DASH – anerkjent diett som fungerer

Trening13.01.2016Rita Immerstein53

Har du hørt om DASH dietten? Det er en anerkjent diett som fungerer.

For sjette år på rad er DASH-dietten(Dietary Approaches to Stop Hypertension)kåret til den beste dietten. Dette er ikke noen ny eller revolusjonerende diett, tvert imot har den eksistert i flere år, men den scorer høyest blant 38 dietter som er tatt under lupen av et eget ekspertpanel.

De beste rangeringene

Opprinnelig ble DASH dietten satt sammen for å senke blodtrykk og kolesterolnivået ved å redusere på fett, rødt kjøtt og sukker. I stedet ble fjærkre, grove kornvarer, fettfattige melkeprodukter og nøtter. National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI), som ligger under det amerikanske helsedepartementet, anbefaler DASH-dietten for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og ernæringsfysiologer i Norge mener dietten vil ha betydelig effekt også etter norske forhold (Morset og Badi, 2010). Denne dietten hadde toppscore når det gjaldt sunne matvaner. For å kunne rangere diettene vurderte ekspertpanelet vekttap på både kort- og lang sikt. I tillegg ble det også vurdert for enkelt dietten kunne følges og at den var trygg og dekket behovet for makro og mikronæringsstoffer. Dette danner grunnlaget for at DASH igjen ble kåret til en topp-plassering sammenlagt (Dallas, 2016). En diett rik på både frukt, grønnsaker, grove kornprodukter, og magre meieriprodukter bidrar til å senke blodtrykket på en like god måte som medisiner gjør(melk.no)

På andre plass kom MIND-dietten og den har elementer av både DASH og Middelhavsdietten i seg. Den har i tillegg et kosthold som er rettet mot en sunn hjernefunksjon. Middelhavsdietten scoret også svært bra, det samme gjelder TLC-dietten(Therapeutic Lifestyle Changes) hvor kostholdet skal bidra til å redusere LDL-kolestrolet.

Forarbeidet som gjøres i forbindelse med denne rangeringen bidrar til at diettene gir en oversikt over hvordan de ulike diettene fungerer, slik at forbrukerne samen med sin lege eller annen ernæringsekspert kan vurdere hva slags diett som kan passe den enkelte. Det betyr også at de diettene med lavest score også blir mindre aktuelle å teste ut. I år kom blant annet The Raw Food Diet og Atkins Low carb Diet ut med svært dårlige score. Aller verst ut kom Whole30-diet ut på denne rankinglisten og ble kåret til den verste dietten totalt sett.

Kilder:
Dallas E.(2106) Report: DASH diet overall best eating plan, Nettside:
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_156535.html
Ruud H. K(2012) Kostholdet som reduserer blodtrykket, Nettside:
http://www.melk.no/helsepersonell/hjerte-og-karsykdommer/artikler/kostholdet-som-reduserer-blodtrykket/
Morset T.L., og Badi D.(2010) Slik fungerer hjertedietten, Nettside:
http://www.dagbladet.no/2010/09/08/tema/helse/hjerte/kosthold/13307964/ 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Se hvordan Conor McGregor holder seg i form.
43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.

Den nest beste dietten

Kosthold26.04.2017121

Hvis du ikke klarer det beste, hva med det nest beste?

Slik fungerer periodisk faste 16:8

Kosthold04.04.2017120

Hva er periodisk faste og hvilke fordeler har det?

Den nest beste dietten

Kosthold26.04.2017121

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!