Julestemning med en sunn vri

Kosthold22.12.2013Rita Immerstein0

Lyst til å kose deg uten å ta helt av i julen?

Her kommer noen enkle tips som bidrar til at du kan nyte uten å gå helt av juleskaftet. Vi får i oss langt mer salt, fett og sukker i desember enn de andre månedene i løpet av året. Vil du unngå vektoppgang kan små grep bidra til en stabil vekt. Undersøkelser viser at vi inntar opp til 6000-8000 kalorier på selveste juleaften. I tillegg kommer førjulstiden og de andre juledagene hvor det går i ett med kraftmåltider som kan slå ut en hver kropp.

Måltider

Hold dine faste måltidsrutiner. Spis til samme faste tider og unngå småspising av sjokolade og pepperkaker gjennom hele dagen. Når du spiser varme måltider så pass på å fylle opp tallerkenen rikelig med grønnsaker før du legger resten av godsakene på (Witchalls C., 2013). Juletiden innebærer gjerne færre, men større måltider i løpet av en dag. Konsekvensen er at du er kjempesulten til hvert måltid og kaster deg over maten og ooops! Så var du stappmett før du visste ordet av det og du skal i tillegg gjøre plass til riskremen. Ett tips er å ta en proteinshake eller drikke et stort glass vann før middag. Vi trenger for det første mye væske til å fordøye store og energitette måltider og en proteinshake 30-60 minutter før middag døyver noe av den gnagende sult følelsen som kan oppstå.

Alternative kilder til energi

Tradisjonell julemat som ribbe og pinnekjøtt inneholder ofte mye salt og fett. Spis gjerne viltkjøtt, kalkun, kylling, torsk, laks og ørret som alternative middager i julehøytiden. En saus basert på melk i stedet for fløte er et velsmakende og sunnere alternativ. Lager du riskrem med lettfløte i stedet for vanlig fløte sparer du en tredel av kaloriene(Side2.no, 2011). Sukkererstatning fungerer bra til vanlig sukker i riskrem. Har du ikke prøvd alternativer til rød saus kan sukkerfritt jordbærsyltetøy eller sukkerfri vaniljesaus være enkle og deilige alternativer. Hjemmelaget vaniljesaus.Mager vaniljekesam toppet med frosne bær(blåbær og bringerbær) og et dryss med Crusli Solfrokost passer utmerket etter et kraftig måltid. Vent med å sette fram julekaker og marsipansjokoladen til ettermiddagskaffen og la heller nøtter(som må tas med nøtteknekker'n), fiken, epler, pærer og mandariner få en fast plass på bordet.

Trening

Juledagene gir rom for avslapning med familie og venner, men det åpner også muligheten for egentid. En kjapp gåtur i 45 minutter før middag eller en intensiv treningsøkt på gymmen bidrar til at du tåler et måltid proppet med karbohydrater langt bedre enn om du kun sitter i sofaen og løser kryssord(Clark S, 2009). Har du barn og landskapet utenfor stuevinduet er dekket med snø så vil noen runder i akebakken tære på energien til enhver voksen person. Legg opp til en gåtur hver dag i julen. En rask gåtur etter middag i 20 minutter er bra for fordøyelsen og næringsomsetningen.

Væskeinntak

Både brus- og alkoholinntaket øker i desember måned. Dette er også energikilder som gir mange ekstra kalorier til lagring. Tenk over hva du drikker og velg gjerne sukkerfri drikke som lettbrus og Fun Light eller iskaldt vann med isbiter laget av ulike saftsmaker.Test ut lavkarbo-øl til maten og skal du servere en aperitif eller drink etter maten kan lettbrus med fordel benyttes i stedet for vanlig brus. Drikk nok vann! Vi trenger mye væske til tungt fordøyelige måltider. For mange er det ikke uvanlig å legge på seg 2-4 kilo i løpet av desembermåneden. Dette er selvsagt ikke så mye for en mosjonist som trener 2-3 dager i uken hele året og som har et relativt balansert energiinntak, men er vekten i utgangspunktet for høy for deg, kan fire kilo virke ganske mye. Husk på at dersom du spiser jevnt og godt hele året og har lagt inn trening tilsvarende en halvtimes gåtur hver dag tåler du julen bedre. En utrent kropp med et usystematisk matinntak tåler julefeiringen dårligere fordi mindre bevegelse og lavere andel muskler av total kroppssammensetning bidrar til en generelt lavere forbrenning.

Nyt maten og julehøytiden - beveg deg med glede! God jul!

Kilder:
Witchalls C.(2013)How to have a healthy Christmas
http://www.webmd.boots.com/healthy-eating/features/how-to-have-a-healthy-christmas?page=3
Clark S(2009)5 ways everyone can combat Christmas Weight Gain 
http://www.bodybuilding.com/fun/5-tips-combat-christmas-weight-gain.htm
Side2.no(2011)Tips til en sunnere vri på julematen
http://www.side2.no/helse/article3292267.ece


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Overrask de du er glad i med en sunn Julestrømpe på Julaften.

Hverdagsmat med julesmak

Kosthold07.12.20185

Dette er vanlig hverdagsmat med en tvist av julesmak.

Sunnere hjemmelaget julegodt

Kosthold04.12.201816

Dette er julegodtet og dessertene du bør lage til jul som er ekstra sunne!
En søt avslutning på måltidet hører til i julen

Hverdagsmat med julesmak

Kosthold07.12.20185

Sunnere hjemmelaget julegodt

Kosthold04.12.201816

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!