent på 18 -20 og se veltrent ut, men fremdeles ha litt former. Nå i dag har jeg er fettprosent på imellom 26 og 30 % og den var langt over 50 da jeg begynte å slanke meg, utbryter hun smilende og fortsetter: - I forhold til psykisk helse er dette noe jeg enda jobber mye med. Jeg vil fortsette å ta sunne og gode valg og fremdeles ha målrettheten og stå på viljen jeg har til å aldri gi opp, aldri droppe en treningsøkt og spise sunt og fornuftig. Dette ønsker jeg å gjøre uten at jeg er nødt til å føle at det hele er slitsomt og krevende og jeg er på god vei. Jeg har nesten sluttet helt med å telle kalorier, selv om det i begynnelsen ble en besettelse for meg. Med alle endringene vil jeg gjøre dette til en livsstil som går mer eller mindre av seg selv og jeg tror det rett og slett er selve målet, sier hun.

Støtte i hele prosessen

Anja forteller at hun har fått støtte fra alle rundt seg i denne prosessen, både i forhold til matlaging, besøk og tilrettlegging.

- Den beste tilbakemeldingen jeg har fått i denne prosessen er uten tvil fra min sønn. Barn sier sannheten uten noe skjulte motiver og sønnen min sa bare plutselig; "Mamma, du er så vakker og du har blitt så sterk!". Det ble jeg veldig rørt av og det sa mer enn tusen ord for meg, smiler Anja stolt og fornøyd.

- Selv om det til tider har vært litt sutring rundt dette at «jeg skal ha spesiell og rar mat» fra de andre så har det stort sett gått veldig greit. Det er selvsagt mange som har hevet noen øyenbryn underveis også og vært litt oppgitt over at jeg har vært så nøye med kostholdet og treningen. Jeg har selvsagt tatt meg et kakestykke i bursdager og ingenting er gjort «forbudt» fordi det har jeg ingen tro på at er særlig sunt. Men jeg har moderert meg kraftig og tatt gode valg. Mange har reagert på den tunge styrketreningen og ikke helt skjønt hvordan den skulle gjøre meg slankere. De har jo lært at man må gå turer og gjøre kondisjonstrening for å slanke seg. Underveis har jeg egentlig bare stått på mitt og oversett disse synspunktene. I bunn og grunn har det vært slik at ingen har lagt seg for mye opp i det jeg driver med, for de ser at jeg er lykkelig og bare får det bedre og bedre og da er de rundt meg fornøyde også, sier Anja og ler godt.

Treningsopplegget

Treningen til Anja har vært lagt opp likt programmet RYP(reach your potential) og hun har også trent PHAT(power hyperthrophy adaptive training).

- Som regel har jeg trent styrketrening hver eneste dag, med tunge vekter en dag og lette vekter andre dagen. Etter at jeg tok kontakt med Therese Ødegaard fikk jeg mye samme typen trening men med litt flere reps enn jeg var vant med. Tidligere trente jeg mye 5 til 8 reps og maks 10 reps. Nå skulle jeg trene med 8 til 15 reps. Dag en var tungt og med færre reps og dag to var sirkeltrening med 15 reps x3 og dag 3 var 4x12 også begynte jeg da på dag en igjen på dag 4. Å trene med litt større variasjon har gitt gode resultater og jeg trener hver dag, 7 dager i uka, sier Anja.

Kostholdet før og nå

Før Anja la om kostholdet var det i grunn ikke så usunt i utgangspunktet. Hun forteller at hun spiste veldig typisk norsk. Det gikk mye i vanlig mellomgrovt brød med vanlig pålegg, knekkebrød, salater, frukt og vanlig middager.

- Saken var vel bare at jeg overspiste mye i helgene på alt mulig av godsaker og jeg spiste ganske store mengder mat. Jeg spiste mer enn jeg kunne forbrenne rett og slett. Samtidig var det mye halvfabrikat i forhold til nå hvor alt er ren mat. Jeg hadde også en drastisk vektoppgang året før jeg ble gravid med mitt første barn hvor jeg festet utrolig mye og det ble da mye inntak av overflødige kalorier og snacks. Så selv om jeg ikke hadde det verste kostholdet ble det likevel mange kilo ekstra over tid siden jeg ikke hadde noen peiling på energiinntak. Da jeg ble gravid hadde jeg overhodet ingen kontroll og derfor la jeg på meg over 40 kg under begge svangerskapene, forteller Anja.

- Nøkkelordet for mitt gamle og mitt nye kosthold er i veldig stor grad «moderasjon». Jeg hadde ingen grenser før og jeg hadde mye søtsug og overspising. Nå som jeg har en del kunnskap etter vektnedgangen så vet jeg at hvis jeg spiser ordentlig mat blir søtsuget mindre og jeg er mett hele tiden og har ikke behov for å småspise eller å fråtse på noen måte. Det skjer selvsagt at jeg innimellom småspiser, men forskjellen er at jeg nå planlegger å spise noe ekstra, legger Anja tilfreds til.

- Nå spiser jeg rent kjøtt, fisk og fugl, masse grønnsaker, bær og nøtter, søtpotet og svart ris, bønner og linser, havgregrøt og magre meieriprodukter. Jeg velger glutenfritt og sukkerfritt. Før var det mye prosessert mat, halvfabrikata og lite grønnsaker og bær. Med andre ord så spiste jeg mat med generell mindre næring og mye mer kalorier før jeg endret kostholdet mitt. I dag er det beste jeg kan få stekt laksefilet med stekte wokgrønnsaker med masse digg krydder med en stor klatt kesam ved siden av, sier Anja med et bredt smil.

Overvektsproblematikk - mangel på kunnskap

Anja tror at overvekt er et stadig økende problem i samfunnet fordi folk ikke har kunnskap nok rundt mat, energi ut og energi inn. Når hun snakker med damer for eksempel på sin mors alder så får hun ofte høre at dette med å skulle kontrollere kcal inntak og trene styrketrening som en mann er helt på viddene.

- De skjønner ikke at det å spise ofte og lite faktisk har noe for seg. Ofte tror de at det ikke spiller noen rolle hvor ofte og hvor lite eller mye de spiser. Jeg tror også at mange leger ikke er oppdaterte nok. Jeg har selv fått høre av min tidligere lege at å drive med mer aerobic og spise magert var oppskriften, akkurat som om dette bare var hokus pokus. Jeg merket selv før jeg begynte å lese meg opp under vektnedgangen og interessen for helse og trening og kosthold ble større, at hadde jeg bare visst logikken bak, så hadde jeg jo kunnet forebygget mye forvirring for min egen del. Det skulle vært undervist mer om dette på skolen. Jeg tror at grunnen til at man ikke har det er fordi man ikke vil vekke hysteri eller ha for stort fokus på vekt og kropp hos unge. Det mange kanskje er redde for er at det vil oppmuntre til fokus på for lav vekt i stedet. Slik tilstanden er i dag for unge er jo ikke akkurat noe bedre. Kunnskap er nøkkelordet uansett. Kroppspresset har aldri vært større enn det er i dag, men så har det samtidig aldri vært så mange syke og overvektige i verden på samme tid, forklarer Anja.

Framtidsdrømmer

Anja har drømmene for fremtiden klare både i et 3, 5 og 10 års perspektiv. Familie, jobb og økonomi kommer først. Så kommer drømmene om fitness i andre rekke.

- 3 år frem i tid håper jeg at jeg at jeg og samboeren har fått råd til å gifte oss og kanskje kjøpt oss et større hus. Jeg håper også at jeg nærmer meg å finne drømmejobben også. Aller helst skulle jeg ønsket meg muligheten til å starte mitt eget firma, men det får bli med tankene for nå, men arbeid innenfor helsekost eller trening og ernæring er noe jeg kunne tenkt meg å jobbe med. Det kunne gi meg muligheten til å hjelpe andre. 5 år frem i tid håper jeg at jeg kanskje i hvert fall kan være klar til å prøve meg på fitnessscenen, men det vil tiden vise, sier Anja med et lurt smil og legger til: - Jeg er jo litt redd for å sikte for høyt også. 10 år frem i tid har jeg forhåpentligvis både drømmejobben, blitt gift og stilt i fitness og kanskje til og med kunnet leve av det jeg brenner for, nemlig trening og kosthold, smiler hun.
Anjas beste råd

Sikt mot full livsstilsendring, ikke en quick fix er Anjas råd. Skal du slanke deg og nå målet og holde deg der må du finne et kosthold, trening og et opplegg du kan leve med i følge henne.

- Sørg for å få i deg nok mat. Å spise for lite er faktisk ikke slankende i det hele tatt og vil bare bruke opp energien din, ødelegge hormonbalansen og gjøre deg sliten. 1200 kcal er ikke noe å slanke seg på. Sørg for at du får i deg nok. Start gjerne på 2000 kcal og gå heller sakte nedover for å finne underskuddet som er best for din kropp. Å gå ned en hel kg i uka er ikke et mål om du vil bygge muskler og brenne fett samtidig. Vær målrettet og sta og ikke gi opp uansett hvor mange ganger du skulle tryne. Å fortsette å jobbe for målet er det eneste som får deg dit du vil. Å gi opp er ikke et alternativ. Derimot er kontinuitet det avgjørende; Fortsett, fortsett, fortsett! Se etter resultatene over tid, og ikke over noen få uker, avslutter en strålende Anja.

 

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Se fitnessreisen til denne spreke 73-åringen
Etter at Kelly ble lam besluttet ektemannen hennes gjennom 14 år å gjøre det slutt etter 4 dager.
Nå har hun operert vekk den overflødige huden. Se hvordan hun ser ut nå!
Går Eddie Hall fra strongman til bodybuilding?
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!