Debutant i rute

Intervju11.04.2012Rita Immerstein86

23 år gamle Henrik Finne fra Skien er klar for sin første konkurranse i classic bodybuilding og er i disse dager i sin siste fase av forberedelsene.

Jeg møtte ham på Pro Gym i Skien og da jeg kom satt en avslappet og smilende Henrik og ventet. Henrik har gått ca 3 måneder på diett og trener til daglig på Pro Gym. Han arbeider som selger og er også Personlig Trener. Han er 172 cm høy og veide 92 kg når dietten startet. Målet er å komme under 80 kg til Sandefjord Open.

Hvem er Henrik?

Jeg er en energisk person som hele tiden liker å ha noe å gjøre. Jeg har en "stå-på-motivasjon" og i det betyr det også at jeg kan være litt utålmodig. Han tror at om andre skulle beskrive så ville de si at "Henrik gir aldri opp!". Mens vi sitter der sier en av hans venner: "Henrik er en ordentlig go'kar"! Som en utadvent person kan Henrik fortelle at det å lese bøker ikke er helt hans stil. Han legger smilende til: Jeg leser gjerne trenings- og kostholdsrelaterte artikler framfor en bok. Jeg liker godt å være sammen med venner og dattera mi selvfølgelig. Jeg er en sosial og utadvendt kar.

Din drømmeferie?

"Det må definitivt være åreise på ferie med min 3.5 år gamle datter til varmere strøk" svarer Henrik smilende. "Eller gå på Olavsberget med sommerformen og vaskebrettet på plass" sier noen i forbifarten og Henrik ler og svarer: Tja, kanskje det!

Hvordan har konkurranseforberedelsene vært for deg?

Under denne perioden har jeg fulgt en enkel diett. Har både gluten- og laktose allergi så jeg har hovedsakelig spist, kjøtt, fisk, ris og grønnsaker til alle måltider. Det er viktig at det smaker greit og dette er jo også en del av mitt daglige kosthold for øvrig. Det er egentlig ikke så stort skille mellom dietten jeg går på og hvordan jeg spiser til daglig. Dette er en livsstil og da er det finjusteringer som er foretatt med tanke på konkurranseforberedende diett. Henrik har styrt mye av sin diett selv, men har selvfølgelig fulgt tips og råd underveis. Han er takknemlig for den støtten som han får av "gutta på gymmet". Jeg er en rastløs person og merker at jeg må lytte til kroppen under en diett. Det er viktig å kunne få slappe av på sofaen på kvelden og få en skikkelig natts søvn. Det går selvsagt noe utover det sosiale livet med venner, men et viktig motto for meg er: Lytt til kroppen!

Hvordan har du lagt opp treningen?

Treningen på diett har i hovedsak bestått av 1-2 timer kardiotrening hver dag, samt 5 styrkeøkter i uken. Jeg er glad i å variere styrketreningen og er mindre opptatt av hvor mange kilo jeg løfter. For meg er det viktigst å løfte med optimal teknikk og høy nok intensitet. Jeg har nok en ganske tradisjonell sammensetning på treningen med f.eks bryst og triceps på samme dag. Jeg trener alt fra 1 til 5-split. Under diett ligger jeg høyere på antall repetisjoner. Jeg trener for å få bedre symmetri og fokuserer på å få nok restitusjon. Dessuten har jeg benyttet meg mye av massasje, spesielt av beina for å definere og arbeide med muskulaturen. Kardiotreningen utføres ofte med moderat intensitet. Jeg kunne valgt høyere intensitet og kortere økter, men dette er kun et valg jeg har tatt. Poseringstreningen blir intensivert nå de siste 14 dagene før konkurransen. Da er det å posere hver kveld for at poseringene skal sitte og for å øke utholdenheten til all poseringen på scenen.

Det er forøvrig viktig at jeg greier å tilpasse treningen til den vanlige hverdagen med arbeid, familie- og sosialt liv. Jeg har hatt et godt humør under hele dietten og det er godt å kjenne at en blir lettere og at kiloene blir færre. Det bidrar i seg selv til et godt humør. Synes det har gått helt greit å gå på diett!

Hvordan ser en dag ut for deg under diett?

07.00 Står opp
08.00 Kardio en times tid
09.00 Frokost og deretter mat hver 3. time
(kjøtt/fisk,ris, grønnsaker og/eller proteinshaker, egg og salater til alle måltider)

Jeg er på arbeid på dagtid og trener på ettermiddagen. Dessuten har jeg hatt en spisedag i uken under hele dietten. Maten blir ikke veid og målt opp, jeg spiser stort sett på "feeling" og synes det fungerer helt utmerket. Jeg synes det har vært helt ok å gå på diett - det gjelder bare å finne gode rutiner og passe på at man alltid får en god start på dagen!

Har du noen favorittøvelser?

Jeg liker veldig godt sidehev og chins. Det er øvelser som gir meg bra pump og kontakt. Jeg er mest fornøyd med brystmuskulaturen og brystet virker det som jeg genetisk sett har anlegg for å bygge lett på. Måtte faktisk tone ned treningen av brystet for å sikre en mer symmetrisk overkropp! Ellers liker jeg flat hantelpress på brysttreningen, push down med tau for triceps, bicepscurl stående med rett stang og knebøy er et absolutt must! Bakside lår trener jeg mye i maskiner og benytter tåhev i beinpress for leggene. Magetreningen forgår mye i red core-slynga!

Framtidige ambisjoner og mål?

Jeg skal først og fremst stille i Sandefjord Open og vurderer deretter Oslo Grand Prix i neste runde. Jeg har som mål å fortsette å trene bra og jeg tror nok at jeg helt sikkert vil på scenen igjen på et senere tidspunkt. Jeg gleder meg i første runde til å stille på Sandefjord Open. Jeg har alltid vært fasinert av muskler fra jeg var liten gutt og var 16 år da jeg begynte med styrketrening, så inntil nå er min beste prestasjon den tålmodighet jeg har hatt i de syv årene jeg målrettet har trent for å bygge opp kroppen. Kroppsbygging er en idrett som passer meg bra - jeg liker å å få resultater basert egen vilje og stahet. Lagidrett er ikke noe for meg, men for noen er det kanskje viktig og bra med et ytre pressmiddel og støtte fra de øvrige lagspillerne. Når jeg spør Henrik om han har drevet med en annen idrett og hva alternativet til kroppsbygging kunne være for ham, bruker han lang tid på å svare. Det ser ut til å virke litt utenkelig at han skulle drive med noen annen idrett, men svaret kommer omsider litt nølende: - "da måtte det bli en eller annen form for kampsport tror jeg"

Kroppsbyggingens fordeler og ulemper - hva mener Henrik?

Jeg synes at miljøet i kroppsbygging er veldig bra. Det finnes mange positive personer og miljøet er langt mer positivt enn kanskje det folk tror. Dessuten bidrar idretten til at man får en sunnere livsstil. Jeg skulle nok ønske at det var bedre dekning av utøvere innenfor kroppsbygging og fitness, men legger Henrik til: jeg synes at Treningsforum dekker mye i magasinet og at det er en god balanse mellom websiden og magasinet. Det er en viktig kunnskapsformidling som foregår via Treningsforum.

Har du noen forbilder?

Jeg har ingen spesielle forbilder, men jeg er opptatt av folk som får resultater. Det at folk kommer i god fysisk form viser ikke alltid hvor hardt arbeid som ligger bak. Henrik fortsetter: - Allikevel når det kommer til stykket så er det ikke bare det fysiske jeg setter pris på av resultater hos andre - de må også være et forbilde gjennom sin atferd. Det er viktig hvordan folk oppfører seg og at de er greie mot andre i sine omgivelser.

Hva spiser du når du skal nyte et godt måltid?

Taco er nok favorittmaten min, men skal jeg invitere på skikkelig middag så er biff med tilbehør en ordentlig god middag. Min favoritt drikke er energidrikk fra Self, men når jeg ordentlig skal kose meg så er det veldig godt med en Strawberry daquari!

Har du noen kostholds- og treningstips til andre?

Jeg mener det viktig å få i seg nok proteiner og karbohydrater. Jeg har laktoseintoleranse, men har heldigvis tilgang på Self-proteinpulver uten laktose fra min sponsor som er MH-kosthold! Mitt eget favoritt tilskudd er nok Cellxpand fra Self. Når det gjelder trening er det viktig å fokusere på hele kroppen, men jeg mener at bein og rygg er ekstra viktig å ha fokus på.

Henrik sier avslutningsvis: - Jeg har lyst til å takke sponsor MH-kosthold og progym-gutta for hjelp og støtte. Når det er sagt så er han i grunn klar for et nytt måltid, for de 3 magiske timene siden forrige måltid er allerede gått. Det er det jo bare å unne ham nå som det går mot slutten av diettperioden! Lykke til!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Ken Nilsen skal konkurrere i Athletic Fitness.
Ulf Østigard debuterer som 60-åring i kroppsbygging!

Superform på Susanne Soydan

Intervju06.03.2015277

Susanne Soydan har lenge ønsket å konkurrere og nå er hun klar!
Henriette var egentlig mentalt og fysisk klar for å stille i 2015, men lot seg overtale av sin coach.

Superform på Susanne Soydan

Intervju06.03.2015277

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!