Slik trener Nils Harald (71) for å holde superformen

Intervju14.11.2018Joachim Marhaug0

Nils Harald Moe på 71 år har stilt flere ganger i fitness.

Nils Harald Moe (71) er fra Tromsø. Han har stilt flere ganger i Men`s Physique og imponerer både publikum og deltakere med sin topptrente kropp.

Navn: Nils Harald Moe
Alder: 71 år
Høyde: 185 cm
Vekt: 86 kg
Arbeid: Pensjonert lektor

- Jeg er bestefar til 3. I mitt arbeidsliv har jeg undervist i de fleste skoleslag. Bor i Tromsø hvor vi har fantastiske muligheter i naturen rundt oss om sommer som vinter. Har vel alltid vært aktiv på et eller annet vis. Litt på siden av hva de fleste gjør så svømmer jeg om vinteren ute. Sammen med noen andre reiser vi på stevner rundt om. Så jogger jeg 2 til 3 mil i uka. Noen fjelløp blir det også. Alt i greit og rolig tempo. Ellers brukes tiden til treskjæring. Får vel nevne at jeg har skrevet noen bøker om mat, kosthold og tradisjoner.

Deltatt i fitnesskonkurranser

Nils Harald har deltatt i flere fitnesskonkurranser i klassen Mens Physique. Vi lurte på hva som fikk han til å delta i en slik konkurranse hvor majoriteten er rundt 20 år.

- Jeg trimmer jo en del på studio (omlag 5 ganger pr 14 dager), men syntes det var for galt at det stort sett bare var unge menn som stilte opp. Samt at det var/er et sør-norsk fenomen. Også passet MP meg sånn noenlunde. Dessuten var det jo det året jeg ble 70. Barnebarna syntes det var ok. Og Inge Hansen også sa det, og dommere på bakrommet. Dessuten så er det kjekt å få lov til å være med. Et insitament til å trimme. Klare seg sjøl så lenge som mulig før gamlehjem og vassgraut, ler han og fortsetter: - Jeg synes jo også at det er kjekt med tilbakemelding fra de andre atletene om at jeg må stå på og at de synes det er bra at en på over 70 stiller. Når en 25 år gammel kraftkar setter tommelen opp og sier slik vil jeg bli når jeg blir så gammel, er det greit å trene. Og kjekt å være med.

Nils Harald har ikke trent noe målrettet for konkurransen i fitness. Han har bare trimmet som vanlig. Det eneste som er forskjellen i hans alder som han bekrefter er restitusjonen.

 

- Restitusjon tar noe lengre tid. Merker det ved løping over lengre distanser. Ecco trail i Oslo i sommer på 33 km i stekende varme kjentes i mange dager.

Holder formen året rundt

Han har trent hele livet, og generelt sett holdt seg i bra form året rundt.

- Jeg holder den samme formen året rundt. Her er det ingen sommerferie. Trening med vekter er ferskvare der en raskt merker om en tar en uke fri eller er på reise. Nå etter 3 uker i Peru med flere sykedager merkes det godt i antall kilo og repetisjoner. Men gi meg 4 uker så er jeg tilbake i form som før turen... Håper jeg, smiler han.

- Jeg trener litt av hvert. Vekter er en del av pakken. Vinter litt på ski nedover og bortover. Hele året, 2 til 3 ganger pr uke uansett vær er det jogging. Sakte langkjøring, bakke eller intervall. Også blir det da litt svømming, men helt minimalt i denne sammenheng.

Spiser helt vanlig

Hva er hans hemmelighet for å holde seg så i bra form? Det er ingen overraskelser. Han spiser helt normalt.

Jeg spise helt vanlig mat. Mye fisk, grønnsaker, melkeprodukter, korn, brød, frukt. Lite kjøtt, noe egg. Minimalt med fettarter, sjokolade, kaker. Sluttet med smør, margarin, helmelk osv. da jeg var på ishavet som 16 åring. Jeg ligger i grei ballanse og omlag 2500 kcal dag. Men dette kan jo svinge særlig nå mot jul, smiler Nils Harald.

Av kosttilskudd så bruker han tran året rundt. Om vinteren bruker han multivitamintab med jern.

 

Trener en del

Nils Harald er glad i bevegelse og trener mye. Det er mye løping, svømming osv., mens styrketrening er det 2-3 ganger i uka.

Jeg er 5 ganger på studio i løpet av 14 dager. Trener da "hele" kroppen. Det kan se slik ut: Småjogg til studio ca 1 km.
Roing 1000 meter med 21 tak pr minutt tid 4.30.
Rygg: 56 kg belastning 60 x.
Mage: 77 kg bel 4 x 25.
Dips: 6 x 86 kg.
Legger så 15 kg i belte og tar nye repetisjoner, 3 x 6.
Rygg: Nedtrekk starter på 95 kg x 6. Øker så gradvis til 6 x 105. Chins 6 x 86 kg legger så 10 - 15 kg i belte og tar 3 x 6.
Bryst: Benkpress 4 x 6 x 75 kg. Skråbenk 4 x 6 x 20 kg.
Skuldre: Militær press med stor stang pluss 20 kg. 4 serier x 6 repetisjoner.
Armer: Til slutt biceps med 20 kg på stor stang i 4 x 6. Så rusler jeg hjem til kaffe og brødskive.

- Jeg liker å trene dips og chins og føler jeg får det godt til. Ellers er det jogging 2 til 3 x pr uke. I kveld er det omlag 12 km tur.

Posering

Første gangen han stilte fikk han poseringshjelp direkte på scenen av Geir Hansen, men dette har kommet seg. Øvelse gjør mester.

- Jeg trener helt minimalt på posering så jeg undres på om jeg egentlig snur meg rette veien når det beordres høyre, ler Nils Harald og fortsetter: - Nei, føler meg vel.

Så mye trening i godt voksen alder

Hva er det som får en mann til å trene så mye når man er pensjonist!?

- Det er fravær av sykdom. Viktig å hjelpe seg selv. Se hvor lenge en kan holde på, samt muligens få dommere i NKF til å sette aldersbestemte klasser da det jo er en kjent sak at vi blir eldre og eldre og hvor viktig det er å trene for alle aldersgrupper. Her kan NKF gjøre en jobb.

Hvor trener du?
- På Aktiv på Alfheim. En klaustrofobisk kjeller i et gammelt badeanlegg, men nært der jeg bor.

Hvordan er miljøet der?
- Jeg er ganske aleine, men det plager meg ikke. Noen gang ser en ikke andre der. Noen gang opp til 5-6 stykker. Da det ikke er noen studio her i Tromsø som er medlem av NKF har jeg vært nødt til å få hjelp av Barents fitness i Hammerfest. Og nå senest i Oslo av 24fitness og Tom. Så takk til dem som melder meg opp til stevner.


Nå står sporten foran et ytterligere fall på grunn av eksklusive eneretts avtaler og medier som blir stengt ute.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.
Hun elsker junkfood og dette er en fast del av kostholdet samtidig som hun er i superform!
Denne 72 år gamle mannen fra England driver eget gym og er i superform.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!