40-åring debuterer i kroppsbygging

Intervju03.04.2014Joachim Marhaug358

Lars Kvanum har holdt en helårsform, og har bare gått litt mer ned for å stille i konkurranseform.

Lars Kvanum på 40 år (snart 41) har valgt å debutere i kroppsbygging og skal nå konkurrere mot gutta som er nesten halvparten så unge som han selv.

Fakta om Lars Kvanum
Navn: Lars Kvanum
Alder: 40 (snart 41)
Høyde: 173 cm
Vekt: ca 80kg
Arbeid: Prosjektleder innen innovasjonsprosjekter - hjelper bedrifter med å fremskaffe støtte til forskningsprosjekter
Sivilstatus: Enslig
Sponsor: DnB, via arbeidsgiver og lange arbeidsdager
Klubb: 24 Fitness

Teoretisk anlagt

Lars begynte tidlig med kampsport og data, allerede som 6-åring. Begge deler har til en stor grad formet livet hans og gjort han både avhengig av fysisk aktivitet og kunnskap.

- Kunnskap har nok gjort mye for treningen min, både på godt og vondt, siden det er veldig lett å grave seg ned i forskjellige teorier og forskningsresultater, og er det noe vi som har trent en stund vet, så er det at to studier sjelden konkluderer med det samme, smiler Lars lurt.

- For å gjøre en lang historie kort gjorde flere år med studier og stress i jobben at jeg plutselig fant ut at jeg ikke likte hvordan kroppen fungerte lengre. Jeg følte meg rett og slett akkurat så gammel som det sto at jeg skulle være! Det var startskuddet for å komme i gang med trening igjen, noe jeg gjorde for ca tre år siden.



Fritiden til Lars går mye til å utforske nye ting han kan lære mer om. For tiden går det på gastronomi, altså litt sære matlagingsteknikker. Interessen hans for mat gjør også at han forsøker å arrangere middagstreff så ofte han kan, enten for venner eller familie.

- Det har ikke blitt så mange middagstreff nå før jeg skal konkurrere. Det er vel også nå jeg burde si at jeg liker å være sosial og tar meg gjerne en tur i skog og mark? undrer Lars og fortsetter: - Men jeg må vel kanskje bare innrømme at jeg føler at jeg allerede har vært ganske sosial etter 40-50 timer på jobb hver uke i tillegg til 10-12 timer på trening. Skog og mark er koselig med rette personen, men det beste hadde vært å ha noen håndplukkede venner på middagsbesøk, etterfulgt av en lat dag med TV, smiler Lars.

Debutant som 40-åring

Lars skal debutere i Classic Bodybuilding. Han vil ta en real fight med de yngre gutta og gi alt han har. Men det å delta i kroppsbygging har også sin pris.
- Jeg har akkurat begynt å komme meg litt over sjokket over hvor liten poserings-"buksen" er! Jeg gleder meg uansett masse til å forsøke meg og man ser jo forskjell i hardheten i musklene. En 25-åring må lengre ned i fettprosent enn meg for å få samme definisjonen, men samtidig har de jo litt mer energi. Jeg tror det kommer til å bli gøy, og ekstra gøy om jeg gjør det bra på første forsøk og kan vise at vi 40-åringene ikke bare er blaute sofapoteter med klisne kamferdrops i lomma, ler Lars.

Det å debutere i en alder av 40 år var veldig tilfeldig for Lars. For seks måneder siden ville Lars svart at han ikke var interessert i å stille, men Bjørn Kaald har de siste månedene kommentert symmetrien hans og sagt at han har holdt en helårsform som ville gjøre det ganske lett for han å komme i konkurranseform.

 

- Bjørn varden første PTen min da jeg bestemte meg for å ikke være sofapotet lengre, så han har jo sett utviklingen min. I tillegg kjenner han jo mange av de andre i gamet. Sakte men sikkert begynte det å spire en liten interesse og da jeg klarte å komme på teamet til Tommi var jeg mer eller mindre solgt. Jeg har aldri sett en konkurranse selv og bortsett fra at jeg har lest min andel Flex og MD gjennom ungdomsårene har det liksom aldri vært noe poeng for meg å konkurrere. MEN - Bjørn fikk meg inn på tanken, og da var det jo litt sånn "nå eller aldri". Det går nok an å konkurrere etter 45 års alderen også, men det blir nok ikke lettere å debutere med alderen, forklarer Lars.

Hvor lenge har du trent målrettet for dette da?
- Målrettet for konkurranse har jeg bare jobbet i ca 8 uker. For meg er det styrke og det å holde seg frisk som er det viktige og med et balansert treningsprogram og en sunn livsstil ser man ganske OK ut, da også. Men målrettet mot kroppsbygging er kun 8 uker. Målrettet for å se minst like bra ut på stranden som dem som er halvparten av alderen min, derimot... DET har jeg jobbet målrettet med i et par år, gliser Lars.

Til nå har Lars bare fått positive tilbakemeldinger om han debutering.

- Det er klart det er noen som skal kommentere det med kroppsfiksering og at jeg "må kunne kose meg litt også", men de aller fleste er veldig positive. Det er jo litt gøy, sier Lars.

Trent kampsport i 10 år

Lars har vært veldig aktiv i sitt liv. Han har trent forskjellige kamsporter i ca 10 år og styrketrening med fokus på symmetri i ca 6-7 år. Judoen har ham veldig mye når det gjelder både styrke og masse kjerne og ben.
- Judoen er vel favoritten min - allsidig trening som involverer både styrke og utholdenhet. Som de fleste andre har jeg også spilt en del fotball, men gikk fort over til amerikansk fotball da jeg fant ut at de andre spillerne var laget av krystall. I amerikansk fotball fant jeg fort ut at jeg ikke tålte så mye mer enn vanlige fotballspillere og da var det tilbake til judo. Styrke var egentlig kun for å bli flinkere i kampsporten min, men etter å ha revet et leddbånd i kneet to ganger ble det slutt på både judo og brasiliansk jijitsu (kort karriere), forklarer Lars.

Kostholdet til 40-åringen

Lars er svært ensformig i matveien nå og bekrefter at på slutten av dietten hans nå går det stort sett i kylling og atter kylling samt litt ris, havregryn og litt rødt kjøtt.
- Spisedagene er heller ikke så mye å rope hurra for, men i helgen som var spiste jeg opp mot en kilo poteter med hjemmelaget salsa. Noe sier meg at det blir siste skikkelige måltidet før jeg er ferdig med siste konkurranse, smiler Lars.

- Dagsinntaket ligger på nå ca 1700 kcal for tiden, så vi får se hvilke justeringer som må gjøres fremover, fortsetter han.

Lars er en typisk old-school når det kommer til kosttilskudd. Det er egentlig bare tre ting han stoler på og det er kreatin, proteinpulver og aminosyrer om man må trene uten å ha spist skikkelig først.

- Det er nok mye av det andre som virker også, men det er få ting som slår bra ernæring og hard trening. Skal man begynne å bruke penger på flere tilskudd enn dette bør man være rimelig sikker på at man i hvert fall ikke holder noe tilbake på trening, at kostholdet er bra og at man ikke kaster bort flere dager i måneden på å være fyllesyk og spise kebab, forteller Lars.

Kun 8 uker på diett

Lars har vært i bra form før han begynte på diett. Han har kun vært på diett i 8 uker for å prikke inn formen ytterligere til sceneform.
- Jeg hadde et relativt greit utgangspunkt. Første delen var heller ikke så langt unna det normale kostholdet og jeg er nesten fristet til å si 4 eller 5 uker, sier Lars.

Lars synes egentlig det har gått greit å være å diett. Lars har opplevd at han har litt mindre energi enn vanlig, men om man har en diett som er noenlunde fornuftig og tar den tiden man trenger behøver det ikke å være så ille, mener han.

- Fysisk har jeg mistet noe styrke og trenger litt lenger pause mellom settene for å yte like bra som før og psykisk merker jeg at det er noen dager der det er mer snakk om "dørstokktimila" enn den gode, gamle "dørstokkmila". Trikset for meg har vært å flytte på de få karbohydratene jeg får og finne optimalt tidspunkt for å få energi fra dem, sier Lars.



Lars har mange gode oppskrifter når det kommer til diettmat, men akkurat i den perioden han er i nå er han streng på vanlig diettmat oppskrifter og da er det ikke så mye spennende.
- Det jeg pleier å gjøre, som er veldig godt, er å veie opp kyllingen min og legge i ziploc-poser sammen med buljong. Dette legger jeg i sous vide (et vannbad som gjør at kjøtt blir veldig mørt) før det går i fryseren. Dagen før tar jeg ut en porsjon og steker sammen med litt hjemmelaget krydderblanding. Da får jeg variasjon fra dag til dag, og da smaker til og med brokkoli godt, smiler Lars med et stort glis.

Han har planene klare for å hva skal gjøre når han er ferdig med konkurranse. På kvelden etter Oslo Grand Prix har han nemlig planlagt en biffmiddag med familien.

- Da satser jeg på en stor burger til forrett, en stor biff til middag, og kanskje spare-ribs til dessert. Rødt kjøtt, gjerne med en del fett og god smak, står høyt på listen. Dagen etter skal jeg være med på å arrangere bursdagen til en venn, og da blir det hjemmelaget reinskav som jeg skal ta med. Det er en av mine absolutte favoritter, sier Lars.

Variasjon i treningen

Normalt sett trener Lars en tre-splitt med alle rep-områdene i løpet av halvannen til to uker. Da blir det gjerne tre dager lav-rep, tre dager middels-reps og tre dager høy-reps.

- Jeg føler at dette gir meg veldig mye på alle områdene, uten at jeg tillater nok tid mellom hver periodiseringssyklus til å bli svakere i de andre rep-områdene. Totalt antall sett og reps kommer litt an på muskelgruppe, men det ender vel opp på rundt et par hundre reps totalt i løpet av en økt. Har jeg en muskelgruppe som trenger litt ekstra oppmerksomhet trener jeg den oftere, eller jeg trener den i et annet rep-område for å gi det stimuluset den trenger, sier Lars.

Kardio er også godt implementert i treningen til Lars og for øyeblikket ligger han på 6-7 timer i uken, hovedsakelig som LISS på ellipsemaskin.
- Jeg har tidligere på dietten kjørt noe spinning i sal, men da er det vanskelig å kontrollere pulsen og når kroppsfettet blir redusert må man også være mer nøye med å ikke slite seg ut for mye, forklarer Lars.

Favorittmuskelgruppe

Han liker godt å trene rygg nettopp fordi han er naturlig sterk der. Triceps liker han også godt ettersom de var ganske underutviklet fra før i følge ham selv ser man tydelig når de vokser.
- Det er uansett følelsen av å ha trent som er viktigst for meg. Om man snur spørsmålet er det bentrening jeg har lettest for å finne en unnskyldning for å slippe, og det er ben og mage som jeg er mest fornøyd med, sier Lars.

Samholdet i sporten

Lars er helt fersk i denne sporten og han har nå vært en del av denne sporten i noen uker og har fått kjent litt på hvordan det er å være en kroppsbygger.

- Jeg tror det mest fascinerende for meg, nå som jeg har kommet litt mer på innsiden de siste ukene, er graden av kameraderi og samspill. Selv mellom personer som konkurrerer om samme tittel. Som nybegynner har jeg fått mye konstruktiv hjelp av folk jeg vet jeg kommer til å dele scenen med og jeg hadde nok trodd at folk ville holdt hemmelighetene sine tettere mot brystet. Generelt sett vil jeg si at byggere kanskje er de mest vennlige og avslappede idrettsutøverne jeg vet om, sier Lars.

Har du noen forbilder da? Hvem ser du opp til her i verden?
- Kåre Willoch og Frank Zane - tenk om man kunne kombinert IQ og jernvilje fra Kåre med ståpå-viljen til Frank. Da hadde man kommet langt, humrer Lars.

Motivasjon og ambisjonene videre

Lars er veldig klar på hva som motiverer han og det er en veldig klar og enkel motivasjonsfaktor her i livet generelt.
- Det mest motiverende for meg er at jeg har sagt at jeg skal. Noe av det verste som finnes er å skuffe seg selv! Enda høyere på listen kommer det å skuffe alle dem rundt meg som jeg plager med spørsmål, Tommi, som setter opp dietten min og svarer på SMS hele døgnet. Når noen stiller seg så til rådighet ville det vært en nedtur å ikke bite tenna sammen og fortsette, forklarer han.

Målet med treningen til Lars er egentlig bare å holde aldringen i sjakk. Han liker å ha en kropp som fungerer når den skal og når han selv vil.

- Hvis jeg har lyst til å klatre i et tre når jeg blir seksti skal det ikke være styrke, kondisjon eller koordinasjon som holder meg på bakken. Når det gjelder konkurranser har jeg ikke bestemt meg enda. Jeg må rett og slett se hvordan det går og så finne ut hva jeg gjør videre. Gjør jeg det veldig dårlig vil det nok ikke være så motiverende, men kommer jeg sånn ca midt på treet skal man ikke se bort fra at jeg gir jernet for å vise at jeg også kan, smiler Lars.

24 Fitness og coaching

Lars trener på et småsentrene i Asker. Der er miljøet bra og det er en håndfull voksne som trener tungt og seriøst med vekter, mange voksne som trener kondisjon og stort sett veldig hyggelige ansatte. Han vurderer dog å bytte senter til et som har nok vektskiver til at man kan kjøre knebøy mens en annen kjører benpress. Han er også med i 24 Fitness-familien med Tommi Thorvildsen i spissen.

- Frem mot konkurransene er det Tommi Thorvildsen som "har ansvaret" for å sette opp program og diett for meg ut fra endringer i formen min. Jeg er inne på 24 Fitness en gang i uken nå for å sjekke status og gå gjennom poseringer, men selve treningen holder jeg i selv. Det er ingen som sjekker om jeg har gjort alle øvelsene eller hvilke vekter jeg har brukt - bare at jeg fortsetter å spisse formen, sier Lars.

Noen du vil takke til slutt?
Ja, men det er litt vanskelig å lage en liste uten å glemme noen. Det riktige er vel å si tusen takk til Tommi for innsatsen han gjør og så heller gi en gruppetakk til alle de herlige menneskene man møter på i denne idretten. Selv om det visstnok ikke er en idrett. Men masse herlige mennesker er det her! Store personligheter, sjenerøsitet, velvilje. Jeg har en relativt kort liste i hodet mitt, men jeg vil helst ikke glemme noen i farten, avslutter Lars.

Vi ønsker Lars lykke til på konkurransene!


Ken Nilsen skal konkurrere i Athletic Fitness.
Ulf Østigard debuterer som 60-åring i kroppsbygging!

Superform på Susanne Soydan

Intervju06.03.2015277

Susanne Soydan har lenge ønsket å konkurrere og nå er hun klar!
Henriette var egentlig mentalt og fysisk klar for å stille i 2015, men lot seg overtale av sin coach.

Superform på Susanne Soydan

Intervju06.03.2015277

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!