På ketosediett er det en fordel å tenke "middag" til hvert måltid. For oss nordmenn som er vant til brødmat/korn i kanskje 3 av 4 måltider blir dette en fremmed tanke, og kan også virke slitsomt. Må man virkelig "lage middag" hver gang man skal spise? Svaret er ja, og dette er også en grunn til at ketosediett kan være krevende. Men det behøver ikke være det når man får inn rutinen og lærer seg noen snarveier. En fordel er at fet mat metter bedre og behovet for mange måltider om dagen kan bli mindre. Mange på lavkarbo trives med 3 måltider. Kanskje trenger du fire, eller kanskje bare ett eller to. Noe fasitsvar finnes ikke.
Når kjøtt, fisk eller egg danner basisen for måltidene er jo dette noe som normelt sett varmebehandles, og dermed øker tidsbruken. Å smøre seg ei skive er jo som vi vet mye mer lettvint. Derfor bør man gjøre det til en vane å alltid lage dobbel porsjon eller mer, når man setter i gang matlagingen. Å kutte ut brødmaten fordrer oss til å stå mer på kjøkkenet. Dette må man bare belage seg på, da det ikke finnes lettvinte løsninger eller tilfredsstillende hurtigmat for denne type kosthold. Det skal være kvalitet, og da må ting gjøres fra bunn med gode råvarer (det er synd at den gode, gamle husmora er på vei ut, gitt...)
Middagen du lager i dag kan du også bruke som som frokost i morra, forutsatt at du har laget dobbel porsjon. Å bruke rester til frokost er en stor fordel fordi de fleste ikke rekker eller har lyst til å lage mat om morgenen - men også fordi kald mat er en fordel tidlig på dagen. Varm mat øker apetitten, og det ønsker vi ikke til frokost.
Egg; kokte, speilegg, eggerøre, omelett... er alt raskt å lage og er "hurtigmat" i lavkarbosammenheng. Egg er en ganske komplett matvare det er fint å ty til.
Fisk er også "fastfood" da fisk trekkes 10-15 minutter i varmt vann (under kokepunktet), og vips ferdig. Ha noe grønnsaker du liker ved siden av (tips: surret purre) og godt med fett. Smør, rømme eller fløte er jo en klassiker sammen med fisk.
Kjøttmaten tar lengre tid enn fisk og egg, men fordelen er at en del matretter gjør seg selv. Ta f.eks. kjøttsupper som er perfekt ketose-kost. Bruk det du måtte finne av egnet kokekjøtt, med så mye fett som mulig. Såkalt høyrygg, bibringe, oksehaler m.m. finnes på supermarkedet og er grei på pris. Smell sammen kjøtt og noen grønnsaker (løk, purre, selleri, litt gulrøtter eller kålrot, persille - det du måtte like) og kok sammen ei herlig suppe. Er det for lite fett i kjøttet kan du kjøpe inn margbein og koke dette sammen for å få suppa feit nok. Beinmarg inneholder forholdsvis mye, svært sunt fett.
Fordelen med supper er at du lager dette raskt ved å smelle alt oppi ei gryte. La denne småkoke/trekke i alt fra 2 timer til bortigmot 1 døgn. Temperaturen vil avgjøre, men bruk minimum 70 grader. Fire timer med småkoking/trekking kan være en grei pekepinn. Da er maten klar når du er tilbake til neste måltid. Forøvrig er det bare å prøve seg fram, og du vil bli en god kokk etterhvert.
Et annet eksempel på suppe er fårikål. Denne klassikeren er flott lavkarbokost, og velger du sau fremfor lam (sau har mer fett), får du ei mer komplett og bedre suppe.
Til kveldsmat er min favoritt stekt kjøtt. Innmat er flott. Levergryte f.eks - nydelig mat, men også meget sunt. Brun terninger av lever i ei stor jernpanne sammen med sopp, løk, salt og pepper. Ha deretter i rømme og la det hele godgjøre seg litt. 5-10 minutter før du tar maten av plata hiver du i noe brokkoli. En enkel og forholdsvis rask nattverd. Hjerte og nyrer egner seg også som stekte retter. Man trenger ikke bruke dyre biffstrimler for å lage gode gryter. Innmat er topp. Prøv også den bortglemte lungemosen. Dette er god mat!
Ha alltid noe fett på lur dersom det ikke er nok i maten. Av nyretalg kan man koke matfett/smult. Dette er godt å ty til om man bruker magert kjøtt. For den som tåler melk er smør et enkelt og naturlig valg.
Glem heller ikke salater som et enkelt og raskt valg i farta. Kyllingkjøtt, ost, salat, agurk, tomat osv. sammen med en sunn hjemmelagt dressing er kurant.
Til sist bør det sies at kompromisser kan inngås og iblant kan det være greit å ta fram ei brødskive. Men om du på forhånd har laget eget lavkarbobrød som du har liggende i fryseren er det en OK løsning, da vanlig brød vil ødelegge for ketosen. Lavkarbobrød inneholder mindre mel, men gjerne mer kli og frø, samt fett og egg. Oppskrifter finnes på nettet.