Øyvind Haugrav

Intervju03.05.2012Bjørnar Brende Smestad91

Øyvind Haugrav er en av Norges desidert beste benkpressere. Nylig løftet han 247,5 kg i benkpress på stevne, uten utstyr

Du bommet jo på 252,5 kg selv om 247,5 kg gikk veldig lett opp, hvordan forklarer du det?

Jeg tror nok det at 247,5 kosta litt mer enn hva det kanskje ser ut til på filmen. Jeg var veldig usikker på formen mot dette stevnet, og hadde i forkant satt meg som mål å sikte på alt fra 242,5-247,5. Helst 245, men veldig gjerne 247,5, og tangering av den uoffisielle norgesrekorden.

Hadde jeg derimot vært litt mer klar over formen hadde jeg nok gått lavere i 2. løftet. Kanskje så lavt som 237,5, eller 235, og deretter gått på 250 i 3. løftet. Tror det hadde gått fint den dagen.

Når blir det forsøk på over 250 kg igjen?

Neste forsøk blir 9. mai. Da er det et lite seriestevne i Brumunddal. Her blir det nok et litt bedre opplegg mot 250 kg enn det ble på stevnet som var nå. Krysser fingrene for at formen vil være like fin, og er den det så skal nok 250 kg gå ganske komfortabelt. I verste fall er formen noe dårligere, men tror ikke jeg trenger å være i like fin form for å få det til. Tror jeg har litt å gå på her.


Hvordan føles det egentlig å være så vanvittig sterk i benk? Du løfter jo hele 47,5 kg mer enn den magiske grensen på 200 kg, som i seg selv er langt over det de fleste drømmer om.

Hehe. Ja, jo. Jeg tenker ikke så mye på det, men 100, 150, eller 200 er jo mye for mannen i gata kanskje, men når en legger inn i litt vilje, og sjel for å prøve å hevde seg mot toppen i den tyngste vektklassen så blir jo ting litt annerledes. Jeg veide inn på 143kg under dette seriestevnet, og etter 8 år med aktiv innsats for å prøve å opparbeide en grei styrke, så bør en jo etter hvert kunne forvente litt mener nå jeg da. 

 

 

 

Er det aktuelt å dra på seg skjorte, og utfordre storkanoner som Martin Rønning, og kanskje ta internasjonal medalje?

Å dra på seg skjorte blir nok ikke aktuelt fremover. Av den enkle grunn at jeg finner utstyrsfri løfting som den mest interessante konkurranseformen, og inntil jeg fatter interesse for noe annet vil jeg nok holde på med dette fremover.

Det frister ikke det bare for å kanskje forsøke på en verdensrekord? Du var jo for eksempel veldig nært til å ta ungdomsverdensrekorden på NM i Molde i 2006?

Hehe. Nei, det frister nok ikke så mye. Det sagt, så tror jeg uansett ikke at det bare hadde vært for meg å dra på meg en benkskjorte. Selv om kanskje grunnstyrken skulle tilsi at det hadde vært mulig, så er det nok en god del trening som måtte til uansett. Det tekniske aspektet med det å benke med skjorte, og ikke minst at jeg mangler enormt mye toppstyrke.

Uansett, så er nok ikke dette aktuelt. Utstyrsfritt er det jeg synes er morsomt, og dette er nok det jeg vil fortsette med.

Har du noen langsiktige mål du håper å nå i benkpress, hvor sterk kan du (og kanskje et menneske?) bli i benkpress?

Tja. Jeg har vel kanskje det. For noen år siden kom jeg over en liste på powerliftingwatch.com. Dette var en liste over alle som har gjort 600 lbs, eller 272,5 kg uten utstyr i benkpress på et stevne. Det hadde vært kjempegøy og fått navnet sitt på denne lista, men med tanke på hvor mye trening jeg mest sannsynlig må legge ned for å få til dette, så er dette kanskje også det endelige målet mitt når det kommer til treningen. Skulle det nå vise seg at jeg når dette, så betyr det nok også at mange andre i verden er i stand til mye mer. Likevel legger jeg nok 300 kg i benkpress som den nærmest absolutte grensa til hva som vil være mulig å gjøre godkjent på stevne, uten utstyr, og selvsagt rent av en person.

Hva var utgangspunktet ditt? Hvor sterk var du egentlig i starten?

- Hehe. Jeg var nok ikke så veldig sterk. Da jeg begynte å trene regelmessig med vekter var styrken helt ok. Første gang jeg prøvde benkpress gjorde jeg 100kg ganske greit som 15 åring. Etter ca. et år med trening hadde jeg rundt 160 i benkpress. Men det skal nevnes at jeg hadde trent styrke i form av kroppsøvelser som push-ups, dips, chin-ups osv. gjennom en årrekke før jeg i det hele tatt begynte å trene aktivt med vekter. Dette ga meg nok et godt grunnlag, så er nok ikke så mye når en tar i betraktning dette.

I markløft derimot gikk det kanskje noe fortere for seg. Jeg dro 160kg ved det aller første forsøket. Hadde vel rukket og vært 14 noen måneder. Jeg begynte å trene markløft regelmessig høsten 2004, og dro 302,5 på syd-norsk 2006.

Du har jo hatt nordisk rekord i markløft som ungdom, du har ikke hatt lyst til å stille i alle tre øvelsene?

Jeg har nok ikke hatt så veldig lyst etter at jeg ga meg som styrkeløfter etter NM 2006, men jeg ser nå hvor dumt det kanskje har vært, og ikke ha trent markløft, eller knebøy siden jeg ga meg. Men det var et valg jeg tok den gangen, og jeg hadde ikke motivasjon til å gjøre noe annet enn benkpress akkurat da. Ikke har jeg motivasjon til noe annet i dag heller. At jeg tok kneet mitt på samme stevne har jo også vært en fin unnskyldning til å la være å trene knebøy.

Men det kan jo hende jeg blir med på et styrkeløftstevne eller to fremover. Skulle jeg komme i gang med markløft så vil jeg nok anta at jeg etterhvert går over til å delta på styrkeløftstevner, fremfor rene benkstevner. 

 

 

 

Hvem er best i Norge?

Vil nok rangere Martin Rønning, og Carl Yngvar som de beste i benkpress i Norge i åpen vektklasse med utstyr. Uten utstyr vil jeg nok sette David Hellmikstøl på en 1. plass med 235 kg (riktig nok gjort på trening) på 98 kg kroppsvekt. Dette er ingenting annet enn vanvittig.

Har du noen benktips for unge håpefulle som ønsker å komme på et bra nivå?

Tja. Kan vel først starte med å tilegne seg kunnskap om hva som er en optimal teknikk i benkpress, film noen sett på trening, og undersøk om du ikke kan forbedre deg på dette området. Her er det nok mye å hente for veldig mange. Når det kommer til selve treningen, så er frekvens, og mengde et par gode stikkord. Tren benkpress minimum tre ganger i uka med benkvarianter som styrker eventuelle svakheter. Benk med kloss etc.


Forslag til gode benkpressprogrammer kan være Dietmar, eller et lett stilt Sheikoprogram. 

 

 


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

uten utstyr!

Ny Norgesrekord i benkpress

Styrkeløft26.10.20092

Grizzly løftet 305,5 kg
Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.

Ny Norgesrekord i benkpress

Styrkeløft26.10.20092

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!