10.000 nordmenn dør hvert år av inaktivitet

Trening03.02.2015Rita Immerstein0

Vi trener mer enn før men likevel blir vi fetere. Hvorfor?

En aktiv livsstil minsker de alvorlige konsekvensene av inaktivitet. Dette handler ikke bare om trening, men om hvor aktiv du er i hverdagslivet generelt. Siden den industrielle revolusjon har mennesket redusert sitt aktivitetsnivå fordi muskelkraft i stor grad ble erstattet med maskinkraft(Bull og Tvedt, 2014). I dag har svært mange arbeidsplasser flyttet seg fra gulvet og til kontorpulten. Med en høyere levestandard, bedre lønn, moderne samferdselsmidler og et samfunn styrt av høyteknologiske løsninger blir kroppen brukt i svært liten grad med mindre man tar ansvar for det selv.

Det betyr ikke at alle må løpe for å finne seg et treningssenter eller satse på birkebeiner-rennet, men i følge professor Ulf Eklund(Johansen, 2015) ved Norges Idrettshøgskole er en 20 minutters gåtur viktig og avgjørende for helse og livslengde. Dette er langt viktigere enn man har trodd for det kan redusere risikoen for tidlig død med 16-20 prosent. Han har ledet en stort europeisk studie som viser at hele 676.000 europeere dør hvert år av inaktivitet og det er dobbelt så mange enn de som dør av overvekt(Johansen 2015*).

I disse dager reklameres det mye for hvordan du kan bli mer økonomisk og spare penger i en ellers slunken lommebok. Et av forslagene er å kutte ut treningssenteret til fordel for utetrening. Vel og bra er det, men det er etter min mening et dårlig råd. Trening på et treningssenter i dag er ingen dyr investering. For oss som har vært med et par tiår i treningssenterbransjen er det ingen tvil om at utviklingen i prisene per medlem har vært lav. I hvert fall hvis man ser det i forhold til de investeringene som gjøres for å bygge treningssenter som kan dekke alles behov for trening enten man ønsker å spesialisere seg eller satser på bredde og variasjon i egentreningen.

Allikevel må det slås et slag for økt hverdagsaktivitet. En gåtur og fysiske hjemlige sysler er altså med på å holde helsen din i sjakk. Tv-titting, sofasitting og nettsurfing gagner ikke en kropp som er skapt for bevegelse. En daglig dose med frisk luft i 20 minutter kan alle få til, men er du ikke et typisk friluftsmenneske eller mangler motivasjon er et treningssenter et svært godt alternativ til sofaen. Styrketrening har vist seg å svært mange gunstige effekter for den voksne befolkning. Dessuten er det kanskje lettere å finne gleden i å bevege seg sammen med andre på ulike gruppetimer og blant styrkeapparatene når mørketiden herjer på sitt verste?!

Det er antatt at inaktivitet krever 3.2 millioner liv hvert år på verdensbasis og trenden er sterkest i de rike landene. For Norge er det estimert at det er 10.000 mennesker som dør hvert år av inaktivitet. I 2008 var 31 prosent av verdens befolkning over 15 år for lite fysisk aktive. En studie som ble publisert i The Lancet i 2012 viste at 4 av 5 unge i alderen 13-15 år ikke er aktive nok til å møte dagens anbefalinger om fysisk aktivitet. Vi trener mer enn før men likevel blir vi fetere. Trening alene kompenserer ikke for aktiviteten kroppen har behov. Stillesitting øker i omfang og da må det en frisk gåtur til for å motarbeide effektene av en stadig mer inaktiv hverdag(Kvam, 2014).

Mottoet bør derfor kanskje være: Ta i et tak for kroppen og lev lenger og bedre!

Kilder:
Bull E. og Tvedt K. A.(2014) Den industrielle revolusjon, Nettside:
https://snl.no/den_industrielle_revolusjon#menuitem4
Johansen A. B.(2015) Å sitte stille er langt farligere enn å være overvektig, Nettside:
http://forskning.no/2015/01/inaktivitet-er-mye-farligere-enn-noen-ekstra-kilo
Kvam M.(2014) Inaktivitet - en folkesykdom, Nettside:
http://nhi.no/trening/fysisk-aktivitet-og-helse/inaktivitet-en-folkesykdom-40343.html
Johansen A. B.(2015*) Inaktivitet er mye farligere enn overvekt, NIH's Nettside:
http://www.nih.no/om-nih/aktuelt/nyheter/inaktivitet-er-mye-farligere-enn-noen-ekstra-kilo/ 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Oppskriften på hvordan du skal få tid til trening i familielivet.

Dette er forventet levealder

Trening30.01.201570

Helse - før, nå og i fremtiden.

Gir jobben deg uhelse?

Trening11.07.201823

Noen yrker gir større helserisiko.
Mange går og tenker "burde, burde", men utsetter det likevel.

Dette er forventet levealder

Trening30.01.201570

Gir jobben deg uhelse?

Trening11.07.201823

Bananpannekake

Kosthold23.11.20202213

Perfekt å starte dagen på!
Her får du hjelp til å sette sammen et optimalt kosthold med enkle tips og triks.

Proteinrike tacolefser

Trening21.11.202030

Bytt ut tradisjonelle tortillalefser eller speltlomper med hjemmelaget proteinrike tacolefser.
Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.