Marte Elverum i styrkeløftens Mekka

Intervju28.10.2014Anne Marie Hveding0

Marte befinner seg nå i Russland for å trene styrkeløft og lære seg russisk.

Marte Elverum er en nokså spesiell jente. Hun er både sterk og tøff, hun er en populær løfter både nasjonalt og internasjonalt, men ikke nok med det - hun snakker russisk og bor nå i St. Petersburd, Russland! For noen år siden reiste Marte til Hviterussland et år for å studere russisk. Hun har lenge vært fascinert av landet og dets kultur. Nå har hun igjen tatt turen ut av Norge for å studere russisk, men denne gangen var det til selve Russland, styrkeløftens «Mekka».

- Jeg er her på invitasjon av det russiske styrkeløftforbundet for å trene og lære russisk, forteller Marte. - Jeg går samtidig på et samlings/nettbasert studie I Norge, hvor russisk også vil komme til nytte etter endt utdanning.

Klar for VM

Marte har ikke tid til å trappe ned på treningen da hun etter planen skal løfte på VM i november. Men får hun trent optimalt i et annet land og med mye reising?
- Jeg trener på flere plasser, forklarer Marte om sin nåværende livsstil.-  Det finnes ganske få rene styrkeløftklubber her, de fleste plassene er blandet styrkeløft/fitness/bodybuilding etc. Jeg trener de "lette" treningene mine på et slikt gym ikke så langt ifra der jeg bor, ellers så trener jeg på et gym rundt en time fra meg hvor det er en god del styrkeløftere. Jeg kommer også til å ha en god del økter sammen med blant annet IPF-løfter Yury Belkin og Amiran Basov. Det finnes mange alternativer her, men jeg må si at det er lite som slår et treningssted med kun styrkeløftere slik vi stort sett har det i Norge, forteller hun.

Selv om det ikke er rene styrkeløftmiljøer i Russland har ikke Marte mye vondt å si om menneskene hun har møtt til nå.
- Jeg har kun hatt positive opplevelser med menneskene her, russere kan ofte se sure og alvorlige ut, men min oppfatning er at det er et veldig varmt og hjelpsomt folkeslag. Jeg har blitt tatt godt tatt i mot alle steder jeg har trent. Kjønnsrollene er nok litt annerledes enn hva vi er vant med i Norge, f.eks. får jeg sjelden lastet stanger ferdig før noen spør hvor mye jeg skal ha og tar over. Heldigvis så er ikke jeg noen feminist, så da får jeg noen ekstra minutter med pause, smiler Marte.

Hverdagen består for det meste av studier og trening. Marte går et bachelorstudium i Internasjonal Beredskap og studerer russisk ved siden av, som opptar morgen og ettermiddag før treningen på kvelden.
- Når jeg har fri prøver jeg å få med meg ting som skjer i byen og få sett mest mulig av denne vakre byen. På grunn av studier, trening og stevner blir det veldig mye reising, så jeg savner litt å ha den gode driven i hverdagen, sier Marte.

Sliter med vonde lår

Marte forteller hun ikke har fått utført treningen etter planen i det siste. Hun har slitt med lårene mer eller mindre siden før EM i mai og nå har det blitt såpass ille at hun har måtte trappe ned knebøyen fra 5 til 2-3 ganger i uken, noe hun håper vil gjøre susen.
- Jeg har fortsatt ikke funnet noen behandlere her i Russland som kan hjelpe meg, så jeg får langt ifra like mye behandling som tidligere da jeg bodde hjemme. Jeg brukte mange år på å finne gode behandlere som passet meg i Norge også, så regner vel med å bruke litt tid på det her også. Jeg skal uansett være klar for å løfte solide kilo på VM!!

Ulik kultur

Selv om Norge og Russland deler samme idrett er mentaliteten rundt det hele noe forskjellig.
- På plattingen så ser man ganske stor forskjell på russere og nordmenn. Veldig mange nordmenn (inkludert meg selv) viser mye følelser, både sinne og glede på plattingen. Mens russere er langt mer rolige, går fram til stangen, gjør sitt og tusler tilbake igjen. Slik er det for så vidt på trening også. For meg blir det en tilvenningssak å knebøye til Unbreak My Heart av Toni Braxton slik som jeg gjorde i går. Men jeg mener at slike ting gjør man kun sterkere i hodet, alt showet rundt løftingen er jo bare for gøy til syvende og sist, sier Marte.
http://youtu.be/Hp4jxePPu7s?list=UU19Ae-5JeYnS9dxEjKFy-pg

Å kjøre opp til et VM utenfor sin egen trygge klubb kan være en utfordring. Marte forteller at hun synes treningen går bra og har fått gjort det aller meste av treningen etter planen. Selv om ikke alt blir som det pleier.
- Formen er nok langt ifra på topp enda,» innrømmer Marte. Hun dro på seg en skikkelig forkjølelse for noen uker siden og dette påvirket formen en del i tillegg til forandringen av lokasjon. «Det å gå fra å bo på bygda og være vant til å bruke bil til å kjøre fram til døra over alt til å bruke kollektiv transport i en storby med 5 millioner innbyggere innebærer mye gåing, noe jeg bare må bli vant til med tanke på treningen. Jeg kommer til å reise til Norge på landslagssamling før VM, samt samlinger ifm. utdanningen. Men det blir nok kun ved landslagssamlingen jeg får trent med min trener Dietmar før VM.

Lærer seg russisk

I et land hvor få kan snakke godt engelsk kan språket være en utfordring.
- Det går veldig bra med såkalt "survival-russian". Jeg har overlevd nesten ett år før i et Russisktalende land så det er jeg vant med. Russisken min er langt ifra god, men det skal den bli i løpet av dette året. De fleste er veldig tålmodige og forståelsesfulle.

Etter oppholdet i St. Petersburg håper Marte å sitte igjen med en bedre russisk enn hun har i dag, men også en bedre vennskap på tvers av landegrensene.
- Jeg håper at på sikt kan vi få til et bedre samarbeid på tvers av nasjoner i styrkeløft slik at vi kanskje kan få tatt livet av eventuelle fordommer man kan ha mot hverandre, og ikke minst dele de flotte antidopingholdningene vi har i Norge her. Ellers kommer jeg nok til å sitte igjen med mange gode minner fra en av verdens fineste byer, både på personlige plan og treningsmessige, smiler Marte.

Til slutt forteller Marte om sin tilknytning til Russland.
- Jeg har veldig lenge følt en tiltrekning til Russland, ikke kun styrkeløftmessig, men også Russlands historie, kultur og litteratur. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor. Selv om livet er langt enklere i Norge så trives jeg veldig godt i Russland og føler meg på en måte veldig hjemme her.»


Anne Marie Hveding 

Anne Marie har drevet med styrkeløft siden 2010 og har en rekke medaljer innen styrkeløft. Hun er meget interessert i styrkeløft og er også utdannet ernæringsfysiolog.

Marte Elverum satte ny europeisk rekord i markløft med hele 220 kg RAW.
Marte Elverum (27) er en verdens sterkeste kvinner. Bli bedre kjent med henne!
I høst kan du se Marte vise rå styrke i serien Råskap på TV3.
Det ble en tøff og spennende kamp i -72 kg-klassen på EM i åpen klasse. Marte løftet seg sterkt til hele 4 medaljer.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.
Da kan denne metoden være noe for deg.
Derfor bør du trene pull throughs.
Slik unngår du å lure deg selv.
Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.