Svart ris..
Aller først: Svart ris og villris er ikke det samme som en del tror. Svart ris er fra thailand med fiberrikt ytre. Villris er ikke ris, men ugress som vokser i USA og Canada. Men de ligner på hverandre.
Svart ris er litt hardere i konsistensen og mer klerberlig enn hvit langkornet ris (middagsris). Dette gjør at den må kokes 10 minutter lenger og gjør den godt egnet til matretter som risotto, sushi m.m. Det er også mer smak i den så den er veldig god i matretter uten saus. Og fargen gjør maten ekstra morsom og spennende.
I tillegg til å ha mer fiber, lavere g.i., mer protein så innholder også svart ris skyhøye mengder av antioksidantet antocyanin (like mye som blåbær). Antocyanin forebygger hjerte-kar sykdommer, forebygger diabetes II, hjelper regulere blodsukkeret ved diabetes I, motvirker aldring av hud, beskytter nervesystemet og virker anti-innflammatorisk (betennelsesdempende). Det forskes mye på i bruk til kreftbehandling og viser tegn til at det kan hjelpe kroppen bekjempe kreftceller og bevare friske celler.
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1669Jeg prøvde svart ris for første gang nå for ikke lenge siden og ble positivt overrasket over hvor godt det smaker og hvor gøy det er med lilla ris, hehe. Blir litt kraftig med bare svart ris, så blander 50-50 med vanlig middagsris og da er det helt perfekt. Skal aldri spise annet.
Etter dietten skal jeg prøve å lage sukkerfri risengrynsgrøt på 50% svart ris, hehe. Må jo bare bli fantastisk.