Kjempeinteressant den siste der! Jeg hadde ikke fått med meg forskningen om at homogenisert melkefett kan vise seg å binde kalsium, men det skulle ikke forundre meg. At mangel på kalsium gir beinskjørhet hører vi stadig, samtidig er norske melkedrankere de med høyest forekomst av benskjørhet, som det står.
Det jeg har tenkt selv, uten at jeg har lest forskning eller hørt noe om det, er at opptaket av kalsium kanskje kan ha sammenheng med at man i stor grad bruker de magre melkeproduktene. Her finner vi ikke vitamin D, som man har funnet ut er viktig for opptaket av kalsium. Men vitamin D finnes det lite av i mager melk, ettersom dette er et fettløselig vitamin (antioksidant). Man tilsetter mager melk vitamin D med det formålet om å øke opptaket av kalsium, men så er spørsmålet om dette er en like god metode som å inkludere vitaminet enkelt og greit ved å drikke fetere melk. Da får man jo også det sunne melkefettet med på kjøpet
Hva tenker du?
Jeg har lest at kalsium i kumelka er bundet til kasein, et protein som i tillegg til gluten er det proteinet som er vanskeligst å fordøye. Dermed sliter kroppen med å nyttiggjøre seg av kalsiumet. Men ved gjæring (fermentering) brytes kaseinet ned og kalsiumet kan utnyttes. Motstandere av pasteurisering hevder også at oppheting også dreper enzymet fosfatase som brukes av kroppen til å oppta kalsium, men jeg finner ikke noe forskning på dette i farta. Vitamin D kontrollerer nivået av kalsium i blodet. Dersom det ikke er nok kalsium i kosten, tar kroppen fra skjelettet. Et høyt inntak av vitamin D vil faktisk demineralisere bena, med mindre inntaket er i samsvar med kalsium.
Sorry, ingen kilde, he-he, skal lete litt... Vel, her er en:
http://www.westonaprice.org/basicnutrition/vitamindmiracle.htmlUpasteurisert yoghurt medfører høyere utnyttelse av kalsium enn pasteurisert yoghurt:
http://www.jacn.org/cgi/content/abstract/26/3/288