Tips for et julebord med god samvittighet

Kosthold07.12.2012Rita Immerstein0

På denne tiden av året er de fleste av oss klare for å nyte tradisjonsrik julemat, julekaker, smågodt, nøtter og diverse god drikke.

Desembermåneden byr på mange hyggelige sosiale treffpunkter. Samtidig som du nyter merker du kanskje også at den dårlige samvittigheten kommer krypende? Det er vanskelig å takke nei til alt det gode som blir servert både på arbeid, av venner, på fest og hjemme sammen med familien. Fortvil ikke - med litt planlegging kan du med enkle grep gjøre den bugnende førjulstiden og julefeiringen til en litt lettere nytelse uten at det går ut over de store smaksopplevelsene og midjemålet.

LES OGSÅ: - Trening og alkohol

Enkle forberedelser

Dersom du nå passer på å spise litt flere lette måltider og tar en rask halvtimes gåtur hver dag kan du på et par uker redusere vekten med 1 til 2 kilo uten at det tar all verdens av tid og krefter. Dessuten er det viktig at du ikke «sparer» deg til julebordet ved å la være å spise regelmessig den dagen julepartyet skal holdes. Spis 2-3 lette måltider og unngå å gå skrubbsulten på julebord(Roede, 2012). Da kan du slippe å ende opp i et spisegilde du ikke har kontroll på. La deg inspirere av andre og samarbeid gjerne med venner og familie om de gode rutinene før jul.

Tips til valg av matvarer

Bruk varer med nøkkelhulls-merking og grovehetsmerke så vet du bedre hva du kjøper. Kjøp inn nok mat til julen, både den tradisjonsrike julematen, men også sunne alternativer som bidrar til at du i større grad kan ha rikelig med tilgang på god hjemmelaget mat i julehøytiden. Grovt brød, sild, magert kjøttpålegg av alle slag, røkt laks, egg, cottage cheese, mager kesam med sprite zero(smaker som rømme), juice og lettmelk er gode frokostalternativer sammen med tomater, agurk, paprika og mozarella og fetaost som tilbehør. Både lunsj og middag kan nytes med innbakt fisk, resten av kalkunmiddagen eller en velfylt omelett tilsatt restene av røkt svinekam eller juleskinke. Sammen med salat og grov pasta tilsatt en god olivenolje og balsamico eller stekte poteter utgjør dettte en kraftig og næringsrik lunsj eller enkel middagsvariant. Invitér familie og venner på et sildemåltid med eggerøre, flatbrød, grovt rugbrød, smør, dijon sennep og rømme laget av magerkesam. Sett aquavit og øl på bordet sammen med vann som tørsteslukker. Dette er et mettende, relativt sunt og godt julemåltid som er enkelt og raskt å tilberede.

På julebordet

På en julebuffet er det bare å velge og vrake og det betyr at du kan velge det som er sunt eller usunt. Spis alt av fisk, skalldyr, kalkun og juleskinke. Rent kjøtt og masse grønnsaker er også sunne alternativer som er velsmakende. Unngå blandingsprodukter som julepølse og medisterkaker. Er du en stor dessert-elsker kan frukt og bær anbefales sammen med litt av din favoritt-dessert. Du trenger ikke øse på med karamellpudding, riskrem og bløtekake for å få den skikkelige gode dessertfølelsen - suppler heller med litt lekker og velsmakende frukt og bær. Dessuten vil alkohol utgjøre ganske mye av det totale energiinntaket. Visste du at en velkomtsdrink, to øl, to akevitt og en cognac utgjør cirka 1000 kcal(Roede, 2011)? Ønsker du å hente inn noen kalorier kan det være et smart valg å bruke vann som tørsteslukker og heller supplere med alkohol. Drinken kan med fordel blandes med sukkerfritt blandevann og nytes utover julebordskvelden!

Høytiden

Spiser du lettere måltider før selve julehøytiden setter ordentlig inn vil du kunne nyte juledagene med bedre samvittighet(Coldevin, 2012). Dessuten kan det lønne seg å ta en gåtur før de store julemiddagene skal inntas. Det er lettere å bevege seg i forkant enn å ta det igjen på etterskudd. En gåtur før frokost mens de andre ligger og sover eller en skitur på formiddagen setter i gang både forbrenning og den gode sultfølelsen før middagen står på bordet. Vi småspiser gjerne litt mer i julen og det kan være godt å ha ulike alternativer til disse små mellommåltidene. Både nøtter, fiken, tørket aprikos, mørk sjokolade og frukt kan være gode alternativer til julekaker, konfekt og melkesjokolade. Visste du at på selve julaften kan kalorinntaket for mange av oss bli så høyt som 6000-8000 kcal(Hoff, 2012)? Med flere høytidsdager og gode middager og lite aktivitet er det helt klart at energien lagres relativt raskt. Isolert sett er det kanskje ikke noe å bekymre seg så mye for, men dersom desembermåneden i stor grad har mange fristelser å by på kan det totalt sett bety en vektøkning som utgjør noen kilo innen nyåret setter inn.

Lurer du på hva du spiser? Sjekk ut tabellene og finn energiinnhold i din favorittsnacks!

Nøtter
10 hasselnøtter 10g 65 kcal
10 mandler 10g 60 kcal
2 valnøtter 10g 70 kcal
2 paranøtter 10g 65 kcal
10 brente mandler 20g 110 kcal

Smågodt
1 bit konfekt 15g 70 kcal
2 seigmenn 12g 40 kcal
3 marsipankuler 50g 230 kcal
1 mintsjokolade 10g 50 kcal
1 karamell 10g 45 kcal
3 lakrisbåter 10g 30 kcal
2 sukkertøy 10g 40 kcal
1 bit melkesjokolade 10g 60 kcal

Julebakst
1 goro 15g 65 kcal
1 krumkake 20g 90 kcal
1 sandkake 20g 95 kcal
1 kransekakering 100g 480 kcal
1 smultring 50g 230 kcal
1 stykke delfiakake 30 170 kcal
1 kokosmakron 50 220 kcal
1 skive julekake 50 160 kcal
Kilde: Grete Roede AS

Nyt desember og de fristelsene høytiden har å tilby, hold deg i bevegelse og spis velsmakende sunne alternativer underveis og kjenn at kroppen er klar når nyåret setter inn!

Kilder:
Roede G.(2011) Tips for et lettere og litt sunnere julebord, Nettside:
http://www.sb.no/julens-gleder/tips-for-et-sunnere-og-litt-lettere-julebord-1.6649921

Hoff, A.(2012) Ned i vekt før julebordet? Nettside:
http://www.nettavisen.no/tjenester/article3493373.ece

Coldevin, U.(2012)Planlegg julebordsesongen, Nettside:
http://www.greteroede.no/rdogtips/kosthold/65804587.o2.html

Roede, J.(2012) Sunn - også på julebordet, Nettside:
http://www.kk.no/358532/sunn-ogsaa-paa-julebordet

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Redd for å legge på deg av all julekosen?
Skal du på julebord i år?
Du trener mye, men drikker også alkohol av og til. Vil det påvirke resultatene?
Se hva som skjer med kropp og sjel hvis du lar være å drikke i januar.
Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.
Disse kraftplantene og grønnsakene har mest proteiner i seg.
Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?