Powerwalk - hemmeligheten ligger i tempoet

Trening25.11.2019Rita Immerstein0

Se ny studie om hvordan du forbrenner mer med powerwalk.

Powerwalk gir god effekt i følge ny studie og hemmeligheten ligger i tempoet. En rask gåtur er en fin måte å forbrenne kalorier på. 30 minutter om dagen er det som skal til for å øke både form og helse. Men en powerwalk kan gi deg enda mer effekt om du legger inn variasjoner i tempoet.

En studie nylig utført av Ohio State University viser at når tempoet stadig endres så kan du forbrenne opp til 20 prosent flere kalorier enn om du holder et jevnt tempo hele turen. Mye av den eksisterende litteraturen om effekten av gåturer er basert på et jevnt tempo og studiet fra Ohio State University er sånn sett å anse litt som "the missing link".

Det viser seg nemlig at de metabolske kostnadene ved å endre farten er svært viktige. Det koster rett og slett mer for kroppens metabolisme å endre tempoet enn å gå i et jevnt tempo. Antall kalorier som forbrennes er sannsynligvis underestimert i det daglige liv, i følge med-forfatter Srinivasan. Det å starte og stoppe opp i det daglige liv kan utgjøre hele 8 prosent i løpet av en dag med gåing. Denne kostnaden er ofte ikke inkludert når kaloriforbruket beregnes. Det å gå i seg selv krever selvsagt energi, men i det du endrer farten og "trykker på gasspedalen" endres den kinetiske energien og krever mer arbeid fra beina og det bidrar til økt energiforbruk, forteller hovedforfatter i studiet, Nidhi Seethapathi.

Målingene ble utført på tredemøller hvor deltakerne ble bedt om å endre skrittene sine. Farten på mølla var konstant mens utøverne endret fra små og raske til lengre og mer langsomme steg underveis. Studiet viste også at folk har en tendens til å gå saktere ved korte distanser, mens farten øker ved lengre avstander. Dette kan være nyttig viten for fysioterapeuter siden de ofte måler tiden pasienten bruker på en gitt distanse.

Forskerne konkluderer kort og godt med at dersom du vil forbrenne mer, må du gå på en måte som oppleves som litt unaturlig for deg. Gjør gjerne rare ting som å gå med ryggsekk eller vekter på leggene. Gå, stopp, gå igjen og legg inn svinger i gåturen din. God tur!

Kilde:
Dallas, M. E.(2015) For a Better Calorie Burn, Adjust Your Speed While Walking
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_155127.html


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Ny forskning viser hvordan du kan leve lenger.

Dette gjør en gåtur med kroppen

Trening13.03.2020964

Kroppen nyter godt av noen reale gåturer!

Smart gåtur

Trening25.07.201217

Når du sitter mye stille er det ikke bare kroppen din som lider.
Vet du hvor mange kalorier du forbrenner under en sengevals?

Dette gjør en gåtur med kroppen

Trening13.03.2020964

Smart gåtur

Trening25.07.201217

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!