7 grunner til hvorfor kaffe er bra for deg

Kosthold28.10.2015Kris Gunnars0

Hvorfor er kaffe bra for deg? Her får du 7 grunner.

Kaffe er ikke bare varm og energigivende, den kan også være svært bra for deg. I de siste årene og tiårene har forskere studert effekten av kaffe på ulike aspekter ved vår helse og resultatene har ikke vært annet forbausende.

Her er 7 grunner til hvorfor kaffe faktisk kan være en av de sunneste drikkene på Jorden.

1. Kaffe gjør deg smartere

Kaffe holder deg ikke bare våken, den kan faktisk også bokstavelig talt gjøre deg smartere. Den aktive ingrediensen i kaffe er koffein som er en stimulant og den mest brukte oppkvikkende substansen i verden. Koffeinens primære mekanisme i hjernen er å blokkere effekten av en hemmende neurotransmitter kjent som Adenosine.Ved å blokkere de hemmende effektene av Adenosine, øker faktisk koffein frigjøringen av andre nevrotransmittere som dopamine og noradrenalin (1, 2).Mange kontrollerte tester som har undersøkt effekten av koffein på hjernen kan vise til at koffein kan forbedre humør, reaksjonsevne, hukommelse, årvåkenhet og generell kognitiv funksjon(3).

Konklusjon: Koffein kan potensielt blokkere hemmende nevrotransmittere i hjernen, noe som fremhever en stimulerende effekt. Kontrollerte tester viser at koffein forbedrer på humør og hjernefunksjon. Kaffe kan bidra til økt fettforbrenning og øke din fysiske prestasjonsevne

2. Kaffe kan hjelpe deg med fettforbrenning og forbedre fysisk prestasjon

Det er en god grunn til at du finner koffein i de fleste kommersielle fettforbrennende tilskuddene som selges. I tilegg til sin stimulerende effekt på det sentrale nervesystemet, øker koffein kroppens metabolisme og øker oksideringen av fettsyrer. (4, 5, 6). Koffein kan også forbedre idrettsprestasjonen ved flere mekanismer; fettsyrer som mobiliseres fra fettvevet er også en av dem(7, 8). I to separate meta-analyser fant man at koffein økte treningsprestasjonene med et snitt på 11-12% (9, 10).

Konklusjon: Koffein øker metabolismen og bidrar til å mobilisere fett fra fettlagrene. Det kan også forbedre fysiske prestasjoner.

3. Kaffe kan redusere din risiko for diabetes type II betraktelig

Type II diabetes er en livsstils relatert sykdom som har nådd epidemiske proporsjoner og steget i antall med 10 ganger på noen få 10-år og påvirker nå til sammen 300 millioner mennesker. Denne sykdommen er karakterisert ved at blodsukkeret er for høyt på grunn av insulin-resistens eller manglende evne til å produsere insulin. I observasjonsstudier har kaffe flere ganger blitt assosiert med en lavere risiko for å utvikle diabetes. Risikoreduksjonen går fra 23% og helt opp til 67%(11, 12, 13, 14). En stor oppsummering så på 18 studier med totalt 457.922 deltakere. Hver eneste ekstra kopp med kaffe hver dag senket risikoen for diabetes med 7%. Desto mer folk drakk, jo lavere ble risikoen (15).

Konklusjon: Kaffedrikking er assosiert med en drastisk redusert risiko for utvikling av type II diabetes. Personer som drikker flere kopper per dag er de som minst sannsynlig vil bli diabetikere.

4. Kaffe kan redusere risikoen for utvikling av Alzheimer og Parkinson

Kaffe gjør deg ikke bare smartere på kort sikt, den kan også beskytte hjernen din på dine eldre dager. Alzheimer sykdommen er den meste vanlige nevro degenerative sykdommen i verden og en fremtredende årsak til demens. I oversiktsstudier (prospective studies), har kaffedrikkere opp til 60% lavere risiko for utvikling av Alzheimer og demens(16, 17).
Parkinson er den nest mest vanlige nevrodegenerative sykdommen karakterisert ved at neuroner som genererer dopamin i hjernen dør. Kaffe kan redusere risikoen for utvikling av Parkinson med 32-60%(18, 19, 20, 21).

Konklusjon: Kaffe er assosiert med en lavere risk for utvikling av demens, Parkinson og Alzheimer.

5. Kaffe kan være svært bra for leveren din

Leveren er et fantastisk organ som frakter ut hundrevis av vitale funksjoner i kroppen. Den er svært sårbar for moderne påvirkning som forhøyet inntak av alkohol og fruktose. Levercirrhose er en leverskade som oppstår av alkoholmisbruk og hepatitt, fordi levervevet er erstatt med arrvev. Flere studier har vist at kaffe kan redusere risken for cirrhose med så mye som 80%. Den sterkeste effekten viste seg hos de som drakk 4 eller flere kopper hver dag(22, 23, 24). Kaffe kan også redusere risikoen for utvikling av leverkreft med omkring 40% (25, 26).

Konklusjon: Kaffe ser ut til å beskytte mot enkelte leversykdommer og senker risikoen for leverkreft med opp til 40% og cirrhose med så mye som 80%.

6. Kaffe kan øke levealderen din

Mange mennesker tror fremdeles at kaffe er usunt. Dette er ikke overraskende i grunn siden det er veldig vanlig i allment anerkjente sannheter å være på linje med hva et enkeltstudie formidler. I to store oversiktsstudier, var kaffe assosiert med en lavere risiko for død uansett årsak(27). Denne effekten var spesielt tydelig ved type II diabetes, en studie viste at kaffedrikkere hadde en 30% lavere risiko for død over en 20 års periode(28).

Konklusjon: Kaffeinntak har lenge vært assosiert med lavere risiko for død, spesielt gjelder dette for type II diabetes.

7. Kaffe er proppfull av næring og antioksidanter

Kaffe er ikke bare svart vann. Mange av næringsstoffene i kaffebønnene overlever veien til en ferdig kopp kaffe som faktisk inneholder en anselig mengde vitaminer og mineraler. En kopp kaffe inneholder(29):

• 6% av daglig anbefalt inntak av Vitamin B5.
• 11% av daglig anbefalt inntak av Vitamin B2.
• 2% av daglig anbefalt inntak av B3 og B1.
• 3% av daglig anbefalt inntak av kalium og mangan

Det virker kanskje ikke som mye, men om du drikker flere kopper hver dag vil dette raskt hope seg opp. Men det er ikke alt. Kaffe inneholder også en stor mengde antioksidanter. Faktisk så er kaffe den største kilden til antioksidanter i den vestlige dietten og den utrangerer både frukt og grønnsaker til sammen (30, 31, 32).

Konklusjon: Kaffe inneholder en anselig mengde av vitaminer og mineraler og er også den største kilden til antioksidanter i dagens moderne kosthold.

Kunnskap på veien!

Selv om kaffe i moderate mengder er bra for deg vil kaffe i store mengder kunne være skadelig for deg. Jeg vil også påpeke at mange av studiene det er referert til ovenfor var i sin natur epidemiologiske(befolkningsstudier). Slike studier kan kun vise sammenhenger, de kan ikke bevise at kaffe har forårsaket effektene. For å være sikker på at du beholder helsefordelene ved å drikke kaffe så bør du ikke tilsette sukker eller noe annet usunt i kaffen din. Dersom kaffe påvirker din nattesøvn så bør du la være å drikke den etter kl to om ettermiddagen. Til syvende og sist virker det ganske klart at kaffe ikke er den kjeltringen som den var sagt å være. Derimot er den kanskje den sunneste drikken som finnes i verden.

Artikkelen er levert av Authority Nutrition 


Kris Gunnars 

Kris er en amerikansk medisinstudent, personlig trener og spesielt interessert i sammenhengen mellom kosthold og helse. Kris er kritisk til mye av det myndighetene mener er etablert kunnskap og ønsker gjennom sine artikler og belyse en del av dette.

Drikker du kaffe eller tar pre-workout? Hvor stor dose med koffein er for mye?
Kaffe inneholder koffein og kan dette hjelpe deg med å forbrenne mer fett?
Brokkoli-kaffe er det nyeste og sunneste som ingen ba om, men som mange trolig vil prøve.

Koffein er trygt

Kosthold07.11.201641

Drikk kaffe med god samvittighet!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!