Trening gir deg mange bonuser

Trening23.07.2018Rita Immerstein0

Les mer om fordelene og effektene av trening.

Jevnlig trening gir deg sterkere muskler, holder kroniske sykdommer unna og får rett og slett klærne dine til å passe bedre. Selv moderate mengder med trening viser seg å ha en stor effekt på din fysiske helse og kan eliminere effekten av at du faktisk blir et år eldre for hvert år som går. I tillegg til å få en bedre helse kan du altså føle deg bedre og se yngre ut enn du egentlig er.

Energiboost

Tenk gjerne på trening som en energidrink til kroppen din. Du blir selvsagt sliten av en treningsøkt, men effektene og bonusene vil merkes etter at du har trent. Dette er selvsagt avhengig av at du trener jevnlig og får til en rutine med 2-5 treningsøkter i uken. Det øker nemlig følelsen av velvære og daglige gjøremål oppleves lettere. Du kan til og med oppleve å få kommentarer på at du går med mer energi og en tydeligere kroppsholdning fra andre(Crain, 2015).

Du stimulerer hormonprosessene i kroppen og ved å trene rundt 70 av maks under styrketrening vil testosteronproduksjonen i kroppen reagere positivt. Testosteron er viktig for muskelbygging og restitusjon etter trening. Kroppens egen produksjon av veksthormon fremmes aller best ved intensiv trening og korte hvilepause, som for eksempel ved intervalltrening eller tung vekttrening. I tillegg til å være en faktor for muskelvekst styrker det immunforsvaret, leddene og hudkvaliteten din. Mye tyder på at trening får huden til å bli mykere og se sunnere ut. Dette fordi kroppen produserer stoffer under trening som virker hemmende aldring i huden(Grain, 2015). Du øker også din insulinsensitivitet, noe som bidrar til en langt bedre blodsukkerregulering og er derfor et viktig hormon for vektregulering. Kort sagt så påvirkes altså din hormoner positivt av regelmessig trening(Brown, 2013).

Bedre kroppsholdning og humør

Du kan forebygge muskel- og skjelett-tap med styrketrening og beholde en rak og sunn kroppsholdning og du fremstår dermed som langt mer spenstig enn alderen tilsier. Mange som trener styrke opplever også en økt selvtillit og en sterkere mentalhelse. Det å øke kroppskontrollen, få mer muskler og en kropp som er langt lettere å børe til daglig gir deg en følelse av empowerment(egenmakt, myndighet over deg selv). Treningen gir deg mer overskudd og et bedre humør. Svingninger i humøret reduseres fordi din egenproduksjon av endorfiner og dopaminet får deg til oppleve en større grad av tilfredshet. Derfor er trening avhengighetsskapende og det er jo ikke så aller verst å bli avhengig av trening når det gir bedre humør og økt mental tilfredstillelse.

Bedre søvnkvalitet

Mennesker som trener ser ut til å kunne sovne lettere. Under søvn senkes kroppstemperaturen og energibehovet synker. Det er derfor vi kan sove i så mange timer uten å spise. Både hjernen og kroppen gjennomgår en gjenoppbygging når vi sover, mens vi i våken tilstand utsettes for nedbrytningsprosesser. Med nok søvn vil du kunne styrke immunforsvaret. Mennesker som trener oppnår i større grad å ha mer av REM-fasen når de sover. Dette er en fase hvor man drømmer og det er også dag man lagrer begivenheter fra hverdagen slik at hukommelsen kan trekke dem fram senere, selv om det viser seg at denne type lagring også foregår i våken tilstand. Dessuten ser det ut til at den kognitive funksjonen ivaretas bedre og blir styrket når antall timer med søvn er tilfredsstillende. I tillegg kan søvn forbedre blodkarkvaliteten ved å gjøre dem mindre stive. Det er også viktig å få nok søvn med god kvalitet for appetittreguleringen. Fedme kan knyttes til mangel på søvn fordi man ofte spiser mer som kompensasjon for manglende søvn(Hildebrandt, 2009).

Så oppskriften bør dermed være ganske klar; tren noen dager i uken og få bedre fysisk og mental helse

Kilder:
Crain E.(2015) Ways exersice makes you look and feel younger, Nettside:
http://abcnews.go.com/Health/ways-exercise-makes-feel-younger/story?id=29961839
Brown E.(2013) Hormones released while exercising, Nettside:
http://www.livestrong.com/article/420512-hormones-released-when-exercising/ 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.
Så lenge må du hvile mellom settene for økt muskelmasse.
Det er vanlig å tro at å løfte med bøyd rygg er farlig. Dette går vi dybden på her!
Varmt inne? Kjør denne treningsøkten ute i hagen din.
Hjemmetrening i juleferien.
Slår magen din seg vrang? Denne matvaren er løsningen!

Svensk langbeinet fitnesskjønnhet

Intervju16.12.201880

Denne svenske modellen har over 220.000 følgere på Instagram.
Den danske jenta Emilie Kronborg Grell (12) satte en utrolig rekord i planken. Kommer i rekordbok!

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201820

Sjekk ut disse digge juletradisjonene gjort mye sunnere!