Karoline er konkurranseklar i Bikinifitness

Intervju13.09.2016Rita Immerstein0

Fjorårets verdensmester Karoline Kjærnes er klar igjen i år.

Karoline Kjærnes holdt en relativt lav profil etter at hun kunne pryde seg med titlene norgesmester og verdensmester i 2015, men nå er hun klar igjen for å stille på scenen. Følg med!

24 år gamle Karoline bor i Oslo med sin samboer og arbeider til daglig som kontaktlærer for 1. klasse. Hennes høyde er 156 centimeter og hun har lite fokus på hva hun veier og er heller mer opptatt av hvordan kroppen faktisk ser ut siden det ikke er vekt som avgjør i bikiniklassen. Hun stiller i -160 cm seniorklassen og klubben hennes er 24fitness. Karoline er sponset av Gymgrossisten og Fine Frøkner, men tar gjerne imot flere tilbud om sponsorer!

Meritter:
Karoline vant både junior NM og VM i 2015. Norgesmesterskapet var en konkurranse hun hadde jobbet hardt for i lang tid, med et mål og håp om å vinne og resultatene lot altså ikke vente på seg;

VM 2015, El Salvador, 1.plass Junior Bikini
NM 2015, 1.plass Junior Bikini
NM 2014, 4.plass Senior Bikini

 

Måtte nullstille seg

Rett i forkant av NM hadde hun en av sine dårligste konkurranser i karrieren med Norway Open.

- Dette ble ingen god konkurranse på grunn av sykdom, så jeg var veldig spent i etterkant av dette. Jeg tok lærdom av dette, nullstilte meg, la ned masse hardt arbeid og gjorde så godt jeg kunne den neste uka. Hver dag følte jeg meg gradvis i bedre og bedre form. Jeg ble også mer sikker, og motivasjonen var høy, forteller Karoline.

På konkurransedagen våknet jeg med en god følelse i kroppen; jeg var klar! Men, utfallet av en konkurranse er ikke godt å si. Man vet ikke hva eller hvem man møter, hva dommerne liker eller hvordan dagen utarter seg. Den eneste man kan kontrollere, er seg selv. Det klarte jeg. Jeg gjorde mitt beste og koste meg på scenen, og ble ropt opp som vinner. Jeg kunne ikke tro det og tårene rant. Det var helt utrolig og en kjempeoverraskende og fantastisk opplevelse som jeg aldri vil glemme. En drøm gikk i oppfyllelse, smiler Karoline gledestrålende når hun minnes konkurransene i 2015.

Tøff start på VM-turen

Turen til VM i El Salvador ble en tur med mange gode minner for Karoline. Hun forteller at hun reiste ned med en fantastisk gjeng med utøvere som alle skapte god stemning, og leverte topp resultater.

- Det var virkelig gøy å få lov til å være med å representere Norge, og å bli kjent med så mange nye atleter. Formen underveis var jeg imidlertid veldig usikker på. Jeg holdt mye ekstra vann i kroppen på grunn av varmen og den lange flyreisen. I tillegg kom ikke kofferten min før etter tre døgn og forble derfor en stor stressfaktor for meg. Jeg fikk heldigvis masse gode råd, hjelp og støtte av de norske som var med på turen. Det viste seg å være gull verdt, og på konkurransedagen hadde alt vannet i kroppen sluppet, smiler Karoline.

 

- På scenen følte jeg meg skjerpet, selvsikker og i bedre form enn noen gang. Allikevel ble jeg utrolig overrasket og glad for å bli ropt opp som Verdensmester, utbryter hun og legger til; - Det må nok være ett av mine lykkeligste øyeblikk så langt i livet, og uten tvil mitt favorittminne!

Trent hele livet

Gjennom sin oppvekst har Karoline alltid vært aktiv med diverse sportsaktiviteter, sommer som vinter.

- Jeg har trent så og si hele livet, men før jeg flyttet til Oslo spilte jeg hovedsakelig fotball og trente på gym noen dager i uka. Da jeg var atten år sluttet jeg helt med fotball og gymmen ble en naturlig del av hverdagen min. Men, det var som sagt når jeg kom til Oslo, 20 år gammel, at det ble i mer strukturerte former. Det som gjorde at jeg endte opp i denne sporten var tilbakemeldinger fra kollegaer og bekjente på SATS Bislett. Etter mye positiv feedback på trening, anbefalte en kollega av meg der å komme på "Åpen dag" for klubben hun stilte for, og etter det var det gjort, forteller Karoline med et stort smil.

Karoline off stage

Det er vanskelig for Karoline å skulle beskrive seg selv utfra hvordan andre oppfatter å se henne, men hun prøver å være glad, positiv, jordnær og rettferdig.

- Jeg har bedt noen andre om å beskrive meg, og de beskriver meg på følgende måte; gledesspreder, positiv, optimistisk, reflektert, kritisk og målbevisst. Og liten, legger hun til med glimt i øyet. Utenom trening er jeg også glad i friluftsliv og opplevelser, så jeg tar meg gjerne en skitur i marka eller en gå-/joggetur om det skulle friste. Jeg er gjerne også sosial med venner og familie. Hjemme slapper jeg aller best av på sofaen med en god serie eller film på tv sammen med min kjære, og spesielt med masse is, sjokolade og Pepsi Max på bordet, forteller Karoline og ler.

 

Trener styrke 5-6 ganger i uken

Trening er hennes lidenskap, noe som hun brenner for og elsker. Det er noe Karoline gleder seg til og som gir henne energi i en ellers hektisk hverdag.

- Trening blir derfor en tid der jeg gjør noe positivt og gøy som jeg trives godt med. Av den grunn trener jeg styrke fem-seks dager i uka. I treningen min er jeg opptatt av kontakt og progresjon. Jeg har fokus på å treffe den muskelen jeg jobber med samtidig som jeg ønsker og prøve å øke belastningen uke for uke i form av antall repetisjoner, vekt eller sett per økt. Når jeg jobber slik blir muskelen hele tiden utsatt for gradvis mer belastning, noe som på sikt kan bidra til fremgang; økt styrke og muskelvekst. I tillegg til økt belastning er også nok mat, restitusjon og hvile nødvendig for fremgang. Derfor lytter jeg bestandig til kroppens signaler og forsøker alltid å legge inn minimum en hviledag i uka, sier hun.

Treningen styres av motivasjonen

Når det kommer til hvordan hun deler opp treningen har hun variert litt. Dette gjør hun både for variasjonens skyld og for å finne ut hva hun trives best med og hva som fungerer for henne.

- Jeg tror det er viktig, slik at man finner ut hva man liker - hva som motiverer og gjør treningen gøy. Akkurat nå trener jeg en 4-split, hvor jeg trener bryst og triceps dag 1, rygg og biceps dag 2, skuldre og legger dag 3 og fram- og bakside lår dag 4. Når jeg er ferdig starter jeg på nytt, så jeg har ingen fast dag i uka hvor jeg trener én bestemt muskelgruppe, sier Karoline.

 

- Jeg har ingen favorittøvelser siden jeg generelt liker å trene de fleste muskelgrupper og stort sett koser meg på trening, men det går mye i tunge baseøvelser. F.eks: knebøy, pullups, dips, stående stangroing, strak markløft, skulderpress osv. Om jeg måtte velge én favoritt muskelgruppe blir det skuldre og rygg, da det er disse som jeg har fokusert mer på nå og virkelig har begynt å like, forteller hun smilende og legger til: - Kardio er vanligvis ikke noe jeg gjør, med mindre jeg har lyst til det selv. Denne oppkjøringen har coachen derimot ønsket at jeg skal gjøre litt, så lenge jeg har overskudd og tid til det. Jeg har derfor gått noen kveldsturer innimellom.

Spiser bra året rundt

Karoline liker å spise bra året rundt, og har fokus på å legge på seg gradvis og øke vekten og inntaket utover i sesongen etter en konkurransesesong.

- Jeg legger ikke på meg altfor mye off season, men passer på og alltid være i et positivt overskudd og spiser derfor MYE sunn mat i hverdagen, og koser meg med det jeg måtte ønske i helgene. Nå som jeg er på diett er derimot regimet strengere. Jeg følger det jeg blir bedt om til punkt og prikke, og spiser kun noe mer når jeg får lov til det. En vanlig dag for meg på diett består av seks måltider pluss en shake med BCAA (aminosyrer) under trening og en shake med proteinpulver etter trening. Dietten består hovedsakelig av: havregryn, ris, potet eller søtpotet, diverse grønnsaker og salat, proteinpulver, egg, kylling, biff, torsk eller annet magert kjøtt og laks, men selvfølgelig med rom for variasjon. En diett trenger ikke å være kjedelig. Det er viktig å finne noe som DU liker og som DU trives med - og som gjør at du ønsker å fortsette, forteller Karoline engasjert og smilende.

 

Favorittmatvarer

For å få en hektisk hverdag til å gå opp må Karoline lage mat for flere dager om gangen.

- I det siste har det blitt mye søtpotet og kylling som jeg er veldig glad i. Tidligere har det vært havregryn med proteinpulver til frokost som har vært favorittmåltidet, men nå må jeg spise det i all hast for å rekke jobb.
Siden jeg må igjennom diett så må jeg nesten ha med kylling, havregryn, ris og cherry tomat, men også cottage cheese, på menyen. Jeg er utrolig glad i cottage cheese med bær, og da helst bringebær. Disse matvarene kunne jeg aldri greid meg uten, forteller hun. Ellers er jeg veldig glad i diverse meksikansk mat, hjemmelagd pizza og hamburger. Mitt beste "cheat meal" må nok derfor vært en saftig enchilada, pizza eller burger etterfulgt av en boks med Ben & Jerry is, Walters Mandler og litt lakris eller chips kanskje, forteller hun med stjerner i øynene.

 

Karolines drivkrefter

Karoline har ifølge seg selv ikke noe godt svar på spørsmålet om hvordan støtte fra andre påvirker hennes motivasjon. Men hun kjenner sine drivkrefter likevel.

- Jeg har alltid vært kjempeglad i å trene. Selvfølgelig, jeg motiveres av andre og følger mange inspirerende personer, men til slutt er det kun jeg som kan gjøre jobben for å nå de målene jeg setter meg og for å alltid være den beste versjonen av meg selv. Det å ha tydelige, definerte mål og delmål hele veien, er noe jeg anser som viktig. De motiverer meg og gjør det lettere for meg å komme meg på trening - også de dagene som er litt ekstra tunge. Med tydelige mål og en plan på treningen blir det også lettere å se progresjonen i den, noe som igjen gir meg økt motivasjon, sier Karoline. 

- Tilbakemeldinger fra alle kjente og de som følger meg er også en god kilde til motivasjon som jeg får ukentlig. Det er noe som hjelper masse, og som jeg setter utrolig stor pris på. For meg er det å ha gode venner, familie, team, sponsorer osv., som bryr seg, heier på meg, stiller opp for meg og som ønsker at jeg skal lykkes med denne sporten som jeg brenner for, gull verdt. Det motiverer meg, forteller hun med et strålende smil.

Fokus på NM

Karoline fokuserer kun på ett år og én sesong av gangen. Akkurat nå er derfor drømmen og målet hennes å vinne senior NM 2016 som går 8-9. oktober på Oslo Konserthus.

- Jeg håper da også å kvalifisere meg til senior VM i Polen i november. Så får vi se hvor ferden går videre etter det. Det er viktig for meg å nevne at for meg er også det daglige hverdagslivet viktig, slik at det å være en god samboer, venn, kollega og lærer (for mine elever) er også noe jeg daglig streber mot, avslutter den sympatiske og konkurranseklare Karoline med å fortelle.

Du kan følge Karoline på Instagram.


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Nå står sporten foran et ytterligere fall på grunn av eksklusive eneretts avtaler og medier som blir stengt ute.
Michelle Dale Claussen har tatt to 2. plasser i år. Se supertøff treningsvideo av henne!

Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Oslo Grand Prix er tidenes muskelshow. Se video, bilder og resultater.

Norges sprekeste sykepleier

Intervju06.04.201884

Denne spreke sykepleieren tok førsteplass i Bikinifitness. Cecilie Holm er i toppform!

Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!