Middelhavskosthold er gunstig for deg som vil ned i vekt

Kosthold25.07.2018Rita Immerstein0

Skal du ned i vekt? Følg middelhavskosthold.

En studie som er blitt publisert i The Lancet Diabetes & Endocrinology viser igjen at middelhavskosthold har en positiv effekt for dem som vil ned i vekt, og dette på tross av et rikt innhold av fett.
Resultatene er basert på en studie som ble gjennomført ved 11 sykehus i Spania og den viser at et høyere fettinnhold, mindre fokus på kaloribegrensninger og mer oppmerksomhet knyttet til kvaliteten på maten gir de beste effektene.

7447 deltakere var inkludert i studien i løpet av perioden mellom 2003-2010. Den ene gruppen fikk middelhavsmat rik på olivenolje og ingen kaloribegrensninger. En annen gruppe fikk middelhavskostplan med mye nøtter og ingen kaloribegrensninger. Den tredje gruppen fikk en fettfattig kost. Deltakerne fikk veiledning underveis og ble kontrollert med spørreskjemaer. De var alle i risikosone for kardiovaskulær sykdom, hadde diabetes type 2 og mer enn 90 prosent var overvektige(Lein, 2016)

Hva kjennetegner et middelhavskosthold?

Middelhavskostholdet kjennetegnes ved at det er rikt på makronærings-stoffet fett, og matvarene består i all hovedsak av olivenolje, nøtter, fisk, grønnsaker, bær, kjøtt, egg, ost, pasta og brød. Andelen kjøtt, fisk og egg er noe lavere i måltidene enn i andre type kosthold. Salt inntaket er lavt i dette kostholdet. Kosten er assosiert med lite overvekts-problematikk, kreft og andre kroniske sykdommer(Von Krogh, 2011).

Fett gir vekttap

Alle gruppene i studien gikk ned i vekt, men de som spiste middelhavskost gikk mest ned. Andelen av proteiner og karbohydrater var redusert til fordel for mer fett i kostholdet. De gode fettkildene som olivenolje, nøtter og fisk bidrar til redusert dødelighet, hjerte- og karsykdommer og kreft. Allikevel er det fortsatt mange som sverger til en diett basert på et lavt inntak av fett og en høyere andel karbohydrater og proteiner. Dette har vært et fokus over mange tiår og selv om forskning viser at fett gir helsemessig gevinst og vekttap fortsetter mange med fett-fattige dietter og andelen overvektige ser ikke ut til å gå ned. Tvert imot øker andelen av befolkningen som utvikler fedme og diabetes, forteller forfatterne av studien(Lein, 2016).

Dariush Mozaffarin, professor ved Tufts University i Boston forteller at vi må slutte å vurdere mat som sunn eller usunn ut ifra fettinnholdet. Fettreduserte produkter er gjerne rikere på stivelse og sukker og han mener at det er langt viktigere å være bevisst på matkvalitet framfor å kun fokusere på kalorimengde og redusert fettinntak. Han mener det er villedende å få forbrukeren til å fokusere på kalorier og fettinnhold, framfor å se hvilke helsegevinster man reellt sett kan oppnå med å velge riktig og være kvalitetsbevisst i stedet.

Hva kan konklusjonen være?

Det er altså ikke et fett hva du spiser. Kutter du ned på fett til et minimum, må du dekke ditt energibehov med karbohydrater og proteiner. Det er kostbart og en økt andel karbohydrater stiller krav til deg om å velge riktige kilder. Det er ikke alltid like lett å velge de beste karbohydratkildene når butikken bugner over og er en jungel av karbohydrater. Hva er de sunne kildene og hvordan vet jeg helt sikkert at det jeg kjøper er av god kvalitet? Grønnsaker, fett og fiber fra grove kornprodukter kan sammen med proteinkildene du får fra fisk, kjøtt, egg og flere melkeprodukter gi deg akkurat det du trenger - fordi det smaker godt og er sunt og bra for kroppen din!

Kilder:
Lein M.(2016) Fettrik middelhavskost gir størst vekttap, Nettside:
http://nhi.no/forside/fettrik-middelhavskost-gir-storst-vekttap-47712.html
Von Krogh L(2011)Spis middelhavskost og lev lengre, Nettside:
http://www.bramat.no/kosthold/livsstil/511-spis-middelhavskost-og-lev-lengre 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Kaffe inneholder koffein og kan dette hjelpe deg med å forbrenne mer fett?
Grønn kaffe inneholder, som grønn te, klorogensyrer som er positivt for vekttap.

Den nest beste dietten

Kosthold26.04.2017121

Hvis du ikke klarer det beste, hva med det nest beste?
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.

Den nest beste dietten

Kosthold26.04.2017121

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!