Nå er Sebastian Norgesmester i vektløfting

Intervju21.10.2014Rita Immerstein235

Fra strongmanutøver til vektløfter. Sebastian Farmen startet med kraftsport da han var 15 år gammel.

Sebastian Farmen startet med strongmankonkurranser og har siden også testet styrkeløft. Han har i dag drevet med vektløfting i 3,5 år og han mener selv at han har funnet sin hovedgren. Det hindrer ham imidlertid ikke i å stille på utstyrsfrie stevner og enkeltløft i strongmankonkurranser. Han er gjennomtrent og en "allrounder" med sterke fysiske og mentale egenskaper å spille på.

Sebastian Farmen bor og utdanner seg for tiden i Porsrunn til automatiseringsingeniør. Han kommer opprinnelig fra Kvelde og har siden han var 15 år drevet med kraftsport. Sebastian er 176 centimeter høy, veier 93 kilo og er 22 år gammel. Klubben hans er Larvik atletklubb, men han trener av praktiske årsaker også ved Grenland atletklubb i Porsgrunn, siden det er der han bor i forbindelse med sin utdanning.

Sebastians meritter

Sebastian deltok i sin første konkurranse i 2007 i strongman. I løpet av årene har han også prøvd ut konkurransedeltakelse i både styrkeløft og vektløfting i tillegg.

Strongman:
1. Plass 2010 og 2013, NM i stokkløft, - 90 kg
1. Plass i 105 kg i 2012 og i - 90 i 2014, NM i akselstøt

Styrkeløft:
1. Plass for junior 93 kg klassen, 2014, Nasjonalt utstyrsfritt stevne

Vektløfting:
2. Plass Junior NM, 105 kg, 2011.
1. Plass + 105 kg, 2012.
1. Plass Junior nordisk 105 kg, 2012.
2. Plass Senior NM 94 kg, 2013.
3. Plass 94 kg, 2014.
1. Plass Senior nordisk 94 kg, 2014.

Beste løft:
Knebøy 240 kilo/205 frontbøy
Markløft 250 kilo
Skulderpress 115 kilo
Støt 176 kilo
Rykk 135 kilo
Stokk 161 kilo
Apollons 162 kilo

Sponsor:
Kiropraktorhuset AS i Larvik er Sebastians sponsor. Ole Hagen gir Sebastian behandlinger og Sebastian forteller at Ole Hagen er utrolig fleksibel og god på å stille opp når det er behov for det.

Sebastians personlighet

Under intervjuet med Sebastian går det ikke et sekund uten at Sebastian smiler. Han forteller at han har godt humør og at et "lurt smil" aldri er langt unna.

- Jeg er som privatperson en ganske ydmyk person, men kan nok i konkurransesammenheng oppleves som arrogant. I konkurranser er jeg ganske selvsikker. Jeg følger med på mine konkurrenter, men er rolig og vet at jeg kan prestere bedre enn dem. Jeg er ganske gjennomtrent og hiver meg gjerne på strongmankonkurranser i de rolige vektløftingsperiodene. I Tvedestrand i 2013 trente jeg 4 ganger på stokkpress før konkurransen. Jeg kom inn som en "underdog" og vant øvelsen med 30 kilos margin over de andre utøverne. Sånn sett er jeg ganske trygg og kan også dermed oppleves som arrogant. Denne prestasjonen er nok den jeg er mest stolt av når det gjelder konkurranser, smiler Sebastian.

- Ellers er jeg vel oppfattet som en pratsom fyr. Jeg er vel egentlig ikke en strukturert person, men greier allikevel å strukturere meg når jeg må. Det å gå på skole, trene mye, jobbe ved siden og forberede meg til konkurranser krever struktur av meg og jeg får det alltid til.

Allsidig i kraftsporten

Sebastian startet sin kraftsportkarriere i 15-16 års alderen. Da stilte han i sin første konkurranse som ble arrangert av Roar Innlagen i Larvik.

- Jeg har aldri vært spesielt tung og i de første strongman-konkurransene ble det flere 5. plasser mot de største gutta. Etter at det ble mer klassedelt i strongman har jeg hevdet meg i enkeltøvelser og jeg har per i dag norgesrekorder i både stokkløft, apollons og knebøy for utstyrsfri styrkeløft 93 kg klassen junior. Jeg har prøvd meg på styrkeløft, men har funnet ut at det er vektløfting jeg liker best. Idretten har et høyere nivå internasjonalt og dessuten så trives jeg veldig godt i vektløftermiljøet. Innimellom hiver jeg meg som sagt på noen konkurranser i enkeltløft i strongman for øvelsene "sitter" i kroppen og det er moro å delta innimellom. Vektløftingen inneholder momenter som alle er like viktige for å få til gode løft; jeg må være sterk, eksplosiv, myk og teknisk god. Mangler et av elementene er det vanskelig å få til et optimalt løft. Jeg startet med strongman på Roars Gym. Roar Innlagen lot meg ha utstyr på gymmet sitt og jeg var veldig takknemlig for at han lot meg få drive på med det i hans gym på den tiden. I dag har jeg Jostein Frøyd i ryggen som trener og han gir en utrolig bra og personlig oppfølging. Han er dyktig, pirkete og engasjert. Jeg setter pris på den hjelpen og støtten han gir. Det er nok også vektløfting jeg kommer til å satse på i fremtiden, men siden jeg har en god allround styrke så kommer jeg nok til å delta på enkeltløft i strongman og utstyrsfrie stevner også i fremtiden, forklarer Sebastian.

Sterk i bein og skuldre

Sebastian forteller at hans styrke ligger i bein- og skulderstyrken, men at kroppen generelt er godt gjennomtrent.

- Jeg opplever at det er en stor fordel med en god bein- og skulderstyrke, men jeg har nok et svakt punkt med ryggen. Det blir mye trening og det er godt å kunne få behandling hos Ole Hagen for og både forebygge å reparere på skader som har oppstått. Jeg driver med slyngetrening og tøyer ganske mye og opplever at dette forebygger og forbedrer mine prestasjoner. Det er alltid en vanskelig balanse å "trene seg ned" før en konkurranse. Man blir mer utsatt for overbelastning og skader. Jeg trener ekstra mye i en periode før konkurranse og det er tungt å trene seg bedre og samtidig skulle gå litt ned i vekt. Når jeg plutselig oppdager en økning i de tunge periodene så vet jeg at jeg er på rett vei. Da er det om og gjøre å trene på det som trenger forbedring og unngå skader, sier han.

Sulten på å forbedre seg

Sebastian forteller at trening og konkurranser er viktig fordi han ønsker å være god på noe. Han ønsker å finne ut av sitt eget potensial og han er sulten på å løfte mer.

- Jeg synes det er moro å sette personlige rekorder. Det betyr at selv om jeg vinner en konkurranse så er det ikke sikkert jeg er fornøyd. Det er nesten viktigere for meg å være fornøyd med løftet og gjerne øke eller sette ny rekord enn å vinne. Gjennom de årene jeg har trent har det blitt mye trening alene så jeg har nok en sterk indre motivasjon. Jeg har satt mange nye personlige rekorder selv når jeg har trent alene. Jeg elsker dessuten å følge med på "gamle lister" og rankinglister til de "eldre" gutta. Jeg har stor glede av å løfte mer enn det de gjorde og per i dag er det kun en igjen på lista jeg ikke har slått og det er Øystein Smith Larsen som har vært den beste vektløfteren gjennom tidene i Larvik Atletklubb og det er 40 år siden. Jeg får stadig en påminnelse om dette og jeg har som mål å slå ham, ler Sebastian og fortsetter: -. Ellers ønsker jeg å gjøre det bra i EM på hjemmebane i 2016 og rett og slett gjøre det best mulig.

Mye trening hver uke

For Sebastian er en sunn og sterk kropp forbundet med å være både sterk, rask og myk på samme tid. Det å ha en allround styrke er viktig forteller han. Han trener i slynge eller tøyer før hver trening og dersom han er ekstra stiv og støl legger han inn slyngetrening og tøyning tidligere på dagen også. Treningsplanen hans ser slik ut:

Mandag:
Rykk fra kasser, tungt
Høye rykkdrag fra kasser, Middels
Knebøy, middels
Spensthopp

Tirsdag:
Støt fra kasser, middels
Frontbøy, middels/tungt

Onsdag:
Rykk, lett
Støt, lett
Good mornings(for å trene ekstra på hamstrings)

Torsdag:
Styrkerykk, middels/tungt
Styrkevending og overstøt, middels/tungt
Knebøy, tungt

Fredag:
Rykk, lett
Støt, lett
Frontbøy, lett

Lørdag:
Rykk, Tungt
Støt, tungt
Støtdrag, middels
Spensthopp

- Dagene mine er fylt opp med skole, trening og jobb så når alt er unnagjort har jeg som regel ikke så mye tid til overs egentlig, smiler Sebastian

- Når jeg først har en ledig stund liker jeg godt å slappe av foran TV. Jeg går litt turer og tar gjerne et måltid sammen med treningskamerater. Jeg føler at jeg trenger å lade opp til tunge økter og trenger ofte en "timeout" mellom skole, arbeid og trening på ettermiddagen. Da kan jeg godt unne meg en "powernap". Foruten søvn er det sjelden jeg har helt treningsfri. Min form for hvile og restitusjon kan bestå av gåturer, tøying eller lette rykk og støt. Jeg trener variert, men støt er min favorittøvelse, spesielt i konkurranser. Da er jeg strategisk og følger med på hva konkurrentene gjør, venter og løfter slik at jeg topper de andre, forteller Sebastian selvsikkert.

Teller ikke kalorier

Sebastian forteller at han spiser bra, men at han ikke teller kalorier. Det er baderomsvekta og kommende konkurranser som styrer matinntaket.

- Jeg spiser ofte havre til frokost og i løpet av en skoledag går det et halvt brød med ost og skinke. Jeg liker å supplere med både frukt, rosiner og bananer fordi det blant annet inneholder viktige mineraler. Det går dessuten mye mager Kesam og jeg er glad i syltetøy. Middag spiser jeg hver dag og det er ofte et typisk "kroppsbyggermåltid" som består av kylling og ris. Det er viktig for meg å spise mye knyttet til selve treningsøkten. Jeg har alltid basisvarer liggende i skapet i form av havre, knekkebrød og flatbrød. Jeg bor sammen med 3 andre studenter og jeg kan trygt si at "mitt" matskap ser ganske annerledes ut enn de andres. Du finner ikke noe godteri i skapet mitt, sier Sebastian med glimt i øyet.

- Jeg justerer dessuten protein- og karbohydratinntaket når jeg skal prestere. Da legger jeg om til litt mer karbohydrater og reduserer proteiner tilsvarende. De viktigste matvarene for meg er nok brød, ost, skinke, havre og rosiner. Jeg tror rett og slett at jeg ikke kunne levd uten dem, ler Sebastian.

Tips til nybegynnere

Sebastian forteller at rykk og støt begynner å bli populært blant langt flere. Det er gode øvelser som involverer mye muskulatur.

- Skulle jeg anbefalt noen treningsøvelser er mitt tips å øve på styrkevending med pushpress. Det er en fantastisk helkroppsøvelse som trener og trigger eksplosivitet, involverer mye muskulatur, gir styrke og kroppskontroll, sier han.

Sebastians mål og drømmer

Sebastian er ganske konkret når det gjelder sitt idrettslige mål og han er ganske jordnær i sine svar når det kommer til drømmer om livet for øvrig.

- Jeg vil gjerne løfte 200 kilo støt i EM på hjemmebane. Det er nok mitt viktigste mål akkurat nå. Vektløfterkarrieren er for de fleste ikke så veldig lang, så jeg satser alt fram til jeg er 25 år og ser hva som skjer etter det. Ellers ønsker jeg helt enkelt å leve et godt liv, fullføre utdanningen og få en bra jobb, avslutter Sebastian med et bredt smil.

Treningsforum takker for intervjuet og ønsker Sebastian lykke til videre i kraftsporten!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.
Denne 14 år gamle gutten kjører knebøy med 2,5 gang sin egen kroppsvekt - hele 10 ganger.
Denne 190 cm høye og 436 kg tunge pakistaneren mener han er verdens sterkeste.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!