Patrick gikk ned 40 kg og begynte med styrkeløft

Intervju22.11.2017Joachim Marhaug0

Patrick Johansen er en 20 år gammel gutt fra Momoen i Aurskog-Høland som gikk ned 40 kg

Patrick Johansen er en 20 år gammel styrkeløfter som er å finne på skolebenken eller på gymmet.

Navn: Patrick Johansen
Alder: 20 år
Høyde: 180 cm
Vekt: 83-84 kg
Bosted: Momoen, Aurskog-Høland
Arbeid: Påbygg VG3, Planen er å studere personlig trener etter dette året.
Instagram: pattyboyboy

Veien til Patrick har hatt både nedturer og oppturer, men når han tenker tilbake på det nå så har det egentlig gått ganske lett for ham i forhold til det han trodde. Alle har sine nedturer og man tar det på mange forskjellige måter.

I 2014 gikk Patrick på VGS

Det hele startet sommeren 2014 hvor Patrick skulle starte på VG2 på en skole der det var mange idrettselever og de fleste så veldig bra ut.

- Jeg trodde jo så klart at alle som var tynne eller så litt store ut hadde six-pack som var hovedfokuset. Jeg møtte også ei jente som holdt på aktivt med kajakk denne sommeren som var ganske godt trent som også gikk på Wang toppidrett. Og når store meg da møter hun her for førstegang så følte jeg meg lite verdt. Og det fikk meg til å tenke meg om hvor mange år jeg har kastet bort på å leve det jeg vil kalle et dårlig liv siden jeg ikke brydde meg om hva jeg puttet i meg og kiloene bare fortsatte å gå oppover. Etter to uker på skolen hvor jeg da gikk IKT-Serivcefag så meldte jeg meg inn i et treningstudio og la om kostholdet mitt helt, forteller Patrick.

Fra usunt til sunt

For Patrick så handlet det hele om å legge om livsstilen sin. Droppe fastfood og nei-mat til et sunt kosthold med ja-mat.

- Før jeg startet så opplevde jeg livet mitt som et greit liv da jeg var i et miljø der ingen var topptrente, og jeg spiste akkurat det jeg ville uansett hvor jeg var. Men jeg så jo selvfølgelig at jeg var overvektig, men hadde ingen motivasjon til det å gå ned. Som overvektig har jeg drevet med en del idretter som fotball, håndball, kickboksing og utfor sykling. Jeg følte egentlig aldri at det var noe særlig hard motgang med trening eller mat. Det eneste som kunne være en motgang var humøret eller energien. Jeg har et stort mangel på jern og D-vitaminer og siden jeg spilte ganske mye data og brydde meg ikke noe særlig om hvor mye søvn jeg fikk alltid siden jeg heller fokuserte på å spille mer enn å få nok søvn for å få en bra skoledag og en bra treningsøkt. Etter at jeg gikk ned disse kiloene så følte jeg meg automatisk bedre, men måtte fortsatt jobbe en del med meg selv da jeg fortsatt ikke var fornøyd siden jeg ikke var markert noen steder og hadde så klart igjen litt fett som hang. Men jeg vil si at jeg lever godt med meg selv nå selvom jeg ikke har den perfekte kroppen som de fleste på gymmen drømmer om, men å gjøre ting clean kan ta evigheter for noen og kortere tid for andre.

Men en ting jeg aldri kommer til å angre på er den harde jobben jeg gjorde for å få til dette. Dette har også ført til at jeg driver aktivt med styrkeløft siden jeg etter hvert ble kjent med noen styrkeløftere på gymmen som løftet tungt og hardt. Dette inspirerte meg at man kan se bra ut selvom man ikke pumper spesifikke muskelgrupper hver gang man trener. Jeg kan slenge på at jeg startet helt på bunn i vekter etter denne vektnedgangen. Men turte aldri å prøve baseøvelser før jeg hadde gått ned i vekt, kjørte da baseøvelser ved siden av mitt program jeg fant på nettet. Vinteren 2016 besøkte jeg Askim styrkeløft klubb for å få en økt der jeg gikk igjennom teknikk i baseøvelsene siden jeg veldig gjerne ville starte med styrkeløft og konkurrere senere i dette. Og startet da på programmet jeg fikk av klubben å la alle andre programmer på hylla, forklarer Patrick.

Patrick gikk under denne tiden ned 40 kg. Han veide 120 kg og per dags dato ligger han på en vekt rundt 82-83 kg siden han konkurrerer i -83kg klassen i styrkeløft. Dette tok ham 8-9 mnd.

Var et mobbeoffer

Patrick var et mobbeoffer på barneskolen og ungdomskolen.

- Jeg var et mobbeoffer på barneskolen og ungdomskolen. Jeg fikk ikke så harde kommentarer på ungdomskolen, så jeg klarte å skyve det litt mer til side. Men siden jeg stammet, var overvektig og turte aldri å si ifra så var jeg det svakeste punktet og da tok de så klart meg. Jeg fikk noen depressive tanker etter hvert når mobbingen foregikk over lengre tid, men har ingen problemer med dette nå lenger. Men etter denne reisen jeg fortsatt er på så har det gjort meg til en bedre person med årene, jeg respekterer folk som de er og ønsker heller å hjelpe de og klarer heller å se helheten i ting og heller tenke meg om flere ganger før jeg gjør noe, sier Patrick.

Slik gikk han ned

Patrick startet med kardio og så begynte han med et treningsprogram.

- Når jeg startet så trente jeg utrolig hard kardio til å starte med, deretter så gikk jeg å trente det jeg ville 6-7ganger i uka. Etter hvert så fikk jeg et fullkropps program som jeg gikk over flere dager, men jeg la så klart til flere økter enn det programmet hadde, fant et «bodybuilding» program som virket spennende hvor det var delt opp i muskelgrupper. Mandag: Bryst & Tricep Tirsdag: Rygg & Biceps Onsdag: bein og skuldre også startet programmet på nytt igjen da på torsdagen. Før dette la jeg så klart til kardio på starten eller etter. Vinteren 2016 startet jeg med styrkeløft og har siden det kjørt «styrkeløft program» som jeg får av treneren min i klubben jeg er medlem i, sier han.Når Patrick la om kostholdet så startet han å spise egg, ris og kylling som hovedretter hverdag.

- Jeg spiste så klart baugetter eller annen brødmat man fikk kjøpt i kantina på skolen. Kjøpte også ganske ofte cola, sjokolade eller skolebrød også under skoledagen siden jeg fortsatte å gå ned i vekt. Men spiste kanskje litt mindre om dagen selvom jeg ikke visste det selv. Per dags dato så går jeg på kcal underskudd for å gå ned litt mer fettprosent da jeg ønsker å holde meg i vektklassen jeg konkurrer i nå og kanskje få mer markerte muskler, men å gjøre dette clean på en person som allerede har gått ned så mye tar tid og jeg har selvfølgelige noen dager i måneden hvor jeg koser meg litt med mer clean mat, proteinbarer osv eller kanskje en pizza. Jeg har også noen bulkedager, hvor jeg enten cheater litt eller spiser mer av den sunne maten varierer litt. Men aldri mer enn en dag i uka eller 2-3ganger i mnd. Men har ikke kuttet bort fastfood for alltid.

Patrick fikk ikke hjelp med noe og han gjorde alt på egenhånd. Eneste var litt teknisk hjelp fra folket på gymmen til litt teknikk i øvelser.

Hva er sunn matglede for deg?
Å spise det vi i trenings verden man kaller clean/lean mat, og da mener jeg proteinrik mat med karbohydrater og da eventuelt sunt fett.

Hva er din favorittrett i dag?
Må være Pizza fra den lokale fastfood sjappa med Ost, bacon og skinke.

Trivsel, matglede og støttespillere

Patrick må ha trivsel for å kunne gjennomføretreningen sin.

- Trivsel har veldig mye å si for hvordan treningsøkten min går, hadde jeg trent på et gym hvor jeg ikke følte meg hjemme eller følte at folk ikke ville ha meg der så hadde jeg nok ikke trent så mye og øktene hadde aldri gått bra. Og at jeg får støtte og positive kommentarer på at jeg er flink til å holde maten vedlike gjør at jeg trives enda mer, sier Patrick.- Å legge om maten helt kunne vel være tøft til tider, men gikk for det meste bra da jeg spiste en del som jeg ville. Jeg spiste dog alltid egg på brødskiva som regel til frokost og kyllingfilet og ris til middag. Men som sagt så spiste jeg litt vanlig/dårlig mat også. Når jeg tenker tilbake kunne jeg vel kanskje fått bedre resultater av og bare spise den gode maten til alle måltider.

- Det er veldig viktig for meg å ha støttespille rundt meg. Jeg har venner og familie som er veldig positive til det jeg har gjort/gjør. Om jeg har dårlige dager har jeg alltid noen på gymmet som kan pushe meg litt om jeg ønsker.

Fortsatt sulten på videre fremgang

Selv om Patrick har gått ned en hel del ønsker han å stramme opp og bli sterkere i styrkeløft. Derfor er motivasjonen på topp!

- Motivasjonen til å fortsette har jeg fått av de tingene jeg har oppnådd, folkene rundt meg og ikke minst hvor mye mer jeg kan oppnå med det jeg driver med. Selv om det er en hard jobb så må man bare gjøre det om man ønsker gode resultater. Stay strong! Ser også en del på youtube og flere fra instagram verden kontakter meg og motiverer meg veldig! Selv om jeg har til tider lyst til å gi opp, sier Patrick.

Patrick ønsker komme så langt som mulig innen styrkeløft. Han har ganske høye mål, men det også viktig med delmål. Han vil øøfte så mye som mulig på NM i styrkeløft april 2018 og ikke minst få en ordentlig markert kropp etter hvert. Patrick har også streifet tanken om å kanskje prøve og nå sceneform en dag, men det får komme senere eventuelt.

Overvekt i dagens samfunn

Fra en som har vært der selv. Hva føler han om dagens overvektige?

- For min del så kan folk få lov til å være overvektige, men jeg kan innrømme at når jeg ser overvektige folk kjøpe seg dårlig mat opp til flere ganger i uka eller at de sliter med ting så får jeg så dårlig samvittighet og vil hjelpe de. Jeg vil si at det kan forebygges på den måten at man bare spiser mer sunt i hverdagen, fordi alle finner noe sunt de liker. Men de får leve som de vil om de ikke vil, sier Patrick.

Hva tror du årsaken er til at vi er så opptatt av utseendet vårt?
- Det er ikke noe tvil om at vi er opptatt av utseendet vårt fordi vi skal bli akseptert i alle sosiale sammenhenger, om det er på fest, skole, snap, insta alle ønsker å bli sosial akseptert. Jeg kan slenge med her at samfunnet vi lever i er hardt og jeg ble akseptert av nesten alle med engang jeg begynte å se bedre ut og blir nå akseptert av de fleste rundt meg. Og jeg tror mange ikke hadde akseptert meg om jeg fortsatt hadde vært overvektig dessverre.

Hva vil du råde andre som er i samme situasjon som du har vært i?
- Tenke seg om flere ganger før de skal kjøpe mat eller lage, og kanskje bare gå lange turer? Ikke alle trenger å bli sterke eller tynne som flis. Da vil jeg si det holder med å spise litt sunnere og gå noen lange turer, rett og slett være mer aktiv.

Dine 5 beste tips for å endre livsstil å gå ned i vekt

1. Spis sunt, trenger ikke legge om hele kostholdet men spis sunt.
2. Tren hardt, men ikke så hardt at du ikke klarer å gå. Du skal elske treningen.
3. Være sosial, så man ikke knekker sammen pysisk og vær tålmodig.
4. Gjør ting simpelt i starten ikke la sosiale medier lure deg, kontakt en PT om du ikke skulle klare det selv. Men ikke betal dyre dommer for noen kg.
5. Det første du gjør skal ikke være å fylle opp skapet med freshe kosttilskudd som du ser alle bruker, jeg brukte ikke et kosttilskudd på min vektnedgang. Ignorer alle negative folk rundt deg.


Se fitnessreisen til denne spreke 73-åringen
Etter at Kelly ble lam besluttet ektemannen hennes gjennom 14 år å gjøre det slutt etter 4 dager.
Nå har hun operert vekk den overflødige huden. Se hvordan hun ser ut nå!
Går Eddie Hall fra strongman til bodybuilding?
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!