8 tips for å holde treningen i gang

Trening17.02.2020Fride Skjønsberg0

Ikke gi opp! Slik holder du treningen i gang.

Du startet treningen med god driv, nå er det bare å fortsette den gode driven fremover. Men, hvordan skal du holde motivasjonen oppe og få trening til å være en naturlig del av hverdagen ikke bare i januar, men gjennom hele året.

Mange har høye ambisjoner når det nye året setter inn, du lager deg planer og mål du ønsker å nå. - Ja, for en ting er å sette seg målene, et annet er å gjennomføre de. Og vet du hva, det skal du klare. Så lenge du forsetter med treningen og holder den i gang.

Indre motivasjon

Den indre motivasjon og den mentale innstillingen din er helt avgjørende for hvilke resultater du oppnår. Dette er kanskje den aller viktigste faktoren for at du skal komme deg på trening.Ha giv, gnist og positivitet rundt treningen. Trening skal være lystbetont og være givende.

Målsetting

Sett deg mål. Del dem gjerne opp i delmål. Her må det planlegges hva treningen skal gå ut på og velg de treningsformene du foretrekker. Hva slags form er du i nå, hva er det du ønsker og hva slags behov har du? Målet du setter deg må være realistisk, og det må altså være mulig for deg å gjennomføre. Gode resultater krever at du trener over tid. Det er gunstig å starte rolig og lett i starten, for så å heller øke intensiteten og mengden gradvis deretter. Tren effektivt når du først trener. Så kommer resultatene sakte men sikkert.

Variasjon

Er også en utrolig viktig faktor innen motivasjon. Opplever du et ork, eller stagnasjon på treningsformen kan variasjon være redningen. Fet er ofte ikke mye som skal til. Det er viktig å gjøre forandringer, be enten om hjelp eller tenk utearenaene. Beveg deg litt i naturen, gå på ski, joggetur, prøv en ny aktivitet, svømming? Er du inne på senteret og du føler styrketreningen din er blitt kjedelig eller stoppet litt opp, prøv et nytt treningsopplegg. Legg til nye øvelser, eller varier treningsmetode.

Fleksibilitet

Du trenger ikke trene 1 til 2 timer når du er på gymmet. 30-45 minutter med effektiv og riktig trening er minst like bra om ikke bedre.

Treningskompis

Få med deg en treningspartner på trening. Dette kan gi deg god motivasjon, trygghet, kanskje kan dere bytte på å bestemme hva økta skal inneholde, booste hverandre og være motivatorer for hverandre. Det er også enklere å komme seg på trening når man faktisk har en avtale med en kompis om at dere skal møtes til det tidspunktet den dagen.

Trening som vane

Få treningen din til å bli en vane i hverdagen. Legg opp dager du skal trene og velg deg tidspunkter som passer i samsvar med de andre gjøremålene dine i hverdagen. Deretter bestemmer du deg for hva slags aktiviteter du skal trene og hvordan denne aktiviteten skal gjøres. Er det styrketrening som står på planen, sett opp hvilke øvelser, sett og reps, pauser og prosent av RM du skal gjøre.

Unngå teite unnskyldninger

Det finnes faktisk ingen unnskyldning som er bra nok for ikke å trene.Det å bruke tid på helsen og kroppen din er faktisk en av de beste og viktigste tingene du kan gjøre for å opprettholde et godt liv. Her snakker vi både om fysisk god kroppslig form og det mentale. Trening er avkopling i hverdagen.

Du trener for din egen skyld

Du skal trene for din egen skyld, ingen andre, ikke de rundt deg, ikke for kjæresten din eller vennen dine. MEN FOR DIN SKYLD: Ha trua på deg selv og dine mål.
DU må kjenne etter at det er lystbetont å trene, du skal ha lyst til å trene, ha det gøy og føle at treningen gir deg noe. Gled deg hele tiden over de små tingene du oppnår ved treningen. Enten om det er du føler at i dag hadde du en skikkelig bra treningsøkt fordi alt bare klaffet, du hadde mye energi og alt gitt som det suste. Eller at det er fordi du løp mila enda raskere i dag enn du gjorde i forrige uke. Kanskje du perset i markløft eller klarte enda 1 til hang-ups.Ta med deg de små gledene hele tiden, det er de det er flest av.

Tenk over dette

Hvilke øvelser skal du velge? Øvelsene må velges ut fra den hensikt og målet du har med treningen. Alle vil ha stor nytte av å utvikle stabiliserende styrke, fordi det er gunstig både for å kunne utføre styrketrening riktig og for å unngå skader. Når du trener stabiliserende styrke, kan du enkelt bruke egen kroppsvekt som belastning. Etter hvert som grunnlaget er lagt, vil det være på tide å velge mer spesifikke styrkeøvelser som passer til dine mål og hensikten med treningen din.

Riktig løfteteknikk
Det er svært viktig å kunne utføre god løfteteknikk, men spesielt viktig dersom du bruker vekter som motstand. Hvis du løfter feil kan det føre til skader og plager.

Oppvarming
En oppvarming er en svært viktig for å hindre overbelastning og skader under selve treningsøkten. Den beste oppvarmingen å gjennomføre øvelsene du har i treningsprogrammet og gjøre disse med lett belastning. Gjerne 12-15 repetisjoner, et par minutter før første ordentlige serie starter.

Er kjernemuskulatur så viktig?
En sterk kjernemuskulatur gjør deg rustet til at kroppen tåler høyere belastning i baseøvelsene som knebøy, markløft, frivendinger og typiske olympiske løft.

Styrk svak muskulatur
Muskler som gluteus medius (utoverføring av benet), vastus medialis oblique ( muskler på innsiden av låret) rotatorcluffen (utoverroterende i skulderen) er muskler du bør styrke.

Tøyning
Tøyning kan øke bevegeligheten din og mange bruker tøyning som en treningsmetode for å forberede musklene til kommende aktivitet eller trening. Dette kan øke blodgjennomstrømningen i kroppen og gjøre så du restituerer bedre.
Har du stram muskulatur i for eksempel lår, hofter, skuldre og bryst kan det føre til kompensasjoner og skader. Derfor bør du øke bevegeligheten og tøye der du kjenner det trengs.

Ikke gi opp - se fremover
Sliter du med motivasjonen, tenk alltid positive tanker. Se for deg målsettingen din og keep up the good work. Det er ikke sikkert du er så langt unna målet ditt som du tror.

Tenk også litt over dette

1. Det er moro å teste kroppen, det er gøy å utfordre kroppen til nye stimuli. Det å sjekke hva slags grenser kroppen har og hva den er i stand til er artig.
Det er godt å kjenne på endorfinene du får når du enten løfter, tungt, løper fort, sykler langt, mestrer en ny øvelse, kjører en hard sirkeltrening osv. Det finnes ikke mange følelser som slår denne fantastiske treningsfølelsen
2. Du har godt av trening, både kroppen din og hodet ditt har godt av aktiv bevegelse. Vi er skapt til å bevege oss, og hjernen har godt av å kople av en times tid i løpet av dagen.
3. Er du glad i mat? Du kan spise mer om du trener
4. Du får overskudd av å trene. Trening gir deg også energi, og den er helt vidunderlig.
5. Trening som et fristed. Har man en jobb, går på skole, er på forelesninger, andre gjøremål som tar mye energi, vil trening kunne gi deg energi til å prestere bra på alle disse arenaene. Du får koplet av i hverdagen.
6. Optimal og gunstig trening vil gi deg en sunn og frisk kropp. Det vil kunne redusere smerter i muskler og skjelett.
7. Du vil kjenne følelse av å være sterkere psykisk av å trene. Bedre selvdisiplin og viljestyrke er nøkkelord.
8. Systemene i kroppen blir bedre. Både fordøyelsessystemet, muskelsystemet, skjelettsystemet, sirkulasjonssystemet, respirasjonssystemet, lymfesystemet, til og med immunsystemet blir bedre. Altså alle kroppens systemer arbeider sammen og dette er gunstig for kroppen.
9. Trening gir deg en godfølelse. Du føler deg bra etter du har trent. Du får en god følelse. Dette kan føre til bedre selvtillit og selvfølelse. Disse to er faktisk noe av det viktigste vi kan kjenne på i livene våre. At vi har det bra med oss selv.
10. Sist men ikke minst, disse har du hørt mange ganger før:
du får økt muskelstyrke av å trene styrke, du får bedre kroppsholdning, økt forbrenning, du forebygger som sagt skader og mange andre livsstilsrelaterte sykdommer og du strammer opp kroppen.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Han var i en stygg bilulykke og knuste alle bein i kroppen.
Den unge Tammy Hembrow (23) med nesten 8 millioner følgere på Instagram er søkkrik.
Cerebral parese stopper ikke denne bestemte unge løfteren på 19 år.
Legene gav ham 1% sjanse til at han kunne gå igjen etter en motorsykkelulykke.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!