- Det burde bli forbudt å stille Bikinifitness

Fitness08.01.2016Rita Immerstein0

Ja, du leser riktig. Det er nettopp dette Pilotfrue innleder med i et av sine blogg-innlegg

Det blir møtte med blandede reaksjoner. Noen sier seg 100% enig i det hun skriver, mens andre bare blir frustrert, irriterte og mildt sagt forbannet i sine motsvar.

Hva er egentlig respekt for individet?

I beste fall er hennes innlegg en meningsytring som man kan velge å overse, men det er ikke så lett når det som skrives presenteres som sannhet og fakta. Hun argumenterer for at hun har utdanning innen ernæring og kjenner flere atleter som driver med bikinifitness. Hun presiserer at hun respekterer menneskene «bak denne fasaden» og sier samtidig at «maken til dårlig forbilder skal du lete lenge etter»(Pilotfrue.no). Hvordan dette kan fremstå med respekt for enkeltmennesket er uforståelig.

Det å være et forbilde handler i stor grad om at mennesker har en betydning for andre og at det gjenspeiler en persons vilje, prestasjoner og gode egenskaper. Tenk over dette Pilotfrue og dere lesere: Dersom du synes de er dårlige forbilder, lurer andre jenter til å leve usunt, at de ser forferdelige ut og gir deg frysninger, kunne du da samtidig sagt at du respekterte dem? Det kunne i hvert fall ikke jeg. Jeg tror heller ikke jeg kunne rakket ned på en sport på denne måten uten å ha et godt fakta- og forskningsbasert materiale å henvise til. Det at man kjenner noen utøvere eller har kunnskap om trening og ernæring kvalifiserer heller ikke til denne type «sannheter».

Drømmen om å bli sceneklar

Det hun har helt rett i er at det er de færreste som har den mentale styrken til å bli sceneklare i denne sporten. Det krever planlegging og mye bruk av tid penger til både kosthold, trening, poseringstøy, tanning og reiseutgifter for å nevne noen. Bikinifitness-jentene trener styrke, men relativt mange av dem har også en idrettsbakgrunn som tilsier at de kan shape kroppen sin til nettopp denne kategorien innenfor fitness og kroppsbygging. Det er helt riktig at noen sliter med kroppsbildet og har en tøff periode etter sin første konkurranse. Her er det et stort potensiale for dagens coacher til å ivareta jentene enda bedre i etterkant av en konkurranse. Spesielt fordi mange av dem er unge og sårbare. Det er ingen tvil om at sporten er tøff, og den er også spesiell nettopp fordi kroppsfokuset er så sterkt i perioder. Det er jo tross alt fitness- og kroppsbyggingens natur og grunnprinsipp. Gir det andre rett til å harselere med disse atletene - nei det gjør det så absolutt ikke.

Snu om på flisa

Jeg har levd i dette i miljøet i 25 år og har nok noen andre tanker og observasjoner å legge til. Husk for all del at det ikke er et ønske fra min side å presentere dette som sannheter, for den eier jeg overhodet ikke.
Så langt ser jeg ikke på kroppsbygging og fitness som en idrett. Man har lagt prestasjonene bak seg i det man entrer scenen og viser fram resultatet. Jeg liker å kalle det en sport fordi man dag etter dag trener målrettet og presterer på gymmet for å få det resultatet man ønsker. Jeg vet også at for noen jenter, siden det nå er de som ble utsatt for dette blogginnlegget, har opplevd fitnessverdenen som sin redningsarena. Noen har hatt et alvorlig og forstyrret spisemønster, men har med struktur, kunnskap og sterk vilje rettet opp sin helsestatus nettopp gjennom fitness.

Når det gjelder bikinifitness, så anses det av mange innenfor miljøet som en «lettvekter» i forhold til bodyfitness og kroppsbygging. Det var nok også noe av intensjonen til IFBB da kategorien ble lagt til i porteføljen. Jenter skulle ha muligheten til å entre scenen tidligere og bikinifitness ble da en mulighet og en «quickfix» til å få til nettopp dette. Som nevnt har mange av dem et godt idrettsgrunnlag bak seg, noe som er en fordel om du vil komme i konkurranseform rimelig raskt og uten kravet til særlig stor muskelutvikling. Det handler altså mer om å forme kroppen og samtidig blir sterkere(ref:strong is the new skinny).

Det å generalisere er en skummel og skremmende tendens, ikke det at jenter ønsker å stille eller at selve sporten er under utvikling. Sporten har riktignok hatt sine opp og nedturer, men at den stadig har mer fokus på en helhetlig løsning for hver enkelt atlet med tanke på både treningsmengde, riktig kosthold og tilstrekkelig hvile er det ingen tvil om. I stor grad er fitness og kroppsbyggerverdenen basert på erfaring gjennom flere tiår. Mange forskere «hoppet bukk» over denne sporten og dette miljøet. I dag kan man se tilbake og vite at det har vært mange viktige bidrag som er gitt gjennom alle disse årene og som også andre idretter kan nyte godt av.

Hardtrening og forberedelser til konkurranser er tøft for kroppen og som nevnt i noen av svar-innleggene er heller ikke proffidrett ansett som sunt. Forskjellen her er vel at de fleste toppidrettsutøvere får tilrettelagt hverdagen sin på en langt mer praktisk og smidig måte enn atletene innenfor fitness og kroppsbygging. De tjener heller ingen penger og må derfor også jobbe fullt ved siden av. Mange presterer svært bra, men det er kanskje fordi de liker å leve under press, disiplin og med nøye planlagte hverdager. En slik hverdag er ikke for alle, men det finnes altså de som elsker å leve på denne måten. De som ikke håndterer denne levemåten bør vurdere nøye om de skal utsette seg for denne livsstilen eller lempe litt på kravene.

Det er selvsagt hver enkelt sitt valg og husk at enhver evne til endring, liten eller stor, er en prestasjon i seg selv!

 

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Nå står sporten foran et ytterligere fall på grunn av eksklusive eneretts avtaler og medier som blir stengt ute.
Michelle Dale Claussen har tatt to 2. plasser i år. Se supertøff treningsvideo av henne!

Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Oslo Grand Prix er tidenes muskelshow. Se video, bilder og resultater.

Norges sprekeste sykepleier

Intervju06.04.201884

Denne spreke sykepleieren tok førsteplass i Bikinifitness. Cecilie Holm er i toppform!

Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!