Trening eller kosthold?

Trening17.10.2016Rita Immerstein0

Fokusere på bare trening eller kun et sunt kosthold??

Hva er den beste investeringen du kan gjøre for kroppen når du beveger deg minimalt og har et lunkent forhold til ditt eget kosthold? Ny forskning viser til noen overraskende resultater. For om du bare satser på et sunnere kosthold, eller fokuserer på trening og et 3. alternativ, foretar endringer som gjør at du både trener og spiser sunt så kan alle 3 tilnærmingene gi deg omtrent samme resultater. Dette er gyldig dersom vi snakker om at konsekvensen er redusert kroppsvekt. Det 3. alternativet hvor du har fokus på både kosthold og trening er sannsynligvis den beste løsningen, men når det gjelder å gå ned i vekt så lar altså ikke resultatene vente på seg om du velger den ene, andre eller tredje løsningen.

I en studie som bestod av 3 grupper var målet at alle skulle miste omtrent 7 prosent av kroppsvekten over en 3 måneders periode. Det så altså ikke ut til å spille noen rolle hvilken metode deltakerne valgte for alle deltakerne opplevde en reduksjon i kardiovaskulær risiko fra 46 til 36 prosent.

Det er kjent at en kombinasjon av trening(økt fysisk aktivitet) og et regulert energiinntak reduserer faren for å utvikle sykdom i det kardiovaskulære systemet og man forventet derfor en større tilleggseffekt enn om man bare holde fokus på enten trening eller kosthold. Dette gav lite eller ingen utslagsforskjeller for det viktigste var nemlig at folk gikk ned i vekt(De 52 mannige og kvinnelige deltakerne var overvektige).

Kostholdsgruppen skulle redusere inntaket med 20%, treningsgruppen skulle øke treningsmengden med 20%, mens kombinasjonsgruppen skulle gjøre det samme, men med 10% justering på hver av dem i stedet.

En reduksjon på 20 i inntaket er overkommelig, mens en økning i treningsmengde på 20% kan føles ekstra tungt ifølge Weiss, som var en av forskerne. Alle oppnådde forbedring i forhold til blodtrykk, kolesterolnivå og risikoen for hjertesykdom sank likt i alle 3 gruppene. Allikevel blir det anbefalt å kombinere et sunt kosthold med økt fysisk aktivitet.

Hovedforskjellen i funnene var at kombinasjonsgruppen gikk ned i vekt raskere og det var større sannsynlighet til at de forhold seg til målene som var satt for dem. Omtrent 30% av kostholds- eller treningsgruppen falt fra, mens det i kombinasjonsgruppen kun var 5%. Dessuten kan risken for type 2 diabetes reduseres når man både trener og lever sunt samtidig. I tillegg vil personer som trener også redusere og kunne forebygge hjertesykdom.

Konklusjonen er altså at et vekttap skjer like greit om du fokuserer på det ene eller det andre, men vil du har større sjanse for å holde deg til målene dine og ha flere gode helse-effekter av å både trene og ha en sunn diett. Trening kan også forbedre næringsopptaket. Forskerne legger også til at det er viktig å trene det som faller riktig for deg og om du synes at en grønnsaks-smoothie er vanskelig å få ned så velger du selvsagt noe som faller bedre i smak for deg. Man skal tåle en viss «smerte», spesielt knyttet til det å trene, men gleden over et måltid og at treningen fungerer som en mental boost er viktig for å holde ut i det lange løp.

Kilde:
Health Day(2016) Diet or Exercise: What's Best for the Middle-Aged Heart, Nettside:
https://medlineplus.gov/news/fullstory_160988.html
Health Day(2016) 31 Million Older Americans Aren't Getting Enough Exercise, Nettside:
https://medlineplus.gov/news/fullstory_160984.html 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Hva skjer med muskelmassen, styrken og utholdenheten hvis du tar pause 1 mnd. eller 3 mnd. og lenger?
Det er bedre alternativer enn tredemølle og sykkel til oppvarming. Dette er den perfekte oppvarmingen!
Spiller poden din altfor mye? Dette kan være løsningen på å slå to fluer i en smekk.
43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.
Nøtter er en av de mest konsentrerte næringskilder vi har i kostholdet.
Hun gikk ned i vekt og så opp i vekt igjen - og ble strammere!
Abby Pollock (22) har gjort litt av en forvandling.
Vil en kaffekopp eller to føre til at du presterer bedre på trening?
Søtsug og andre cravings er din verste fiende når du er på diett.