Stine Moen Nilsen (19) debuterer i Athletic Fitness

Intervju03.04.2013Marika Lejon333

Stine Moen Nilsen er bare 19 år og har drevet med langrenn, fotball, turning og alpint. Nå er hun bitt av fitness-basillen.

Kanskje ikke så rart siden hun hadde et svært bra utgangspunkt. Bli bedre kjent med den talentfulle, dyktige og treningsglade jenta her!

Navn: Stine Moen Nilsen
Alder: 19 år, født 30.juni 1993
Bosted: Kommer fra Molde, men flyttet til Oslo høsten 2012 for å studere.
Yrke: Student ved Norges Idrettshøgskole
Gym/klubb: Team Performance
Meritter: Stiller for første gang denne våren. Fredrikstad Open 6. april og Oslo Grand Prix 14. april. Ellers har jeg mange medaljer, priser og gode plasseringer innenfor fotball og langrenn.

Når bestemte du deg for å stille og hvorfor?

Jeg har alltid vært ei treningsglad jente med stor variasjon gjennom årene som har gått, noe jeg er svært glad for den dag i dag. Jeg har vært aktiv innen ulike idretter som fotball, langrenn, turning og alpint. Variasjon og allsidighet er hovedbudskapet mitt. Etter at jeg sluttet med organisert idrett for ca. et års tid siden, har interessen økt mer og mer for styrketrening og deretter Fitness. Etter ei god stund med spesifikk styrketrening savnet jeg et skikkelig mål med styrketreningen og bestemte meg derfor for å satse mot Fitness. Jeg liker å ha noe spesifikt å jobbe mot og mitt første mål er nå å stille i klassen Athletic Fitness i Fredrikstad Open og Oslo Grand Prix.

Hvor lenge har du trent?

Jeg har trent hele livet. Jeg fikk ski på beina med det samme jeg klarte å gå på to bein og der startet det. Jeg startet fotballkarrieren min allerede som 5 åring og utover det har jeg trent svært variert. Jeg liker å teste ut nytt og spennende, samtidig som det er tøft og utfordrende! Når det kommer til styrketrening har jeg ikke trent spesifikk mer enn i overkant av et år. Før dette var det stort sett styrketrening gjennom aktivitet på skolen (gikk idrettsfag på VGS) og de ulike idrettene, men det var mest fokus på kroppsvekt og basistrening.

Hvordan er din livsstil nå i forhold til før?

Jeg har alltid vært opptatt av å holde meg i aktivitet og har også vært rimelig opptatt av kosthold. Jeg kan derfor ikke si at livsstilen min er så veldig forskjellig fra tidligere. Forholdet og kunnskapen bak kostholdet er vel den største livsstilsendringen med tanke på framgang og prestasjoner. Her har jeg hentet mye kunnskap hvor jeg har lært og erfart utrolig mye.

Kosthold - en stor livsstilsendring for Stine.

Man kan vel spørre de fleste som kjenner meg og de vil nok svare at jeg er ei matglad jente! Det er ingen tvil om at kostholdet spiller en svært stor rolle når det kommer til trening og fremgang på treningsfronten. En stor del av hverdagen min består nettopp av trening. For å optimalisere treningsresultatene mine, vil jeg naturligvis være veldig opptatt av hva jeg spiser. Sammen med spesifikk styrketrening var det kostholdet som i all hovedsak gjorde at resultatene kom, sakte men sikkert. Jeg er veldig glad i å lage mat og eksperimenterer ofte med sunne alternativer til frokost, lunsj, middager, kaker og bakverk. Jeg fokuserer på å spise bra, ligge i bra overskudd og passe på at maten skal tilpasses treningsnivået mitt. Jeg holder meg til sunn og ren mat i hverdagene og koser meg i helgene. Her syns jeg det er viktig med en god balanse, altså sunt og variert kosthold, men også rom for utskeielser. Det er viktig å ta vare på evnen til å kose seg, men alt med måte. Når man ikke kan sette seg ned å spise en sjokolade eller noen kakestykker uten god samvittighet, da syns jeg det har gått litt for langt. Har vi gjort en god innsats på treningsfronten, må man virkelig kunne belønne seg selv innimellom.

Kostholdet mitt består stort sett av reine matvarer med en god sammensetning av både proteiner, karbohydratet og fett, slik at jeg får i meg gode, sunne næringsstoffer. Proteinkildene mine får jeg i hovedsakelig fra kjøtt, kylling, fisk, egg og magre meieriprodukter. Karbohydratene henter jeg blant annet fra havregryn, speltmel, grønnsaker, frukt, bær og ris/quiona. Fettkildene får jeg fra nøtter, laks, mct olje/udos choise og omega 3.

Hvem har motivert deg?

Jeg har lenge vært fascinert av en sterk og veltrent kropp, både hos gutter og jenter. Jeg har alltid hatt lyst til å være sterk, ikke bare synlig sterk, men også sterk på den måten at jeg kunne vise det fram, dra nytte av det både på trening og i hverdagen. I barndommen ville jeg alltid utfordre guttene i håndbak og vise meg fram i gymtimene. Etter en periode med styrketrening og rett kosthold merket jeg at kroppen forandret seg og fikk fort positive resultater. Resultatene gjorde meg mer og mer motivert til å fortsette og det ga meg en stor mestringsfølelse. Jeg har alltid hatt stor interesse for trening og ernæring og har lest mye forskningsbasert stoff og bøker for å hente opp mer kunnskap. Den økte interessen min for muskler og veldefinerte kroppsformer førte etter hvert til at jeg ønsket å konkurrere i Fitness.

Venner og familie har motivert meg mye opp gjennom årene, men i all hovedsak er det meg selv, drivkraften min og konkurranseinstinktet mitt som motiverer meg. Deretter kommer mål, framgang, treningsglede og inspirasjon som viktige motivasjonsmomenter.

Hvordan ser dietten din ut?

Mye digg og god mat! I og med at aktivitetsnivået mitt er veldig høyt og fettprosenten relativ lav så ligger jeg veldig høyt på kaloriene. Jeg føler omtrent aldri sult og koser meg faktisk på diett!
En typisk matdag kan se slik ut:

• Måltid 1: Havregryn og proteinpulver + omega 3/mct olje
• Måltid 2: Kylling/biff, quiona og grønnsaker
• Måltid 3: Kylling/biff, poteter og grønnsaker + mct olje
• Måltid 4: Torsk, quiona og grønnsaker
• Måltid 5: Riskaker og proteinpulver (etter trening)
• Måltid 6: Laks, ris og grønnsaker

På diett er jeg 100% strict og følger kostholdet til punkt og prikke. Jeg lager mat og planlegger matbokser for neste dag hver eneste kveld. I og med at jeg har travle og givende dager med skole og trening, er det viktig at jeg planlegger dagene. "Failing to plain, is plaining to fail!".

Hvordan fungerer den i hverdagen med tanke på energi?

Siden jeg brenner så mye for akkurat dette, så har det ikke vært noe problem med tanke på energinivået i hverdagene. Det er klart at noen dager er tunge, men alt i alt holder jeg humøret og fokuset oppe. Mye fordi jeg trives så godt som jeg gjør i hverdagen. Trening er jo en stor glede og jeg elsker å presse meg selv litt ut av komfortsonen!
Humøret og energien er faktisk tipptopp om dagen! Jeg tror det sitter mye i hodet. Jeg bestemmer meg for å være positiv, og da er jeg det! Tenker man at tiden er tøff og tung så blir den det også. Dette er spesielt viktig nå de siste ukene mot konkurranse. Det er mange som sliter med blant annet sult og energinivået nå, og flere vil kanskje gi seg, men det er da jeg skal tenke: - derfor skal jeg fortsette å stå på, det er nå det gjelder!

Hvordan ser din treningsuke ut?

Jeg har lenge kjørt en periode med volumprogram hvor jeg fokuserer på å øke muskelstørrelsen gjennom sarkoplasmisk hypertrofi. Dette er vekst av den delen av muskelcellen som ikke bidrar til muskelstyrke, men som likevel har stor potensial for å øke i størrelse. Jeg trener spesifikt for å forbedre de ulike muskelgruppene i kroppen for å få best mulig symmetri/fysikk. Treningen tar derfor utgangspunkt i en 6-splitt hvor jeg belaster ulike muskelgrupper de seks styrkeøktene. I tillegg til dette kjører jeg 1-3 kondisjonsøkter hvor jeg veksler mellom ulike intervalløkter for å bedre oksygenopptaket. Jeg varierer kondisjonsøktene fra løping, roing og langrenn. Jeg kjører ingen "morgencardio".

Jeg går også idrettshøgskolen hvor det er mye aktivitet om dagene, noe jeg stortrives med. Vi lærer mye om trening og kosthold både i teori og praksis. Det er utrolig lærerikt, godt tilrettelagt og vi har dyktige lærere. Nå om dagene har vi undervisning i blant annet langrenn, skøyteidrett, turning og svømming/livredning. Det blir derfor en del aktivitet gjennom skolen også.

Treningsprogrammet mitt for styrketrening ser slik ut:

Dag 1: Rygg bredde og biceps
• Fokus på de brede ryggmusklene, rombemuskelen, kappemuskelen, ryggstrekkerne og forside overarm.
Dag 2: Forside bein
• Fokus på quadricepsene
Dag 3: Bryst og triceps
• Fokus på brystmusklene og bakside overarm
Dag 4: Bakside bein og rumpe
• Fokus på hamstring og setemusklene
Dag 5: Rygg tykkelse
• Fokus på ryggmusklene og akselmuskelen
Dag 6: Skuldre og legger
• Fokus på deltamuskelen, tykkleggmuskelen og flyndremuskelen.

Igjen er variasjon nøkkelen til min suksess. Jeg kjører 6 styrkeøkter i uken og varierer fokus på ulike muskelgrupper, øvelser og repetisjoner. Jeg har fokus på å trene så tungt som mulig med god kontakt. Teknikk, kvalitet og kontakt på trening er svært viktig for meg for å oppnå framgang. Jeg ligger stort sett mellom 8-12 repetisjoner og 3-4 sett for hver øvelse. Øktene mine er intensive med pauser på 40-60sek mellom hvert sett, med unntak baseøvelser som knebøy, markløft, hang-up osv, fordi dette er øvelser som involverer flere muskelgrupper samtidig og trenger noe mer tid å hente seg inn igjen. Varigheten på øktene ligger mellom 45-90min. Så lenge jeg har fokus på de rette muskelgruppene kan jeg variere i øvelser, men jeg har mine favoritter som stort sett går igjen i programmet. Hovedfokuset er å jobbe mot best mulig fysikk/symmetri.

Nå som konkurransen nærmer seg, legger jeg opp til litt mer spesifikk trening med fokus på chins, dips og roling. Alt i alt blir det svært mye aktivitet, men jeg liker det!

Hvem hjelper deg med diett, posering og kosthold?

Team Gymgrosissten med Bjørgulf Hansen og Thea i spissen. De har full kontroll på alt! Bjørgulf har satt opp dietten min og med sin ufattelig gode kunnskap har han virkelig klart å hjelpe meg til å komme dit jeg er i dag. Jeg så glad for å være en del av dette teamet, hvor alle sammen er kjempe gode og støtter hverandre!

Hva gruer du og gleder deg til?

Jeg gruer meg egentlig ikke til noe. Jeg stortrives om dagene og gleder meg bare til å komme i gang med konkurranse etter all denne hardtreningen, disiplinen, viljestyrken og pågangsmotet jeg har hatt, dag etter dag, trening etter trening. Fokuset har alltid vært tilstedet, og nå er det bare å holde fokuset ut de siste ukene. Jeg er litt spent på selve konkurransen siden dette er første gang jeg stiller i fitness. Man må bare starte en plass. Det blir gøy å konkurrere igjen, det har jeg savnet.

Jeg er også utrolig glad for all kunnskapen og erfaringen jeg har tillært meg på veien. Det er utrolig spennende å se endringene som skjer på kroppen. Det skjer store endringer fra uke til uke, og man lærer virkelig mye om seg selv gjennom en slik periode, både fysisk og psykisk. Det jeg har lært skal jeg bruke fornuftig og ta med meg videre mot nye mål.

Hva er mest positivt med fitness-grenen?

Jeg tror fitness har blitt en sport som kommer til å dra flere og flere mennesker til seg i løpet av de neste årene. Deltakelse i fitnesskonkurranser øker bare mer og mer, og dette er en utvikling som jeg ser på som positiv. Det er også svært mange jenter som følger strømmen og det viser bare at dette ikke er en sport bare for gutter! Det at jenter har åpnet øynene for styrketrening generelt syns jeg er veldig bra. Det er også en stor økning i publikum og jeg tror den økte deltakelsen og interessen er fordi flere og flere er svært opptatt av å trene å se bra ut.

Hva er mest negativt?

Naturligvis er det mange som blir inspirert av å se jenter som står som står på scenen i form av fantastiske bikinier, stylet opp fra topp til tå med både sminke, brunfarge, armbånd, ringer, glitter og ikke minst en veltrent og atletisk kropp. I denne forbindelse er det viktig å få fram at det som vises fram på scenen på selve konkurransedagen er et produkt av timer, dager, uker og måneder med dedikasjon, innsatsvilje, målrettet og hard trening. Du går også gjennom en lang diettperiode med kaloriunderskudd. I tillegg til å prestere optimalt på trening skal du også fungere i hverdagen ellers, med både skole, jobb, venner, familie osv.

Det å gå på en konkurransediett er absolutt ikke det samme som å slanke seg. Du må akseptere din egen kropp og ha et godt forhold til den før du begir deg utpå veien på scenen. Vrangforestillinger og spiseforstyrrelser i forhold til egen kropp egner seg ikke i dette miljøet. Du må jobbe med kroppen din, ikke mot den. Gjennom en konkurransediett vil man se at kroppen endrer seg en hel del gjennom disse månedene, men det er samtidig viktig at du har et godt forhold til kroppen din, også før du starter veien på scenen. Før man i det hele tatt legger ut på en diett mot konkurranse må man få orden på livet sitt i forhold til mat og kropp først.

Fitness krever altså dedikasjon hvor det ligger mye hardt arbeid bak. Det er flere viktige punkter jeg mener må til:

-Først og fremst må man ha grunnleggende kunnskap om trening og kosthold. Man må være psykisk klar.

-Du må ha et godt forhold til din egen kropp.

-Du må vurdere om du er selvstendig nok til å gjennomføre.

-Du må klare å gjennomføre en lang diettperiode og samtidig motstå fristelser.

-Du må være villig til å gi opp noe av det sosiale.

-Du må også vurdere om du har tid, økonomi og vilje.

Det å være på en konkurransediett er altså ingen lek. Det har sine utfordringer og er absolutt ikke noe som passer for alle. Til de som lar seg inspirere av fitnessutøvere er det greit å reflektere litt over slike problemstillinger. Likevel ser jeg på dette som en utrolig reise hvor jeg lærer mye om meg selv, både fysisk og mentalt. Selv har jeg brukt god tid på å forberede og innstille meg mentalt på hva denne perioden skulle innebære, og det går overraskende bra. Jeg vil også understreke at det ikke er nødvendig å ha som mål å stille på en scene/delta i fitnesskonkurranser for å komme i gang med styrketrening og et sunt og balansert kosthold. Begynn i dag!

Hvilke mål og forhåpninger har du?

Jeg prøve å ikke ha så store forhåpninger til meg selv denne første konkurransen. Jeg er med for mye av erfaringen sin del også. Resultatet tar jeg som det kommer, men jeg har virkelig jobbet med fysikken for å bli en beste utgaven av meg selv. Konkurranseinstinktet mitt er stort, så jeg vil jo selvfølgelig ha en god plassering, men prøver heller å være stolt og glad over meg selv for å ha jobbet så utrolig hard og lenge mot dette. Målet er å gjøre MITT aller beste å vise den beste versjonen av MEG!

Hvem vil du takke?

Jeg vil takke familie, venner og bekjente som har støttet, motivert og hatt troa på meg i alt arbeidet jeg har lagt bak dette. Jeg vil også takke min coach Bjørgulf Hansen som har hjulpet meg i min livs beste form!

 


Hanne er klar for å vise muskler

Intervju22.03.2018108

Hanne Lulu Holst stiller for siste gang - denne gangen i Bodyfitness.

Kokk skal delta i Athletic Fitness

Intervju01.09.201746

Christine er kokk og elsker å bake, men å smake på baksten må vente når hun skal delta i fitness.
Ken Nilsen skal konkurrere i Athletic Fitness.
Du ser Katinka Berget i Oslo konserthus, 8-9. Oktober.

Hanne er klar for å vise muskler

Intervju22.03.2018108

Kokk skal delta i Athletic Fitness

Intervju01.09.201746

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!